Žmonės jūroje skęsta, nes pakliūva į duobę ir juos pradeda nešti į jūrą, atgalinė srovė, nurodo gelbėtojai.

Pakliuvęs į srovę žmogus pradeda panikuoti, eikvoti energiją, gauna ne vieną gurkšnį ir taip nuskęsta. Patarimas toks: jei pakliuvot į duobę ir jus neša į jūrą, bet toje vietoje, kur ėjote maudytis budi gelbėtojai, svarbiausia nepanikuoti.

„Stenkitės ramiai išsilaikyti ant vandens paviršiaus ir gelbėtojas pastebėjęs jus ištrauks. Jeigu nutarėte išplaukti pats, savo jėgomis, tuomet svarbiausia plaukti atgal į jūrą ir arba į kairę, arba į dešinę. Išplaukti iš tos teritorijos, kur yra duobė.

Nereikia skubėti ir stipriai plaukti. Ramiai išsilaikyti ant vandens ir plaukti palei krantą į dešinę arba į kairę. Taip išplauksit iš duobės ir jūra tada padės jums pati grįžti į krantą, kur jau duobės nebebus. Tad pagrindinis patarimas – nepanikuoti ir nesistengti labai greitai grįžti į krantą. Tai būtų tas pats kaip upėje prieš srovę plaukti. Bet jūroje jūs tik eikvosite energiją.“

Pirmąjį vasaros mėnesį Lietuvoje jau paskendo 24 žmonės – tiek mirčių užfiksavo ugniagesiai gelbėtojai.

Žuvusiųjų vandenyje gal būti ir daugiau, nes nelaimėlius iš vandens traukia prie vandens telkinių dirbantys gelbėtojai, policija.

„Nuo birželio 1 iki šios dienos ištraukti 24 skenduoliai, išgelbėti trys žmonės. Pirmieji vasaros mėnesiai vandenyje neretai būna tragiški “, – BNS pirmadienį sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė.

Pernai per tą patį laikotarpį Lietuvoje paskendo 20 žmonių.

Pasak E. Zdanevičienės, būdami prie vandens gyventojai neretai neįvertina situacijos pavojingumo ir pakliūva į nelaimes.

Savaitgalį Lietuvoje paskendo trys žmonės, visos šios nelaimės užregistruotos šeštadienį.

Vakare Klaipėdoje, Baltijos jūroje paskendo moteris ir jaunuolis.

Narai atliko paiešką vandenyje, o vėliau sraigtasparnis pradėjo paiešką iš oro.

18.26 val. ugniagesiai į krantą ištraukė vyro kūną ir perdavė medikams. Jį atgaivinti bandė du greitosios medicinos pagalbos ekipažai.

19.29 val. vandenyje rastas moters kūnas. Medikai konstatavo abiejų mirtį.

Tą patį vakarą Šalčininkų rajone, Kalesninkų seniūnijoje, Didžiųjų Zubiškių kaime nuskendo vaikinas. Jo kūnas rastas Versekos upėje, už 8 metrų nuo kranto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)