Delfi primena, kad praėjusią savaitę į posėdį susirinkusi Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija (VESK) pasiūlė nuo liepos 1 dienos nebetęsti karantino režimo. Tokią išvadą VESK posėdžiui pristatė epidemiologai.

Štai Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) rašte teigiama, jog toks pasiūlymas teiktas dėl palaipsniui vis gerėjančios COVID–19 ligos epideminės situacijos Lietuvoje ir Europos valstybėse, taip pat dėl didėjančio jau vakcinuotų asmenų skaičiaus.

Nuo liepos 1 dienos dalis ribojimų bus perkelta į valstybės lygio Ekstremalios situacijos projektą, šalyje ir toliau liktų galioti ekstremali situacija bei išliktų sienų kontrolė, ūkinės veiklos bei paslaugų teikimo reguliavimas.

Praėjusią savaitę registruotame dokumente nurodoma, jog koronaviruso plitimo grėsmės rizika vis dar išlieka, ypatingai atsižvelgiant į Lietuvoje pradėjusią plisti delta koronaviruso atmainą, „kartu nėra atmestina ir atsinaujinančios sergamumo liga bangos pasireiškimo galimybė“.

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) teikime dėl ekstremaliosios situacijos siūloma, kad Galimybių pasas būtų naudojamas dideliuose renginiuose, kuriuose žiūrovai renginį stebi ne tik iš sėdimų vietų – festivaliuose, masiniuose susibūrimuose, koncertuose, kt., taip pat teikiant švietimo ir asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

Taip pat išliks reikalavimas į renginius registruoti iš anksto, platinant bilietus elektroniniu būdu.

Be galimybių paso renginiai galėtų vykti tik žiūrovams sėdint, viduje užpildant ne daugiau 75 proc. sėdimų vietų. Atvirose erdvėse dalyvių skaičius neribojamas.

Vykdant neformalųjį vaikų švietimą, užsiėmimuose uždarose erdvėse galėtų dalyvauti ne daugiau 30–ies vaikų – tai galiotų ir vaikų stovyklų grupėms, nebent visi vaikai ir darbuotojai yra persirgę ar pasiskiepiję.

Daugumą veiklos principų, tokių kaip švietimo paslaugų teikimas, pacientų lankymas ir kitų, taip pat numatoma reglamentuoti operacijų vadovo sprendimais.

COVID–19 pacientus ligoninėse ir toliau bus draudžiama lankyti, nebent tai būtų vaikai, terminalinės būklės pacientai arba lankytojai yra persirgę šia liga arba nuo jos pasiskiepiję.

Nutarimo projekte nustatoma, kad darbas įstaigose organizuojamas ir klientai aptarnaujami užtikrinant operacijų vadovo nustatytas sąlygas.

Nutarimo projekte nustatomos valstybės sienos kirtimo sąlygos: išlieka būtinybė pateikti imunizavimą nuo COVID–19 ligos arba COVID–19 tyrimo atlikimo faktą patvirtinančius dokumentus.

Aptartas ir kaukių dėvėjimo klausimas

Šį klausimą Vyriausybės pasitarime pristatęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, jog nors epidemiologinė padėtis šalyje yra gerėjanti, tačiau lieka atvejų augimo galimybė dėl delta koronaviruso atmainos. Todėl iš karantino dokumento didžioji dalis iki šiol galiojusių reikalavimų perkeliami į ekstremalios situacijos dokumentą.

„Turime nemažai iššūkių ir su vakcinacijos tempais, jie labai svarbūs dėl sergamumo naujos bangos suvaldymo“, – teigė ministras.

„Todėl yra siūloma palikti ir neatšaukti valstybės lygio ekstremalios situacijos“, – aiškino jis.

Karantinas visoje šalies teritorijoje bus atšauktas nuo liepos 1 dienos 00:00 valandų. Bet liks galioti ekstremali situacija.

„Jau įvardijus tai, kad mes turime daug rizikų, tai didžioji dalis priemonių perkeliamos iš karantino dokumento į ekstremalių situacijų nutarimo turinį. Perkeliama daugybė nuostatų“, – anonsavo ministras A. Dulkys.

Jis Vyriausybės pasitarime aptarė ir kaukių dėvėjimo klausimą.

„Esminis pokytis – šiuo atveju kaukių privalomumas tiek viešam, tiek privačiam sektoriuje, kur yra kontaktinės paslaugos. (…) Labai prašysime vis tiek laikytis rekomendacijos uždarose erdvėse naudotis kaukėmis“, – sakė jis.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ragino neatsipalaiduoti, atsakingai elgtis ir vakcinuotis nuo koronaviruso.

Bus pristatyti rodikliai galimam naujam karantinui

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė posėdyje teigė, jog po dviejų savaičių SAM turėtų pristatyti rodiklius, kurie skatintų grįžti prie karantino režimo.

„Mums reikėtų sutarti, kad artimiausiam pasitarimui galėtume gauti matymą, kokioms aplinkybėms susiklosčius, kokius rodiklius vertinsime, kai situacija kitokia, nei metų pradžioje. Skaičiai kiti labai svarbūs – ligoninių užimtumas ir potencialas. Kad nebūtų taip, kaip praėjusį rudenį, kad sprendimai nebūtų priimti per vėlai. Tai reikėtų paskelbti tokį kuždesį – kokių aplinkybių sutapimas būtų pagrindas Vyriausybei grįžti prie karantino režimo“, – sakė ministrė pirmininkė I. Šimonytė.

Ji teigė, kad gali tekti įvesti tik lokalius karantinus.

Delfi primena, kad antrasis karantinas, kelis kartus pratęsiant, Lietuvoje galioja nuo praėjusių metų lapkričio 7 dienos iki birželio 30 dienos imtinai.

Šiuo metu dauguma griežto karantino apribojimų nebegalioja, leidžiama dauguma veiklų, valdant srautus, laikantis kaukių dėvėjimo uždarose patalpose, žmonių susibūrimuose.

Pastarosiomis dienomis naujų per parą fiksuojamų koronaviruso atvejų skaičius nesiekia šimto, gerokai sumažėjo ir mirčių – šią savaitę kelias dienas nefiksuota mirčių nuo koronaviruso.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (649)