1941 m. birželio 27 d. Kaune, buvusiame „Lietūkio“ garažo kieme, stebint miniai smalsuolių, buvo surengta neregėtu žiaurumu išsiskyrusi egzekucija – nužudyta apie 50 žydų vyrų. Atsitiktinai „atrinktos“, tiesiog gatvėje pagautos aukos – darbininkas, moksleiviai, prekeiviai, vandens tiekėjas, muzikantas, buvęs Lietuvos finansų ministerijos Pramonės ir prekybos departamento direktorius Jurgis Štromas – buvo žeminami, žiauriai kankinami ir žudomi, naudojant laužtuvus, metalinius strypus, pagalius, lentas, vandens siurblio žarnas. Daugumos aukų ir jų budelių vardai iki šiol išlieka nežinomi.

Pirmadienį prie paminklo „Lietūkio“ garažo žudynių aukoms bus pagerbtas jų atminimas ir paminėtos šių baisių įvykių metinės. Aukų atminimą pagerbs ir eisena, pajudėsianti keliu, kuriuo nukankinti ir išniekinti žmonės buvo vežami į Žaliakalnio žydų kapines. Ją organizuoja tarptautinis judėjimas „Gyvybės žygis“.

Žaliakalnio žydų kapinėse Radvilėnų plente, kuriose, kaip manoma, buvo užkastos „Lietūkio“ garažo žudynių aukos, bus atidengtas atminimo ženklas žiauriai nužudytiems Lietuvos žydams.

Renginio organizatoriai – Kauno žydų bendruomenė, Kauno miesto savivaldybė ir tarptautinis judėjimas „Gyvybės žygis“ – kviečia kartu pagerbti nekaltai nužudytų Lietuvos piliečių žydų atminimą.

Minėjime, kaip teigia minėjimo organizatoriai, dalyvaus užsienio šalių ambasadoriai Lietuvoje, žydų bendruomenių vadovai, Seimo nariai, savivaldos atstovai bei kiti svečiai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)