Priešais Užsieniečių registracijos centrą gyvenantys Žana ir Vislavas vieną naktį praleido neramiai – trečiadienio naktį buvo ir šūvių, ir sprogimų, ir dūmų.

„Kaimynai man skambino ir klausė, kas čia vyksta. Aš pasakiau, kad nežinau nieko. Išėjau, žiūriu, kad čia mašinos važiuoja, policija važiuoja. Kažkokių sprogimų buvo su dujomis buvo, man taip pasakojo“, – teigė Žana.

Neramumai kilo pavakare, kai kelios dešimtys agresyviai nusiteikusių prieglobsčio prašytojų bandė išeiti iš centro.

„Jie šūkavo, pradėjo stumdyti pareigūnus, aktyviais veiksmais rodyti būtent nepagarbą teisėtiems reikalavimams ir iš tikrųjų tam tikru momentu, ko gero, jau buvo kilusi tam tikra grėsmė pareigūnams ir aplinkui esantiems žmonėms“, – pasakojo Užsieniečių registracijos centro vadovas Aleksandras Kislovas.

Nepavykus susitarti su užsieniečiais, pasitelktos specialiosios pasieniečių pajėgos, policija.

„Jau kai jų aktyviais veiksmais atsirado grėsmė pareigūnams ir aplinkiniams, teko panaudoti lygiavamzdį pompinį šautuvą, kuris buvo užtaisytas guminėmis kulkomis. Dukart šauti į orą ir panaudoti dujas“, – aiškino jis.

Neramumuose dalyvavo apie 70 migrantų. Nuraminti juos pavyko per pusantros valandos, medicininės pagalbos neprireikė. Nustatyti ir izoliuoti pagrindiniai aštuoni iniciatoriai. Dauguma – Irako piliečiai. Jie esą reiškė nepasitenkinimą dėl anksčiau dviem paroms sulaikytų tėvynainių.

„Yra bendras nusivylimas šių asmenų ir žmonių. Nepasitenkinimas ne tik sąlygomis, o būtent tuo, kad jiems buvo sutrukdyta netrukdomai vykti į Vakarų Europą. Kitaip sakant, į tą išsvajotą žemę“, – sakė Valstybės sienos apsaugos vadas Rustamas Liubajevas.

Atsakomybę už tai, kas vyksta Užsieniečių registracijos centre, tenka nelegalios migracijos organizatoriams ir Baltarusijos režimui, sako vidaus reikalų ministrė.

„Mes tikrai sudarome tas tokias sąlygas, kurios užtikrina žmogaus teises ir tai nėra kažkoks penkių žvaigždučių viešbutis arba SPA centras. Lietuvoje galioja įstatymai, yra procedūros ir jų mes turime laikytis“, – tikino vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Ministrė neatmeta, kad tokių neramumų migrantų stovykloje bus dar ne vienas.

„Aišku, yra tam tikros subkultūros ir yra tam tikra hierarchija, yra kultūriniai mentaliteto dalykai. Tie dalykai veikia ir, matyt, mums reikia kuo skubiau turėti vertėjus“, – pridūrė ministrė.

Nuolatinis vertėjas darbo dienomis čia atsirasti turėtų kitą savaitę, dabar pagal situaciją renkamasi iš keturių galinčių vertėjauti. Planuojama didinti ir pareigūnų skaičių. Iš viso Pabradės užsieniečių registravimo centre šiuo metu yra 255 prieglobsčio prašantys.

Dėl pagalbos sprendžiant pabėgėlių problemas A. Bilotaitė žada tartis su Europos Sąjungos Pabėgelių ir paramos agentūra. Apie migrantų antplūdį Europos vadovų taryboje (EVT) žada kalbėti ir prezidentas Gitanas Nausėda.

„Kad būtų sustiprinta Europos Sąjungos išorinių sienų apsauga, skirta papildomai pajėgumų, tam, kad mes galėtume efektyviai spręsti klausimus, susijusius su migrantų antplūdžiu, kadangi priimti jų į guminį maišą mes tikrai negalime. Mes neturime tam tinkamų pajėgumų ir turime kaip galima greičiau išspręsti šią problemą, kadangi tai tampa visos ES problema.“

Iš viso šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos pateko 507 nelegalūs migrantai, šešis kartus daugiau nei pernai per visus metus.