Atnaujinta 17.23 val.

Informuojama, kad audros padarinius Vilniuje pajuto ne visi rajonai.

„Pro Vilnių praūžė audra. Miestas didelis, tad ne visi mikrorajonai pajuto padarinius. Štai, sostinės pietryčiuose, Markučiuose ir Paupyje, vėjas vartė medžius. Būtent iš šių vietovių „Grindos“ avarinė tarnyba gavo 5 pranešimus dėl kelio važiuojamąją dalį blokuojančių išvirtusių medžių.

Šiuo metu vėjas nurimo. Stebime meteorologines sąlygas ir toliau tęsiame budėjimą. Jei pastebėsite ant kelio išvirtusius medžius, skambinkite mums trumpuoju telefono numeriu 1355“, – informuoja Grinda.

Atnaujinta 16.48 val.

Šiuo metu Lietuvoje be elektros likusių vartotojų skaičius vėl šoktelėjo iki 5200, informavo Energijos skirstymo operatorius (ESO).

„Akcentuojame žmonėms, kad saugotųsi. Tikrai gali vėl kilti problemų, tačiau reikia pasiruošti tam – tikėtina, kad dėl audros elektra vėl dings. Mes to nenorime, bet ir nesame naivūs, kad neištiks bėdų“, – sako ESO ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas.

Jis prašo gyventojus pastebėjus gedimus ar paprasčiausiai dingus elektrai informuoti apie tai ESO. Taip pat P. Kalmantas pabrėžė, kad informavimas apie gedimo pašalinimo laiką būtų netikslus, todėl prašo kantrybės. Pirmiausia bus šalinami didžiausi gedimai, leidžiantys atstatyti elektros tiekimą didžiausiam skaičiui vartotojų.

„Dėkojame už kantrybę tiems, kuriems elektra yra dingusi, prašome supratimo, ir, be abejo, taisysime“, – sako P. Kalmantas.

Kaip informuojama, elektrikams reikia pašalinti mažiausiai 515 gedimų. Dažniausiai gedimus audrų metu lemia ant oro linijų virstantys medžiai ar krintančios jų šakos.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ketvirtadienį išplatintame pranešime nurodoma, kad po pietų, pradedant rajonais, Lietuvoje prasidės stipri audra. Daug kur numatoma liūtis su perkūnija, vietomis lis smarkiai – kris kruša. Gali kilti škvalas, vėjo stiprumas sieks 15-20 m/s, kai kur iki 25 m/s.

Rytiniuose rajonuose perkūniją vietomis lydės škvalas, tikėtini 15–19 m/s gūsiai. Aukščiausia temperatūra šiandien arčiau jūros sieks 23–25, kitur vyraus 26–29 laipsnių šiluma, o rytinio šalies pakraščio vis dar neapleis tropinis oras, tad čia laikysis 30–31 laipsnis karščio.

Šeštadienį Lietuva atsidurs tarpe tolstančio žemesnio slėgio sūkurio ir vakaruose stiprėjančio anticiklono. Naktį, ypač jos pirmoje pusėje, tęsis vakariniai lietūs, todėl trumpai palis dar daugelyje vietovių, daug kur griaudės perkūnija. Vėjas pasisuks iš vakarų, šiaurės vakarų, bus vidutinio stiprumo. Perkūnijos metu vietomis galimi stipresni vėjo gūsiai, bet greičiausiai jie jau nebus pavojingi. Temperatūra naktį svyruos tarp 14–19 laipsnių šilumos.
Šeštadienio dieną numatomi nepastoviai debesuoti, popietę vietomis su trumpais lietumis orai. Kai kur griaudės perkūnija. Laikysis vidutinio stiprumo vakarų, šiaurės vakarų vėjas. Oras jau bus gaivesnis, o šiluma labiau lietuviška – apie 22–27 laipsnius.

Sekmadienį mūsų kraštas laikysis tarpe nedidelio anticiklono vakaruose ir ryčiau besisukančio Juodosios jūros ciklono. Naktį vietomis, dieną jau daug kur trumpai palis, bet vyraus nedidelis lietus. Kai kur gali pagrūmoti perkūnija. Vėjas vis dar pūs iš šiaurės vakarų, vakarų, naktį nestiprus, dieną – apysmarkis. Temperatūra naktį pažemės iki 13–18 laipsnių šilumos, dieną taip pat galėsime ilsėtis po kaitros – prognozuojami 21–26 laipsniai.

Ateinančios savaitės pradžioje lietaus prognozuojama mažiau. Naktys turėtų būti gaivesnės, o dienos – maloniai šiltos.