Skaudžiai sukakčiai skirtame renginyje – pirmosiose šiemet „Atminties kelio“ eitynėse Gargžduose I. Šimonytė žurnalistams pažymėjo, kad Lietuvai birželis yra sunkus mėnuo, kadangi jis ženklina labai daug tragiškų mūsų istorijos įvykių.

„Čia paminėjome vieną iš jų – įvykį, kuris buvo pradžia žiaurumų, dėl kurių mes netekome beveik 200 tūkst. savo bendrapiliečių. Šiandien buvo teisingai paminėta ir aš pati esu ne kartą apie tai galvojusi, bandžiusi įsivaizduoti – kokia būtų buvusi Lietuva, jei tie žmonės būtų likę gyvi, gimdę vaikus, prisidėję prie Lietuvos kultūros, mokslo, meno ir visų kitų sričių. Kaip būtų atrodę mūsų miestai, kaip kitaip atrodytų mūsų kasdienybė“, – svarstė premjerė.

„Žinoma, tos žiaurios praeities negali pakeisti, tai yra labai svarbu, kad mes ją prisimintumėme. Todėl, kad neapykantos toks jau būdas, kad ji iš pradžių po truputį, galbūt ironiškomis ar groteskiškomis formomis pasireiškia, gal atrodo kartais, kad neverta į tai kreipti dėmesio. Bet mes istorijoje esame pražiūrėję tuos momentus, kada iš to išvirsta ta ugnikalnio lava, kuri nušluoja viską savo kelyje. Manau, turime prisiminti, turime pasakoti vaikams, anūkams apie tai, kas įvyko vien todėl, kad tai niekada negalėtų pasikartoti“, – sakė ji.

„Atminties kelio 1941–2021“ minėjimai – tai atminimo eitynės, kurios prasideda miestų centrinėse dalyse, kur anksčiau gyveno žydai ir baigiasi Holokausto aukų masinių žudynių vietose, pranešė Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti.

Gargžduose 1941 metų birželio 24 dieną vokiečių gestapo, saugumo ir policijos pareigūnai sušaudė 200 vyrų. Beveik visi sušaudytieji buvo žydų tautybės. Šios žudynės buvo pirmosios masinės žydų žudynės Lietuvoje.

Kai kurių istorikų manymu, tai apskritai buvo pirmosios tokio pobūdžio žudynės prasidėjus Vokietijos ir Sovietų Sąjungos karui.

Holokausto pradžios Lietuvoje 80-osioms metinėms skirti renginiai vyks nuo birželio iki gruodžio mėnesio.

Lietuvoje yra daugiau nei 200 masinių Holokausto aukų žudynių vietų.

Dabartinėje Lietuvos teritorijoje iš maždaug 220 tūkst. iki Antrojo pasaulinio karo gyvenusių žydų per Holokaustą sunaikinta apie 200 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)