Ji teigė, kad tikrai nėra aišku, kokia vasara laukia.

„Tikrai didelė nežinomybė, laukiame keletos datų – tarkime liepos 5 dienos. Gal tada kažkas paaiškės, jeigu ne – tai liepos 19 dienai 4 savaitėms perkelti tam tikri atlaisvinimai, kurių, aišku, visi tikisi. Nes vasarą nori atostogauti“, – teigė ji.

A. Černiauskaitė teigė, jog net abi vakcinos dozes gavusiems žmonėms nėra jokių atlaisvinimų kelionėms.

„Tai sugrįžus reikia turėti testą, pirkti ir testavimo paketą – sugrįžus iš geltonų ar oranžinių šalių reikia 2 testų: antrą ir aštuntą dieną. Iš žalių šalių – tik antros dienos testo. Ir iš raudono sąrašo – testo ir karantinuotis viešbutyje. Ir saviizoliacija 10 dienų ir privalomi testai – papildomos išlaidos. Ir taip atvykstant į šalį reikia turėti neigiamą testą“, – kelionių tvarką laidoje „Info diena“ nupasakojo Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė.

Ji aiškino, jog Jungtinės Karalystės valdžia teigia, jog dvi vakcinos apsaugo tik nuo sunkios ligos formos, o ne nuo paties užsikrėtimo. Tad net vakcinuoti asmenys gali susirgti ir apkrėsti kitus.

„Todėl kelionėms tai joks palengvinimas“, – sakė A. Černiauskaitė.

Laidos pašnekovė teigė, kad prieš kurį laiką vakcinacijos tempai Jungtinėje Karalystėje buvo kiek sumažėję.

„Tačiau, visgi, žmonės vakcinuojasi tuo geru pagreičiu. Todėl, kad vakcina suteikia mažesnę tikimybę komplikacijoms, papulti į ligoninę. Ir pats didžiausias prioritetas, kad net jei žmonės sirgs koronavirusu ir traktuos jį kaip sezoninį gripą, bet jie turėtų didesnę tikimybę patekti į ligoninę“, – aiškino ji.

A. Černiauskaitė teigė, jog vakcinacijos procesas juda teigiama kryptimi. O kai buvo pranešta apie atlaisvinimus, iki liepos 19 dienos šalyje norima suskiepyti jaunus žmones.

O laukiant jau anksčiau išvardintų datų, po kurių turėtų paaiškėti karantino laisvinimo likimas, sekamas būtent pacientų ligoninėse skaičius. Ji taip pat sakė, kad iš Indijos kilusi koronaviruso delta atmaina šiuo metu ir didina sergamumo skaičius.

Gana skaudžiai epidemiologinę situaciją išgyvena ir verslas, teigė laidos pašnekovė.

„Restoranai, barai, kurie tikrai nukentėjo, nes buvo uždaryti, dabar yra atidaryti, bando atsigauti. Yra įvairios subsidijos ir pagalba išlaikyti darbuotojus – buvo mokama 80 procentų algos, darbdavys dar galėjo pridėti ir daugiau. Tačiau šiuo metu labiausiai sunerimęs yra kelionių sektorius“, – sakė A. Černiauskaitė.

Tiek oro linijos ir kelionių agentūros yra kritinėje padėtyje, laidoje „Info diena“ sakė Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė A. Černiauskaitė.