Delfi žiniomis, šią savaitę vykęs Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos prezidiumas priėmė beprecedentį sprendimą – uždrausti konservatorių frakcijos Seime nariams dalyvauti balsavime dėl Ž. Pavilionio nušalinimo, jei toks klausimas ateinantį antradienį atsidurs Seimo posėdžio darbotvarkėje.

Tai Delfi patvirtino mažiausiai penki konservatoriai iš Seimo frakcijos gretų.

Šedbaras: nepatinka partijos sprendimas – išsikelk į rinkimus pats

Posėdis antradienį, pagal dabartinius planus, būtų paskutinysis šios pavasario Seimo sesijos darbo posėdis.

„Taip, toks sprendimas prezidiume buvo priimtas“, - Delfi patvirtino parlamentarai Paulė Kuzmickienė, Laurynas Kasčiūnas, Stasys Šedbaras, Emanuelis Zingeris ir kiti.

Pasak konservatorės P. Kuzmickienės, „partija visuomet ir visais klausimais derina frakcijos veiklą ir būsimus balsavimus“, todėl, anot parlamentarės, ji nesureikšminanti ir dabar priimto sprendimo.

„Taip, toks sprendimas buvo priimtas, ir mes klausimo svarstyme nedalyvausime. Mes išeisime iš salės“, - Delfi antrino ir Seimo narys L. Kasčiūnas.

E. Zingeris teigė tokiam sprendimui irgi paklusiantis, nes „tai rodo tam tikrą partinę drausmę“.

Nekvestionuojantis partijos valdymo organų sprendimų tikina ir Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.

Paklaustas, ar toks sprendimas nepažeidžia Seimo nario nepriklausomumo ir laisvo mandato teisės, ilgametis teisininkas ir politikas S. Šedbaras sakė, jog ne.

„Visiems tiems, kurie bandys verkti, kad partija suvaržė jų teises, neleisdama dalyvauti klausimo svarstyme, aš turiu atsakymą – tokie turi eiti ir dirbti Seimo Mišrioje grupėje. Tuomet būk mielas, pats save išsikelk, pats save pasiremk, apsimokėk, ir būk laisvas ir nepriklausomas, savarankiškas, taip sakant. O jeigu esi partijos deleguotas, partijos atvestas Seiman – tai ir elgiesi taip, kaip partijos valdymo organai nusprendžia. Pabrėžiu, čia ne Jonas ar Petras priėmė tokį sprendimą, o tai sprendimas demokratiškai išrinkto ir valdymo teises turinčio partijos organo bendras sprendimas. Beje, turiu pasakyti, kad prezidiume tokiam sprendimui dėl Žygimanto pritarė vienbalsiai“, - teigė S. Šedbaras.

Delfi žiniomis, už sprendimą įpareigoti frakcijos narius nedalyvauti balsavime dėl Pavilionio balsavo 21 iš posėdyje dalyvavusių 21-o TS – LKD prezidiumo nario.

Tuo tarpu pats Ž. Pavilionis ir konservatorių partijos vadovybė pasirinko tylos įžadus. Delfi taip ir nesulaukė atsakymų į klausimus – pakomentuoti tokio prezidiumo sprendimo priežastis ir aplinkybes.

Sprendimu patenkinti ne visi

Tačiau partijos sprendimu – balsuoti kojomis, kad būtų išsaugotas Ž. Pavilionis Užsienio reikalų komiteto pirmininko kėdėje – patenkinti ne visi konservatoriai.

Tiesa, „baimindamiesi galimų pasekmių“, jie kategoriškai atsisako, kad būtų atskleistos jų asmens tapatybės.

„Balsavimas dėl Jočienės (Seimo paskirtosios Konstitucinio Teismo Pirmininkės – aut. past.) parodė, kad frakcija nebūtinai laikysis vadų nurodymų, ypač, kai bandoma riboti Seimo nario teises ir savarankiškumą. Esu tikras, kad ir balsuojant dėl Žygio, tikrai atsirastų, o ir ne vienas, kuris palaikytų opozicijos sprendimą. Tas vyrukas tiesiog pasiekė liepto galą, ir tą bijoma pripažinti. Užuot kažkaip tykiai patraukus į šalį, imamasi ginti iš visų jėgų, net rizikuojant demokratijos pamynimu“, - sakė vienas iš konservatorių frakcijos atstovų Seime.

Politikas neslėpė esąs „vienas iš tų tyliųjų partinių kareivių“, kuris „paprastai paklūsta partiniams sprendimams“. Tačiau, anot pašnekovo, šįkart pasirinktas kelias suvaržyti parlamentaro teisę dalyvauti posėdyje supykdė net ištikimiausius konservatorių partijos grandus.

„Kiek pasiekė žinios iš buvusio posėdžio, tai ten ne visi buvo patenkinti tuo sprendimo būdu, bet matyt, kažkaip juos užčiaupė, nes balsavimas pritarimui prezidiumo sprendimo buvo absoliutus“, - sakė šaltinis TS – LKD partijoje.

„Akivaizdžiai nepasitikima frakcijos nariais, jei priimami tokie sprendimai. Esu tikras, jog bijomasi, kad atsiras tokių, kurie balsuotų už Žygio nušalinimą. Ir aš, tiesą sakant, būčiau vienu iš jų“, - sakė Delfi ir kitas Seimo konservatorius.

Jis neneigė, kad paklus partijos nurodymams ir balsavime, jei toks būtų, nedalyvausiantis.

„Renkiesi tarp idėjiško ir pragmatiško. Deja. Parodykite savižudį, kuris susidegins sau tiltus ir užsidarys partijos finansavimą ir palaikymą. Juk nei vienas nėra tikras, ar rytoj nereiks jau traukti už ausų jo paties, kaip to Žygio“, - apie pasirinkimo galimybes teigė pašnekovas.

Dar vienas iš Seimo konservatorių frakcijos Delfi stebėjosi, kad „balsavimas priimamas prezidiume, kuriam priklauso ir pats Pavilionis, ir klausimas, ar jis pats nebalsavo už savo išsilaikymą kėdėje“.

TS-LKD partijos atstovė spaudai Paulina Levickytė į Delfi bandymą gauti komentarą Ž. Pavilionio klausimu – nereagavo.

Reikia 71-o Seimo nario „už“

Opoziciniai „valstiečiai“ su sąjungininkais Seime antradienį inicijavo nepasitikėjimo procedūrą Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkui, konservatoriui Žygimantui Pavilioniui, ir pradėjo rinkti parašus dėl klausimo įtraukimo jau į ateinančio antradienio darbotvarkę.

Šalia kaltinimų Ž. Pavilioniui dėl diplomatinio skandalo sukėlimo vizito į Sakartvelą metu, tarnybinės užsienio komandiruotės Vokietijoje metu tvarkytų asmeninių reikalų, užkibimo ant Rusijos prankerių kabliuko, kai pokalbyje internetu paniekinamai atsiliepė apie šalies Prezidentą Nausėdą, interpeliacijos iniciatoriai neslepia turintys dar vieną kozirį, „prieš kurį net patys konservatoriai, įdomu, ar turės kontrargumentų“.

Tas slaptasis opozicijos ginklas – senovės baltų religinės bendruomenės „Romuva“ byla.

Trys institucijos – Seimo Etikos ir procedūrų komisija, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas ir Europos Žmogaus Teisių Teismas konstatavo, kad Seimo narys Ž. Pavilionis sąmoningai ir tyčia melavo ir šmeižė šią religinę bendruomenę.

„Tai nėra pajuokavimai apie Kubos mafiją ar „šaiką“. Tai trijų labai rimtų institucijų, tarp jų – dviejų teismų Lietuvoje ir Europos Bendrijoje – galutiniai, neskundžiami sprendimai, kuriuose juodu ant balto konstatuojama, kad parlamentaras sąmoningai melavo ir šmeižė.

Nepamirškime, kad romuviečius Pavilionis kaltino net dirbant Rusijos agentais. Tai man labai įdomu, ar konservatorių partijos vadovybė mano, kad toks asmuo – melagis ir šmeižikas – iš tiesų gali toliau atstovauti Lietuvai tokiame svarbiame Seimo komiteto vadovo poste“, - Delfi sakė „valstiečių“ frakcijos narė Agnė Širinskienė.

Tam, kad politikas būtų atstatydintas dėl jam pareikšto nepasitikėjimo, reikalinga ne mažiau 71-o Seimo nario palaikymo, t.y. būtina, kad „už“ atstatydinimą pasisakytų ne mažiau kaip pusė parlamentarų.

Trauktis iš pareigų Ž. Pavilionį, be „valstiečių“, yra paraginusios ir Regionų, Darbo partijos frakcijos Seime, taip pat – socialdemokratai. Bendrai šios partijos Seime turi 64 mandatus.
Konservatorių partneriai Laisvės partija ir Liberalų sąjūdis Seime turi 23 mandatus.

Balsavimas dėl valstybės pareigūno interpeliacijos yra slaptas, t.y. neįmanoma sužinoti, kaip kuris Seimo narys balsavo.

Tačiau tuos, kurie dalyvavo balsavime – sutikrinti lengva. Eidamas balsuoti, Seimo narys balsų skaičiavimo komisijoje gauna slapto balsavimo biuletenį, už kurį pasirašo atitinkamame išdavimo dokumente.

Taigi, sutikrinti, ar kuris iš konservatorių nepažeidė partijos prezidiumo sprendimo, partijos vadovybei didelių pastangų neatsieis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1056)