Ekstremalių kelionė mėgėja kaunietė verslininkė Marija Dubickienė su LNK žiniomis iš Čado gali kalbėti tik todėl, jog per kratą vieną telefoną užsikišo prie krūtinės, kur kariai negalėjo apžiūrėti.

„Konsulas iš pat pradžių pasakė, jog yra labai keista, kad mes grįžome. Nes tie, kurie sulaikė, naktimis jie banditauja – ta pati grupė žmonių dirba policininkais dieną. Jis teigė, kad iš mūsų pinigų neatėmė ir mūsų nesušaudė“, – LNK sakė keliautoja.

Čadas yra centrinėje Afrikoje, uždara ir retai lankoma turistų. M. Dubickienė į Čadą išvyko dešimties žmonių grupėje. Kiti devyni – rusai. Sako, kad tai patyrę keliautojai. Turėjo leidimus, vizas, maršrutai buvo suderinti su Čado valdžia.

„Mes tikrai keliavome nuo 16 dienos, praktiškai tik per klajoklių gentis, dykumomis, miegojome palapinėse“, – kalbėjo moteris.

Prieš savaitę, paryčiais keliautoja išgirdo beldimą į vartus.

„Aš tik pamačiau, kad mus supa, kaip filmuose būna. 15 karių su automatais, pilnomis dėtuvėmis. Ne tokie, kaip Afrikoje būna, kad tipo su ginklais, bet neginkluoti“, – teigė M. Dubickienė.

Jai pavyko tai užfiksuoti – ginkluoti kariai parodė rinktis daiktus ir išvežė į policiją. Ten atėmė visų telefonus, kompiuterius, fotoaparatus ir svarbiausia – pasus.

„Atveža mus į karinės bazės oro uostą, kaip filme stovi karinis lėktuvas, kareivių gal koks 30 ginkluotų“, – pasakojo keliautoja.

Iš pradžių keliautojai nežinojo, kur ginkluoti kariai juos skraidina. Vėliau paaiškėjo, kad į Čado sostinę, išleido viešbutyje. Pasakė, kad ten keliautojai gaus maitinimą, bet pasų neatidavė. Taigi, keliautojai viešbutyje jau savaitę ir nežinioje. Parskristi negali, nes dokumentai atimti. O be jų negalima net į miestą išeiti.

Kadangi 9 iš jų yra Rusijos piliečiai, juos buvo aplankęs Rusijos konsulas. M. Dubickienė sako, jog jis lietuve rūpintis nenori. Bet jai padeda Lietuvos konsulas Prancūzijoje.

„Jie negauna iš Čado Vyriausybės jokių atsakymų“, – teigė keliautoja.

Oficialiai keliautojai dabar jau nesulaikyti, bet už ką iš jų viską atėmė ir uždarė viešbutyje nepasakė. Keliautojai sako, kad Čade dažni pokyčiai valdžioje, tad galbūt leidimus suderino su vienais, o dabar vadovauja jau kiti.

Marija Dubickienė / Foto: laidos„Nuo... Iki...” kadras

„Antras variantas, kurį mums pasakė, kai darė kratas, kad mes kaltinami espionažu“, – teigė ji.

Ekstremalių kelionių mėgėja M. Dubickienė Afrikoje, kur niekas negali garantuoti saugumo jau ne pirmą kartą.

Ne pirmą kartą ir pavojus alsuoja jai į nugarą. Prieš pat karantiną po Afriką keliavo su dar trimis lietuviais. Du iš jų užsikrėtė sunkia maliarijos forma, vienas iš keliautojų mirė. Bet M. Dubickienė kelionę tęsė.

Ekstremalių krypčių ji neatsisako ir dabar.

„Tikrai nesigailiu, kad keliavau, vaizdai nuostabūs“, – aiškino ji.

Lietuvos ambasada Prancūzijoje teigia, jog lietuvė iš Čado turėtų išvažiuoti jau artimiausiomis dienomis.

Prancūzijos ambasada Čade Lietuvos pilietei išdavė laikiną kelionės dokumentą, sudarė galimybę atlikti COVID–19 testus, reikalingus kelionei“, – tokį atsakymą LNK pateikė ambasada.

Taip pat paminėta, jog Užsienio reikalų ministerija (URM), atsižvelgdama į pandemiją, terorizmo ir kriminalinių nusikaltimų grėsmę į Čadą rekomenduoja nevykti.