Šalia kaltinimų Ž. Pavilioniui dėl diplomatinio skandalo sukėlimo vizito į Sakartvelą metu, tarnybinės užsienio komandiruotės Vokietijoje metu tvarkytų asmeninių reikalų, užkibimo ant Rusijos prankerių kabliuko, kai pokalbyje internetu paniekinamai atsiliepė apie šalies Prezidentą Nausėdą, interpeliacijos iniciatoriai neslepia turintys dar vieną kozirį, „prieš kurį net patys konservatoriai, įdomu, ar turės kontrargumentų“.

Tas slaptasis opozicijos ginklas – senovės baltų religinės bendruomenės „Romuva“ byla.

Trys institucijos – Seimo Etikos ir procedūrų komisija, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas ir Europos Žmogaus Teisių Teismas konstatavo, kad Seimo narys Ž. Pavilionis sąmoningai ir tyčia melavo ir šmeižė šią religinę bendruomenę.

„Tai nėra pajuokavimai apie Kubos mafiją ar „šaiką“. Tai trijų labai rimtų institucijų, tarp jų – dviejų teismų Lietuvoje ir Europos Bendrijoje – galutiniai, neskundžiami sprendimai, kuriuose juodu ant balto konstatuojama, kad parlamentaras sąmoningai melavo ir šmeižė.

Nepamirškime, kad romuviečius Pavilionis kaltino net dirbant Rusijos agentais. Tai man labai įdomu, ar konservatorių partijos vadovybė mano, kad toks asmuo – melagis ir šmeižikas – iš tiesų gali toliau atstovauti Lietuvai tokiame svarbiame Seimo komiteto vadovo poste“, - Delfi sakė „valstiečių“ frakcijos narė Agnė Širinskienė.

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) šių metų birželio 8-ą dieną paskelbtame sprendime apgynė Lietuvoje veikiančios senovės baltų religinės bendruomenės „Romuva“ interesus byloje prieš Lietuvą ir pripažino, kad Lietuvos Seimas, atsisakydamas suteikti minėtai religinei bendrijai tradicinės religinės bendruomenės statusą, pažeidė romuviečių teises.

Vienu didžiausių romuviečių pripažinimo valstybės pripažįstama tradicine religija oponentų buvo Seimo dabartinis Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, konservatorius Žygimantas Pavilionis.
Minėtas politikas debatų Seime metu, kai buvo svarstomas įstatymo projektas dėl „Romuvos“ pripažinimo valstybės pripažįstama tradicine religija, net apkaltino romuviečius sąsajomis su KGB.

Dėl tokių savo pasisakymų politikas vėliau Seimo etikos ir procedūrų komisijoje pripažintas pažeidęs etiką, tačiau tokį sprendimą skundė teismams, o vėliau juose – pralaimėjo.

Teismai pripažino, kad taip kalbėdamas Ž. Pavilionis „tyčia apšmeižė“ minėtą religinę bendriją.

EŽTT savo sprendime pasisakė ir apie Ž. Pavilionio šmeižtą dėl „Romuvos“ sąsajų su KGB.

„Vienos iš parlamentinių diskusijų metu pateikti argumentai buvo tariamas ryšys tarp asociacijos pareiškėjos veiklos ir KGB ar Kremliaus politikos. Tačiau Teismas pažymi, kad šiam teiginiui nepritarė jokios susijusios vidaus institucijos (turima mintyje Lietuvos valstybės saugumo departamentas – aut. past.).

Pasiūlymą suteikti valstybės pripažinimą asociacijai pareiškėjai, be kita ko, išnagrinėjo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, kuris tam neprieštaravo. Įrodymų minėtiems teiginiams pagrįsti nepateikė ir Seimo nariai“, – rašoma EŽTT sprendime byloje „Romuva“ prieš Lietuvą.

Kaip žinia, antradienį „valstiečiai“ įregistravo nutarimo projektą dėl nepasitikėjimo procedūros Seime ir pradėjo rinkti parašus klausimo įtraukimui jau į ateinančio antradienio darbotvarkę.
„Valstietė“ A. Širinskienė neabejoja, kad reikiamų parašų skaičių surinkti pavyks nesunkiai.

Pats Ž. Pavilionis ką nors komentuoti žurnalistams vengia – Seimo narys nereagavo į paklausimus nei telefono skambučius.

Tuo tarpu konservatoriaus kolega partijoje ir Seimo Užsienio reikalų komitete Emanuelis Zingeris teigia, kad nepalaiko Pavilionio retorikos, kokia jis kalbėjo apie „Romuvos“ narius iš Seimo tribūnos.

„Aš esu judėjas, Lietuvą laikau krikščioniška valstybe, tačiau net aš, tas, kuris esu sulaukęs iš tų pagonių piketų už mano iniciatyvas Vilniuje pavadinti gatvę Brunono vardu, net aš nedrįsčiau jų vadinti Rusijos šnipais ar dirbančiais Putino naudai. Tiesą sakant, mes Lietuvoje turėtume baigti kartą kiekviename žingsnyje svaidytis KGB agentų etiketėmis. O kalbant dėl Žygio – vyras šįkart laiku neprikando liežuvio, tai tiek“, - sakė Seimo narys E. Zingeris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (251)