„Tokie atvejai pasitaiko labai retai. Tikriausiai šie žmonės ne vietiniai, nežinojo kitų išėjimų, radę užrakintus vartus kreipėsi į gelbėtojus“, – portalui „Delfi“ sakė VDU Botanikos sodo direktorius dr. Nerijus Jurkonis.

Apie 60 hektarų teritorijoje įsikūręs VDU Botanikos sodas darbą baigia 20 val. Likus valandai iki sodo uždarymo kasoje nebeparduodami bilietai.

„Prieš uždarant sodą visą teritoriją dviračiu apvažiuoja sargas, patikrina oranžerijas, o likusių lankytojų paprašo paskubėti“, – sakė Botanikos sodo vadovas.

N. Jurkonis spėjo, kad trys lankytojai tikriausiai taip buvo apžavėti žydinčių augalų, kad nepastebėjo sargo, pamiršo apie besibaigiantį darbo laiką. Patraukę link išėjimo ir radę užrakintus vartus jie išsikvietė gelbėtojus.

Jis stebėjosi, kad ugniagesių suvestinėse nurodomas lankytojų „išvadavimo“ laikas – apie 22 val., kai sodas darbą baigia 20 val.

„Jie pakankamai ilgai užsibuvo teritorijoje. Beje, pas mus viešai skelbiami teritoriją prižiūrinčios saugos tarnybos telefonų numeriai. Žmonės galėjo paskambinti ir atvykę apsaugininkai juos būtų išleidę. Po šio incidento tikriausiai reikės matomesnėse vietose pakabinti dar daugiau lentelių su telefonų numeriais“, – sakė VDU Botanikos sodo direktorius dr. N. Jurkonis.

Patenka ir savavališkai

Botanikos sodo vadovas neslėpė, kad svečių sulaukiama ir ne darbo laiku. Apie 60 hektarų ploto teritorija aptverta tvoromis, tačiau kai kuriose vietose jos nesunkiai įveikiamos, o šias landas gerai žino vietos gyventojai.

„Su vietiniais žmonėmis stengiamės susitarti gražiuoju, prašome, kad atėję į Botanikos sodą viską paliktų taip, kaip buvę. Palaikome gerus santykius su bendruomene, jei ateina žmonės pasivaikščioti, o žalos jokios nepadaro, tai tikrai nėra problema“, – kalbėjo VDU Botanikos sodo direktorius.

Renginys VDU botanikos sode. VDU Kauno botanikos sodo nuotr.

Kauno Zoologijos sodo Ūkio skyriaus koordinatorė Vilija Dauderienė neslėpė, kad kartais apsaugos darbuotojams tenka išprašyti įsibrovėlius.

„Vienas, kitas pasitaiko. Pas mus dabar remontuojama tvora, landą radusi grupelė jaunuolių buvo patekusi į vidų. Mūsų sargai juos pastebėjo ir išprašė“, – sakė Zoologijos sodo darbuotoja.

Artima „pažintis“ su žirafa vos nesibaigė tragiškai

Jeigu su savavališkai į Botanikos sodą užsukančiais lankytojais didesnių problemų nėra buvę, Kaune įsikūrusiame Lietuvos Zoologijos sode tokie apsilankymai kartai baigiasi itin liūdnai.

Vienas tokių incidentų, kurį iki šiol gerai prisimena darbuotojai, įvyko 2007 metų gegužę. Tada grupelė įkaušusių studentų iš šalia esančio Kauno technologijos universiteto (KTU) miestelio sutemus savavališkai įsibrovė į darbą baigusio Zoologijos sodo teritoriją.

Atsidūrę viduje studentai sumąstė artimiau susipažinti su gyvūnais, įsibrovė į neužrakintą, tik kabliu užkabintą žirafų narvą. Pažintis su žirafinu Solutu 22 metų studentei vos nesibaigė tragiškai. Išsigandęs gyvūnas masyvia kanopa spyrė jai į galvą, suknežino veidą. Kalbama, kad po šio incidento merginai prireikė ir plastinių operacijų.

Zoologijos sodo darbuotojai tąkart pasakojo, kad merginai labai pasisekė, kad išsigandęs žirafinas neištrūko į lauką. Įsibėgėjęs gyvūnas galėjo į jo teritoriją įsibrovusią studentę mirtinai sutrypti kanapomis.

„Tai buvo rimčiausias incidentas, iki šiol panašių atvejų pas mus dar nėra pasitaikę. Voljerai aptverti aukštomis tvoromis, į juos pašaliniams labai sunku patekti“, – sakė Zoologijos sodo Ūkio skyriaus koordinatorė V. Dauderienė.

Neradę sargo skambina darbuotojams į namus

Nors savavališkai įsibraunančių į Zoologijos sodo teritoriją tik vienetai, tačiau netyčia po darbo jame užsilikusius lankytojus „vaduoti“ tenka gana dažnai. Zoologijos sodas darbą baigia 19 val., o kasos užsidaro 18 val.

Zoologijos sode pristatyta naujoji žirafa

„Prieš tai teritoriją apeina ir labai rimtai patikrina sargai, bet pasitaiko atvejų, kai vienas, kitas žmogus vis tiek kažkaip lieka viduje. Kai kas teritorijoje pasilieka ir specialiai“, – sakė Zoologijos sodo direktorė Gintarė Stankevičė.

Daugelis tokių „užsilikėlių“ vėliau patys susiranda Zoologijos sodo apsaugos darbuotojus, jeigu sargo lengvai rasti nepavyksta, internete suradę viešai skelbiamus darbuotojų mobiliojo ryšių telefonų numerius skambina jiems po darbo ir prašo išleisti.

„Daugiau problemų kyla tiems, kurie savo telefonuose neturi interneto. Todėl prie kasų, kur įėjimas bei išėjimas, įrengėme stendą, kuriame skelbiamas bendrasis mūsų apsaugos telefono numeris. Juo paskambinus visada kažkas atsiliepia, atėję sargai atrakina vartus“, – sakė Ūkio skyriaus koordinatorė V. Dauderienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)