Štai Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė laidoje tikino, jog P. Mačiulio kalbą protesto dalyviams galima suprasti net kaip paramos paieškas.

„Situacija tikrai yra gana komplikuota. Ir tą reikia pripažinti dėl to, kad vienas dalykas – galima suprasti ir paskui pono Mačiulio komentarus, kad prezidentas nori kalbėtis su visais, girdėti visus. Bet klausimas tada – kaip tu tai darai. Ką mes pamatėme, jog iš esmės P. Mačiulio kalba buvo labai politinė. Netgi pasiskųsta kitais politiniais oponentais. (…) Čia tarsi išeita pasiprašyti paramos sau ir tu matai, kad ją norima gauti.

Tada man klausimas yra – ar tikrai išėjo tikrai tiesiog išgirsti, ar su savo politine darbotvarke“, – klausimą Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ kėlė politologė R. Urbonaitė.

Laidos pašnekovė kalbėjo, jog ją stebina, kad prezidentas pats nemato problematikos.

„Nemato to žodyno, kurį mes kartais girdime iš tų organizatorių, tarsi jis dega žalią šviesą tokiu būdu. Nes kritikos dėl to, kokios replikos sklando iš Prezidentūros aš visiškai nemačiau. Tarsi degama tokiu būdu žalia šviesa ir dar išeinama ir pasidžiaugiama – jūs labai aktyvūs“, – aiškino R. Urbonaitė.

Delfi primena, jog maršo metu policija pradėjo ne vieną tyrimą dėl pažeidimų. Vienas iš jų – dėl necenzūrinės leksikos žodžių Seimo nario Mato Maldeikio atžvilgiu. Politikas pats paprašė tyrimą nutraukti.

Ji teigė, kad politinė temperatūra kyla, kiek ji kils toliau – kol kas nėra aišku.

„Bet aukų čia gali būti“, – Žinių radijo laidoje situaciją įvertino R. Urbonaitė.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) dėstytojas prof. Šarūnas Liekis tikino, kad kalbėtis su protestuojančiais žmonėmis nieko bloga. Jam nuostabą kėlė tai, jog be G. Nausėdos patarėjo P. Mačiulio kiti valdžios atstovai nesiveržė bendrauti.

„Visą laiką su žmonėmis bendrauti, išeiti, jei ateina mitinguotojai su vienu ar kitu klausimu, yra tam tikro padorumo ženklas. Ar tai būtų einama prie ambasadų, Seimo. Mane šiek tiek nustebino, kad prie Seimo jo vadovybė nelabai norėjo bendrauti su mitinguotojais. Nes demokratinėje sistemoje visi tie mitingai yra legitimūs“, – laidoje tikino pašnekovas.

Jis atrėmė argumentą, kviečiantį pažiūrėti į mitinguose susirinkusią publiką.

„Tas šnekėjimas – marginalai ten ar ne, yra visiškai nekorektiškas. Nes žmonių ten įvairių, su savo įsitikinimais, atstovaujančius įvairius regionus, tiek socialines klases, jei taip galima vadinti. (…) Man ta visa retorika spaudoje girdime viso šito judėjimo atžvilgiu primena vos ne sovietinę propagandą. Kai savo metu tuos mačius sąjūdininkus visokiais žodžiais vadindavo“, – aiškino Š. Liekis.

„Tas apsižodžiavimas paniekinama retorika šitų žmonių atžvilgiu yra visiškai nepriimtina, nes tai tūkstantinis judėjimas“, – teigė politologas.

R. Urbonaitė laidoje mato, kad iš organizatorių pareiškimų ir reikalavimo mato labai aiškias populizmo tendencijas. Bet ar jiems pavyks šiuos mitingus paversti politiniu dariniu – dar nėra aišku.

„O ką čia prezidentas veikia? Ką jis veikia prie tokio darinio? Ir koks yra prezidento matymas, jeigu jis galvoja, kad jam reikia savo politinio darinio, tai ar tikrai jis suvokia, kokio politinio darinio užuomazgos čia galbūt yra. Tų ambicijų ir tų organizatorių matau, kad gal jie norėtų to politinio darinio, bet kas iš jo išeis, čia yra dar labiau daug „bet“. Ir tai nebus labai lengva padaryti“, – tikino ji.

Patys organizatoriai tikina, kad politinio judėjimo kurti nežada.