„Pernai irgi turėjome rekordiškai šiltą birželį, ir 2019 metais Kaišiadorių meteorologijos stotyje buvo užfiksuotas absoliutus birželio rekordas – 35,7 laipsnio. Taigi birželis mums jau trečius metus iš eilės suteikia tokių šilumos pliūpsnių. Turiu dar pasakyti, kad ir praėjusi naktis įėjo į meteorologijos istoriją kaip pati karščiausia naktis. Nidoje išmatuota, kad buvo daugiau nei 23 laipsniai šilumos“, – sako I. Marcinonienė.

Sinoptikė žada ir naujų rekordų.

„Nuo šeštadienio – pastovus atogrąžų oro slinkimas nuo Šiaurės Afrikos, tad turime, ką turime, – trisdešimt laipsnių. Antradienį ir trečiadienį vienoje ar kitoje stotyje dar turbūt bus rekordų“, – sako I. Marcinonienė.

Paklausus, kodėl neatvėsta net ir naktimis, pašnekovė tikino, kad atvėsta net maždaug penkiolika laipsnių.

„Oras, kaip sakiau, iš Pietų, <...>, šįkart jis nuo Saharos šiaurinės dalies, vadinasi, transformuojasi, nes nebūna pas mus keturiasdešimt penkių ar keturiasdešimties laipsnių kaip Pietų Europoje, tačiau užtenka mums ir trisdešimties ar trisdešimt penkių, o naktį atvėsta – dešimčia ar penkiolika laipsnių vėsiau negu dieną, logiška, taip ir turi būti“, – sako I. Marcinonienė.

Vandens telkiniai jau spėjo įšilti

Sinoptikė papasakojo, ar jau spėjo įšilti vandens telkiniai.

„Spėjo įšilti, pasižiūrėjau, kad Baltijos jūroje vanduo – dvidešimt vienas laipsnis, turbūt dar porą dienų šils ir mažesni vandens telkiniai, juose yra 24–26 laipsniai. Nemune – dvidešimt du, tikrai pats malonumas. Geras skirtumas tarp vandens ir oro temperatūros. Žinoma, nereikia piktnaudžiauti. Nereikia dirbti vidurdienį saulėje, svarbu rengtis šviesiais rūbais. Būkime atsargūs tuo atžvilgiu“, – sako I. Marcinonienė.

Paklausus, kas laukia artimiausiomis dienomis, pašnekovė tikino, kad bus tvanku.

„Taip, bus tvanku. Artimiausias dvi naktis tikrai: artėja atmosferos frontas, artėja audringesni orai, drėgnesni, šiluma nesitraukia, bus karšta, vėjas pūs iš Pietų, jūros vanduo bus apie dvidešimt du laipsnius. Reikia išgyventi dar porą dienų, o paskui ateis gaivesnis oras. Joninės tradiciškai turi būti su lietumi. Džiaugsimės, kad lyja ir ateina trumpalaikiai lietūs. Nepamirškime, kad kai toks karštas oras Lietuvoje, jo išstūmimas gali būti audringas, gali būti ir škvalinių vėjų su perkūnija, gali iškristi ir kruša, nenustebkime, o perkūnijos saugokimės ir nestovėkime po medžiais. Tokių eibių vasarą gali būti“, – sako I. Marcinonienė.

Ko laukti toliau?

Galiausiai pasiteiravus, kokios vasaros toliau galime tikėtis, pašnekovė tikino, kad liepa gali būti vėsesnė.

„Vasara greičiausiai linguos. Žiūriu į 2019–2020 metų vasaras, kokios buvo. Birželiai – rekordiškai šilti, o liepa, atvirkščiai, buvo vėsesnė, nors ji paprastai laikoma šilčiausiu metų mėnesiu. Jeigu tradicija tęstųsi, liepa visgi bus vėsesnė, bet tai nereiškia, kad ji bus šalta. Kol kas sezoninės prognozės yra problemiškos... Kartais kelios dienos gali būti labai lietingos, jos užgožia sausesnes likusias dienas, ir sakome, kad kritulių yra norma, bet jie labai netolygiai pasiskirsto, ypač vasaros metu. Panašiai ir kalbant apie temperatūrą“, – sako I. Marcinonienė.

Artimiausiomis dienomis išliks labai karšta ir tvanku, didės liūčių su perkūnija tikimybė.

Birželio 22-osios naktį lietaus tikimybė maža. Vėjas silpnas. Temperatūra 17–22, pajūryje vietomis bus apie 23 laipsnius šilumos. Dieną vietomis trumpas lietus, perkūnija. Kai kur lis smarkiai, iškris kruša. Vėjas pietryčių, pietų, vakariniame šalies pakraštyje pereinantis į vakarų, 7–12 m/s, per perkūniją kai kur gūsiai 15–18 m/s. Temperatūra 28–33 laipsniai.

Birželio 23-iosios naktį vakariniuose, dieną daugelyje rajonų trumpi lietūs, perkūnija. Vėjas naktį silpnas, dieną – besikeičiančios krypties, 5–10 m/s, per perkūniją vietomis gūsiai 15–18 m/s. Temperatūra naktį 17–22, dieną 28–33, vakariniame pakraštyje 24–26 laipsniai.

Birželio 24-ąją daug kur trumpi lietūs, vietomis su perkūnija. Vėjas šiaurės vakarų, vakarų, 5–10 m/s. Temperatūra naktį 16–21, dieną 26–31, vakariniame pakraštyje 23–25 laipsniai.

Birželio 25-ąją daug kur trumpi lietūs, perkūnija. Vėjas besikeičiančios krypties, 5–10 m/s. Temperatūra naktį 14–19, dieną 24–29 laipsniai.

Birželio 26-osios naktį daug kur, dieną vietomis trumpi lietūs, perkūnija. Vėjas vakarinių krypčių, naktį 4–9 m/s, dieną 7–12 m/s. Temperatūra naktį 14–19, dieną 22–27 laipsniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)