G. Landsbergis BNS sakė su ministru aptaręs galimybes Irakui deleguoti Irako konsulinį pareigūną į Lietuvą, kad jis padėtų nustatyti į šalį atvykusių, tačiau prieglobsčio negavusių irakiečių tapatybes, pasirūpintų jų grįžimo į tėvynę dokumentais.

Lietuvos diplomatijos vadovas sakė taip pat paprašęs priimti šalies pasienio pareigūną į Bagdado oro uostą padėti sustiprinti į Minską išvykstančių irakiečių kontrolei.

Be to, ministras pasiūlė artimiausiu metu susitarti dėl realių galimybių sugrąžinti irakiečius į kilmės šalį. Lietuva ir Irakas nėra pasirašę readmisijos sutarties, ji yra numatyta tik tarp ES ir Bagdado sudarytame susitarime dėl politinio bendradarbiavimo.

„Dabar readmisija nebūtinai yra labai gerai vykdoma. Kartais reikalingas dvišalis, kad ir diplomatinis, nebūtinai teisinis susitarimas dėl readmisijos“, – BNS telefonu iš Briuselio sakė G. Landsbergis.

„Paprašiau Irako ministro šių trijų pagrindinių dalykų, kurie, mūsų požiūriu, gali būti įgyvendinti artimiausiu metu. (...) Išgirdau pažadą bendradarbiauti“, – teigė jis.

Anot G. Landsbergio, Lietuva šiuo metu svarsto akredituoti kurioje nors regiono šalyje dirbantį šalies ambasadorių Irakui. Šiuo metu tai nėra padaryta.

Jis taip pat sakė nagrinėjantis galimybes vykti į Bagdadą su migracijos specialistų, pasieniečių ir kitų institucijų atstovų delegacija.

Šiais metais į Lietuvą neteisėtai kirsdami valstybės sieną iš Baltarusijos atvyko beveik 450 migrantų. Tai beveik pusšešto karto daugiau nei per visus 2020 metus.

Lietuvos pareigūnai įtaria, kad tai yra Baltarusijos režimo organizuojama operacija.