Naujausiais duomenimis, iš viso šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 507 neteisėti migrantai – šis skaičius yra daugiau kaip šešis kartus didesnis, nei buvo per visus 2020-uosius. Pernai sulaikytas 81 toks užsienietis. 2019 metais pasieniečiams įkliuvo 46 neteisėti migrantai, 2018 metais– 104.

Tarp šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikytųjų daugiausiai yra Irako piliečių ar jais prisistačiusių užsieniečių – 328. Taip pat sulaikyti 46 Irano, 42 Sirijos, 39 Baltarusijos, 17 Rusijos, 11 Turkijos, 10 Šri Lankos, 6 Tadžikistano, 3 Afganistano, po 2 Jemeno ir Egipto bei 1 Somalio piliečiai ar jais prisistatę asmenys.

„Tikrai turime įrodymų, kad šiame procese dalyvauja Baltarusijos pasienio pareigūnai, tai yra faktas. Tai yra organizuota veikla, tam tikra schema – gerai sudėliota, suplanuota. Tai yra dideli pinigai, nes vieno žmogaus gabenimas kainuoja apie 15 tūkst. dolerių. Taigi, tai, matyt, yra pelninga nusikalstama veika, kurioje dalyvauja pats režimas ir pareigūnai“, – „Delfi TV“ laidoje „Savaitės įvykiai“ kalbėjo ministrė.

„Kol kas kažkokių indikacijų, kad Lietuvos piliečiai dalyvauja šioje nusikalstamoje schemoje, neturime, bet stebime situaciją ir yra apklausiami migrantai, vykdoma operatyvinė žvalgyba“, – pridūrė ji.

Pasak ministrės, su tokiais dideliais neteisėtų migrantų srautais Lietuva anksčiau nesusidurdavo: „Tai yra grėsmė mūsų migracijos sistemai, nes tikrai niekada nesusidurdavome su tokiais didžiuliais srautais. Jeigu lygintume šiuo metus su pernai metais, nelegalios migracijos skaičiai yra išaugę net penkis kartus.“

Kaip teigia A. Bilotaitė, ženkliai išaugo ir traukiniais gabenama kontrabanda – apie 70 proc.

Visos ES problema

Nors jau buvo kalbama apie ekstremalios situacijos skelbimą, ministrė teigia, kad kol kas situacija valdoma.

„Kol kas gana efektyviai ir su esamais pajėgumais galime koordinuoti situaciją, bet jeigu matysime, kad situacija sudėtingėja, žinoma, skelbsime ekstremalią situaciją“, – sakė A. Bilotaitė.

Pasak jos, tai ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos Sąjungos (ES) problema, kadangi didžiosios dalies migrantų tikslas – kitos valstybės, ne Lietuva.

„Tai nėra Lietuvos problema, tai yra visos ES problema. Todėl tiek premjerė, tiek aš pati ES vidaus reikalų ministrų taryboje pristačiau situaciją, kokia yra Baltarusijos pasienyje, ir išsakiau lūkesčius bei prašymus dėl pagalbos. Poreikis pirmiausia yra finansinis, taip pat ekspertinis. Šiuo metu dėliojame konkretų poreikį ir kaip ta pagalba galėtų pasiekti Lietuvą“, – teigė A. Bilotaitė.

Jos teigimu, Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra FRONTEX jau yra atsiuntusi 6 pareigūnus, kurie stebi situaciją, aiškinasi [pagalbos] poreikį, o liepos viduryje į Lietuvą atvyksta 30 FRONTEX pareigūnų, kurie padės sustiprinti sienų apsaugą.

Kaip teigia ministrė, tikslas yra ir kuo greičiau padengti visą pasienį su Baltarusiją moderniomis stebėjimo sistemomis, kurios šiuo metu yra tik 38 proc. pasienio. Tai, pasak A. Bilotaitės, nebūtų tik fizinė tvora.

„Tai nėra vien tik tvora. Efektyviausi sprendimai susiję su stebėjimo, detekcine sistema ir, kur reikia, fizine tvora. Kiek tenka kalbėti su ekspertais, tvora morališkai galbūt suveiktų, bet ji yra lengvai įveikiama – per 2–3 minutes ją galima įveikti ir patekti į Lietuvos Respubliką“, – laidoje „Savaitės įvykiai“ kalbėjo A. Bilotaitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (738)