SAM registruotame dokumente siūloma panaikinti reikalavimą atvirose erdvėse organizuojamus renginius stebėti tik iš sėdimų vietų bei draudimą prekiauti maistu ir gėrimais ir teikti kitas paslaugas renginių vietose.

Taip pat siūloma nustatyti, kad 2021 m. birželio 23–24 d. atvirose erdvėse organizuojamiems renginiams netaikomas reikalavimas užtikrinti bilietų platinimą elektroniniu būdu.

Delfi primena, jog ministrų kabinetas šiandien popiet rinksis į posėdį, į jo darbotvarkę karantino keitimo klausimas kol kas nėra įtrauktas.

Karantinas šiuo metu yra pratęstas iki birželio 30 dienos.

Aptikta Delta atmaina

Lietuvoje praėjusią savaitę pirmą kartą aptikta nerimą kelianti Delta koronaviruso atmaina, pirmą kartą užfiksuota Indijoje, ketvirtadienį pranešė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL).

Jos duomenimis, praėjusią savaitę taip pat aptiktas 621 britiškasis arba vadinamasis Alfa varianto atvejis, taip pat 21 Anykščiuose aptiktos viruso linijos (B.1.620) atvejis bei vienas braziliškasis arba Gama varianto atvejis.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro laboratorijoje ištirta 550 ėminių, iš kurių 536 atvejai priklauso Alfa variantui, taip pat šioje laboratorijoje nustatyti šeši nauji Anykščiuose aptiktos viruso linijos atvejai.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų laboratorijoje ištirta 60 ėminių, iš kurių 52 atvejai priklauso Alfa variantui, taip pat šioje laboratorijoje nustatyti du nauji B.1.620 atvejai.

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro laboratorijoje ištirti 48 ėminiai, iš kurių 33 atvejai irgi priklauso Alfa variantui, taip pat šioje laboratorijoje nustatyta 13 naujų Anykščiuose aptiktos viruso linijos atvejų, po vieną Gama bei Delta variantą.

Pastaroji viruso atmaina Lietuvoje aptikta pirmą kartą.

Iš viso iki šiol Lietuvoje, pagal NVSPL koordinuojamą sekoskaitos projektą, atlikta 12 tūkst. 220 ėminių sekoskaita, aptikti 8268 britiškosios atmainos atvejai, 13 Pietų Afrikos (Beta) atvejų, 211 Anykščiuose aptiktos, šeši braziliškosios ir vienas Delta viruso atmainos atvejai.

Prakalbo apie karantino pabaiga

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad šiuo metu epidemiologinė situacija leidžia tikėtis, jog karantinas nebebus pratęstas, tačiau pabrėžė, kad rekomendacijas dėl jo dar turi pateikti Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisija (VESK).

„VESK įvertins situaciją. (...) Viena vertus, dabar atrodo, kad tam būtinybės neturėtų būti, nors, kaip ir minėjau, vis tiek sargumas turi išlikti, nes turime dar nepakankamai daug žmonių, kurie yra pasiskiepiję, kad galėtume jaustis ramūs dėl mutacijų, kurios naujai atsiradusios plinta“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė I. Šimonytė.

Pasak jos, jei kitos savaitės pradžioje VESK nuspręs, kad karantino tęsti nebereikia, atskiros nuostatos ar rekomendacijos bus perkeliamos į kitus teisės aktus.

Kalbėdama apie mutacijas, premjerė teigė, kad mutavęs koronavirusas sparčiai plinta Jungtinėje Karalystėje, su kuria Lietuvą sieja „glaudūs asmeniniai ryšiai“.

„Turbūt yra labai daug šeimų, kurios turi išvykusių giminaičių, kurie galbūt norėtų parvykti ar patys norėtų nuvykti apsilankyti. Nėra neegzistuojančios rizikos, todėl to saugumo vis tiek reikės laikytis, ar karantino režimas bus, ar nebus“, – aiškino ji.

I. Šimonytė taip pat teigė, kad nutraukus karantiną galimybių pasas greičiausiai nebeteks prasmės.

„Tai nereiškia, kad visi turėtų laukti karantino pabaigos ir nuspręsti nesiskiepyti. Nes jei situacija epidemiologinė pablogės, reikės grįžti su visais epidemiologiniais apribojimais ir visais galimybių pasais“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Ji pridūrė, kad „erdvės plisti mutacijoms tarp nepasiskiepijusių žmonių yra daug“, todėl ragino žmones vakcinuotis, jog ši erdvė neužsipildytų ir nereiktų grįžti prie apribojimų.

Remiantis Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje mažiausiai vieną skiepą nuo koronaviruso yra gavę 42,6 proc. žmonių.

Šiuo metu Lietuvoje deklaruoti 54 tūkst. 804 sergantieji, tačiau statistiškai skaičiuojama, kad sirgti turėtų 3321 asmuo. Šalies ligoninėse gydoma 316 COVID-19 pacientų.

Dulkys: nepaisant delta atmainos, manau, kad birželis bus paskutinis karantino mėnuo

Antrąja „Vaxzevria“ doze pasiskiepijęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys praėjusią savaitę sakė, kad, nepaisant Lietuvoje nustatytos COVID-19 delta atmainos, situacija šalyje yra gera ir, ko gero, birželis bus paskutinis karantininis mėnuo.

„Šiandien, manau, kad tvarkomės gerai ir nepaisant žinių apie delta atmainą, sistema ir infrastruktūra dirba taip, kaip turėtų dirbti. Tebemanau, kad birželis galėtų būti paskutinis karantino mėnuo“, – žurnalistams penktadienį, gavęs antrą „Astra Zeneca“ skiepą, sakė A. Dulkys.

Jo teigimu, karantinas, kuris greitu laiku, tikėtina, bus nutrauktas, ateityje gali būti pratęstas dėl įvairiausių priežasčių. Kita vertus, akcentavo jis, karantino pabaiga gali ateiti anksčiau nei liepos mėnuo.

„Jeigu taip sutaps, kad bus galima kažkiek dienų paankstinti, tai aišku, kad Vyriausybė tą padarys, bet padarys bendru sutarimu. Turime jaustis tvariai ir nuosekliai. Negalima čia dabar „pasileisti plaukus“ ir daryti viską. (...) Man svarbu, kad būtų sistemiškai ir užtikrintai“, – teigė ministras.

A. Dulkys pažymėjo, kad Lietuvoje nustačius delta atmainą šiuo metu yra svarbiausia užkardyti ir taikyti prevencines priemones, kad ji neplistų.

„Tai, kaip šiandien dirba mūsų Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, mane tenkina, tai yra teisingi veiksmai – visiškai identifikuota visa seka žmonių“, – sakė A. Dulkys.

Ketvirtadienį pranešta, kad Lietuvoje, atlikus sekoskaitos tyrimus, laboratorijos aptiko pirmąjį užsikrėtimo delta, dar vadinama „indiškąja“, koronaviruso atmaina atvejį. Tai įvežtinis atvejis – asmuo į Klaipėdą atvyko iš Uzbekistano, koronavirusinė infekcija (COVID-19 liga) jam patvirtinta atlikus profilaktinį tyrimą ir būnant izoliacijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)