Šios bausmės per Apeliacinio teismo posėdį paprašė valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras Gintaras Jasaitis.

Byla teismui buvo perduota dar 2017 metų rudenį, tačiau galutinio verdikto paskelbti dar nepavyko. Pirmosios instancijos teismas R. Antanavičių išteisino, neįrodęs jo dalyvavimo padarant nusikaltimą, apeliacinės instancijos teismas pakeitė išteisinimo pagrindą nurodydamas, kad teisėjas nepadarė veiklos, turinčios nusikaltimo požymių. Aukščiausiasis Teismas bylą grąžino Apeliaciniam teismui atgal.

„Kaltinimo nekeičiau, prašiau pripažinti kaltu ir nubausti 500 MGL, tai yra 25 tūkstančių eurų bauda“, – BNS sakė prokuroras G. Jasaitis.

Nuosprendį teismas skelbs liepos 8 dieną.

Kauno apygardos teismo teisėjas R. Antanavičius byloje kaltinamas, jog tuometiniam Mažeikių rajono apylinkės teismo teisėjui M. Klemeniui 2017 metų birželį davė 600 eurų kyšį už tai, kad pastarasis sumažintų vairuotojui teisės vairuoti transporto priemones atėmimo terminą.

Gavusi teisėsaugos medžiagą, tuometinė prezidentė Dalia Grybauskaitė sustabdė R. Antanavičiaus įgaliojimus. Jie sustabdyti iki šiol.

Užuominos perkant medų

M. Klemenis buvo apklaustas nagrinėjant bylą Vilniaus apygardos teisme, vėliau iš naujo buvo apklaustas Apeliaciniame teisme.

„Teismas jį išsamiai apklausė, jo parodymai aiškūs, nuoseklūs, logiški ir gyvenimiškai suprantamai paaiškinami. Tikėti R. Antanavičiaus parodymais nėra jokio pagrindo“, – mano prokuroras G. Jasaitis.

Tuo metu R. Antanavičiaus advokatas Justas Jankauskas mano, kad prokuratūros skundas turi būti atmestas.

„Jis du kartus buvo išteisintas. Laukiame sprendimo, tikimės pozityvaus, byla laužta iš piršto, tiesiog bandoma apkaltinti žmogų tais dalykais, kurių jis nėra padaręs, ketveri metai nuo ikiteisminio tyrimo, jis vis dar teisėjas, bet negali dirbti savo darbo“, – BNS sakė advokatas.

2017 metų birželio 4 dieną R. Antanavičius užvažiavo pas M. Klemenį, norėdamas įsigyti medaus, anksčiau jau buvo pirkęs medaus iš kolegos. Abu vyrai buvo pažįstami, anksčiau abu dirbo Mažeikių teisme.

Pasak M. Klemenio, iš pokalbio su R. Antanavičiumi jis supratęs, kad norima, jog jis iš neblaivaus vairavusio asmens neatimtų teisės vairuoti, kad nuobauda būtų švelnesnė.

M. Klemenis kolegai iš Kauno apygardos teismo sakęs, jog teismų praktika tokiose bylose yra griežta, neblaivūs vairuotojai praranda teisę vairuoti. Tuo metu R. Antanavičius aiškino, kad praktika neblaivių vairuotojų bylose yra ne tokia jau griežta ir jis pats ją taiko.

Teigė sulaukęs kyšio ir iš teisėjo, ir iš prokuroro

M. Klemenis iš R. Antanavičiaus paėmė įmautę su dokumentais.

„Po kiek laiko traukiu lapus, o tarp tų lapų – vokas. Man iš karto lengvas šokas, ištraukiau voką ir pamačiau ten eurų banknotus po 50 eurų“, – yra sakęs M. Klemenis.

Bylos duomenimis, teisėjui duotas 600 eurų kyšis.

„Kilus šokui, nežinojau ką daryti, ryte turėjau važiuoti į Vilnių, į Santaros klinikas. Galvoje sukosi, ką daryti su voku“, – pasakojo M. Klemenis.

Jis tikino bandęs susisiekti su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), tačiau jam nepavyko, apie galimą kyšį savo tiesioginiam vadovui nepranešė. STT apie galimą korupcinę veiką pranešta tik birželio 21 dieną.

Prisiminęs, kad R. Antanavičius Mažeikiuose turi butą, M. Klemenis įmautę su pinigais birželio 9 dieną nuvežė ir įmetė į R. Antanavičiaus buto pašto dėžutę. Paskui pranešė R. Antanavičiui ir pasiūlė jam „išsivalyti reklamas pašto dėžutėje“. Pastarasis ne iš karto suprato, kurią dėžutę ir manė, kad jam siūloma išsivalyti elektroninio pašto dėžutę.

Teisėjui M. Klemeniui atsisakius priimti kyšį, birželio 22 dieną su tuo pačiu prašymu ir jau 1000 eurų dydžio kyšiu jį bandė papirkti tuometinis Mažeikių rajono apylinkės prokuroras Žilvinas Gžimaila.

M. Klemenis pripažino, kad dar vieno teisininko kreipimasis dėl to paties vairuotojo jį pribloškė.

Šiam vairuotojui Mažeikių policija už vairavimą neblaiviam Mažeikiuose, Laisvės gatvėje, (1,16 promilės girtumas) skyrė 300 eurų baudą ir metams atėmė teisę vairuoti. Vyras prašė skundą teismui. Dėl mėginimo padėti vairuotojui, kaip įtariama, ir įkliuvo R. Antanavičius bei Ž. Gžimaila.

Vėliau vairuotojo skundas išnagrinėtas teisme, policijos nutarimas nubausti vairuotoją paliktas galioti. Paaiškėjus mėginimams papirkti M. Klemenį, bylą išnagrinėjo kitas Mažeikių teisėjas.

R. Antanavičius anksčiau yra dirbęs Mažeikių rajono apylinkės teisme. Šis teisėjas yra dalyvavęs atrankoje į Kauno apygardos teismo pirmininko pareigas. R. Antanavičius 2001 – 2002 metais yra dirbęs juristu Plungės rajono savivaldybės administracijoje, 2002 – 2005 metais dirbo specialistu Specialiųjų tyrimų tarnyboje, vėliau – padėjėju Klaipėdos miesto apylinkės teisme, teisėju Mažeikių rajono apylinkės teisme.

Nuo 2013 metų lapkričio R. Antanavičius dirbo Kauno apygardos teisme.

M. Klemenis teisėju nebedirba, iš darbo išėjo savo noru ir tapo advokatu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)