„Tai yra laikinas sprendimas. Išgirdome patikinimą, kad artėjant šaltajam sezonui sprendžiama įrengti modulinius namus, kur būtų užtikrinamas šildymas, vėsinimas ir aibė kitų dalykų“, – BNS sakė įstaigos atstovas.

Jis kartu su Seimo kontrolieriumi Augustinu Normantu ir kolegomis penktadienį lankėsi Pabradėje.

Anot specialisto, sąlygos palapinėse pakenčiamos, tačiau yra ir trūkumų.

„Palapinėse yra vėdinimas, tai yra galbūt tarptautinius standartus atitinkančios palapinės, tačiau nėra natūralios šviesos, o šiaip, šalia yra – ir pats asmeniškai aplankiau – ir tualetai, ir dušai, pakankamai tvarkingi unitazai, ir prausyklos. Bet noriu pakartoti – tai yra trumpalaikės sąlygos“, – teigė V. Valentinavičius.

Anot jo, nerimą kelia privatumo trūkumas.

„Gal nerimą kelia, kad dabar palapinėse gyvena po 10 asmenų, tai to privatumo nėra, nes tai suaugę žmonės. Visi galime įsivaizduoti, kad jeigu suaugę žmonės gyvena palapinėje, tai nakčiai ir nusirengt reikia, ir visa kita, tai nėra privatumo“, – kalbėjo Seimo kontrolierių įstaigos atstovas.

„Be abejo, tai yra visų palapinių miestelių pasaulyje problema“, – pridūrė jis.

Pasak V. Valentinavičiaus, dar viena problema – vertėjų trūkumas, jų šiuo metu dirba tik keturi.

„Mes lankėmės ir pratiškai nebuvo nė vieno vertėjo. Tam, kad būtų užtikrinamas susikalbėjimas, kad būtų galima išgirsti migrantų poreikius, įsiklausyti į problemas, paaiškinti teises ir pareigas, galbūt paaiškinti ir tam tikrus teismo sprendimus, tai praktiškai tai yra neįmanoma, nes yra didžiulis vertėjų trūkumas. Šiandien, kaip supratau, yra tik keturi vertėjai“, – pasakojo V. Valentinavičius.

Jis teigė, kad šiandien Pabradėje norėta pasikalbėti su migrantais, tačiau nebuvo vertėjų, su vienu užsieniečiu pavyko pasikalbėti tik anglų kalba.

„Jis skundėsi, kad jam neaiškūs teismo sprendimai, teismo sprendimų motyvai. Jis nesupranta, kodėl jis sulaikytas. Tai gali būti pripažinta teisėtu jo nuogąstavimu, nes žmogus turi teisę gauti informaciją“, – sakė Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vedėjas.

Pasak jo, dar viena problema – migrantų užimtumas.

„Tai yra krizinė situacija tiems žmonėms ir mes tą visi pajutome. Tas jaučiasi. Nepakanka tik vandens ir palapinės. Jiems reikia žymiai daugiau – to kitokio priėmimo“, – teigė V. Valentinavičius.

Palapinių miestelyje jau apgyvendinti 73 migrantai, iš kurių 27 šiuo metu yra izoliacijoje.

Dauguma apgyvendintųjų yra viengungiai vyrai – būtent tokius asmenis ir buvo planuota apgyvendinti palapinėse.

URC įrengti du palapinių miestelio blokai – vienas skirtas migrantų izoliavimui, kitas – apgyvendinimui, teritorijoje taip pat yra dušai, prausyklos, tualetai, maitinimui skirtos patalpos.

Izoliavimui skirtame bloke telpa 60 žmonių, apgyvendinimui skirtame bloke – 290 užsieniečių.

VSAT duomenimis, šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 405 neteisėti migrantai. Daugiausia tarp jų yra Irako piliečių.

Šis skaičius yra penkis kartus didesnis, nei buvo per visus 2020-uosius.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė yra sakiusi, kad išaugęs nelegalių migrantų srautas yra sąmoninga Baltarusijos režimo politika prieš Lietuvos valstybę. Anot jos, tai rodo, jog pradėtas hibridinis karas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)