O organizatorius stebėjosi, kaip šimtui tūkstančių žmonių matant prastą tam tikrų ministrų darbą, valdžia sprendimų dėl to nesiima.

MRU politologas V. Dumbliauskas teigė, kad P. Mačiulio kreipimasis jo visai nenustebino.

„Todėl, kad G. Nausėda orientuojasi į tą rinkėjų dalį, kuri nebalsuoja už konservatorius, taip būtų galima paprastai pasakyti. G. Nausėdai jokio tikslo nėra gerintis ar bendrauti su tais, kurie balsuoja už Tėvynės sąjungą, nes prezidento rinkimuose jie balsuos už I. Šimonytę.

G. Nausėdos rinkėjai yra tas vadinamasis kairysis elektoratas ir jis yra pakankamai margas, kaip mes matome“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo politologas V. Dumbliauskas.

Politologas svarstė, jog tai bandymas įtikti šiai visuomenės grupei.

„Norint į jį orientuotis, reikia visaip laviruoti. Tai P. Mačiulio tas kreipimasis yra tam tikras laviravimas – noras įtikti ir patikti“, – kalbėjo MRU politologas.

Jis kalbėjo, kad mūsų šalies pilietinė visuomenė yra gana silpna. Ir reikia džiaugtis, kad piliečiai organizuojami ir kažką daro, reikalauja.

„Čia viskas suprantama. Bet yra jau pasidalinusi mūsų visuomenė. Ir maršo dalyviai jau išsakė savo pozicijas, į juos orientuojasi prezidentas ir jo komanda, nes tai jų būsimi rinkėjai. Ir aš irgi už tai, kad žmonės turi teisę pasakyti savo nuomonę, nesutikti.

Bet aš norėčiau pasiginčyti, pabrėždamas, tai, kad šeimos institucija keičiasi ir didžiausias pasikeitimas yra tas, kad santuokos instituto reikšmė mažėja. Žmonės kažkodėl nesiženyja, liaudiškai tariant“, – kalbėjo jis.

„Didžiojo šeimos gynimo maršai“ organizatoriai tikino, kad jokio politinio judėjimo kurti nežada.

„Manau, kad gali būti visaip. Labai nedėčiau vilčių, kad ta partija daug pasieks, nes valstiečiai orientuojasi į šią publiką, Darbo partija gali pamėginti pamedžioti rinkėjų šioje aplinkoje. Manau, kad tas judėjimas jau būtų per daug“, – teigė V. Dumbliauskas.

Paklaustas, ar pavieniai asmenys gali pasukti politikos link, politologas kalbėjo, jog tai galbūt galėtų daryti Artūras Orlauskas.

„Keli žmonės gali – A. Orlauskas gali, žinomas žmogus visoje Lietuvoje. Gal kaip Arūnas Valinskas padarė tokį kūlverstį. Tai būtų nebent vienkartinė partija, vienai kadencijai. Tai yra įmanoma gal dėl A. Orlausko populiarumo. Bet manau, kad mažai šansų, nes žmonės pavargę nuo tų partijų skaičiaus“, – Žinių radijo eteryje kalbėjo MRU politologas V. Dumbliauskas.

Politologas priminė, jog kitos šalys link lyčiai neutralios Partnerystės įstatymo ėjo kelis dešimtmečius. O valdančiosios daugumos atstovė Laisvės partija viską nori padaryti labai greitai, bet žmonės tam, anot V. Dumbliausko, nėra pasiruošę.

„Jau dabar Laisvės partijos reitingai krenta, Aušrinės Armonaitės reitingai krenta. Negalima skubinti, mūsų visuomenė vis tiek yra valstietiška, labai daug žmonių gyvena mažuose miesteliuose ir kaimuose, lyginant su kitomis Europos valstybėmis. Manau, kad čia viskas per greitai, tai suerzino dalį visuomenės“, – „Dienos klausimas“ laidoje sakė politologas.

Tik dvi politikės nemato tikros padėties?

Vienas šeimos gynimo maršo organizatorių Raimondas Grinevičius Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ paklaustas, ką ketina daryti toliau, teigė, jog ir toliau sieks užsibrėžtų tikslų.

„Tie tikslai dar absoliučiai nepasiekti. Mūsų tikslas buvo, kad Stambulo konvencija iš viso neegzistuotų Lietuvoje – mes prašėme prezidento G. Nausėdos. Kad būtų atšauktas buvusios prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretas dėl Stambulo konvencijos ratifikavimo teikimo“, – sakė jis.

Vingio parke gegužės 15 dieną vykusio „Didžiojo Šeimos gynimo maršo“ metu buvo pareikalauta atleisti ir tris ministrus – teisingumo ministrę Eveliną Dobrovolską, ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę ir sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį.

„Dirba, dirba tie ministrai. Man labai keista, kad tiek premjerė, tiek Seimo pirmininkė neįžvelgia, jos traktuoja, jog tie ministrai dirba labai gerai, labai šauniai.

Dar kartą galiu paminėti savo sakinį – jei šimtai tūkstančių Lietuvos piliečių mato, jog tie ministrai dirba blogai, o du asmenys konkrečiai premjerė ir Seimo pirmininkė traktuoja, kad viskas gerai, tai yra kažkas blogai su šių moterų ar tai psichologija, intelektu. Taip negali būti, jei šimtai tūkstančių mato vieną spalvą, o du asmenys – kitą“, – kalbėjo R. Grinevičius.

Laidos pašnekovas tikino, kad tikslai jų nėra tapti politiniu judėjimu.

„Mes ne vieną kartą sakėme, jog mūsų tikslai yra pastatyti tiltus tarp piliečių, gyvenančių regionuose ir Seimo narių. Kadangi Seimo nariai mato tik savo kabinetus ir Seimo rūmus, jie nežino, koks visuomenės požiūris į Stambulo konvenciją, Partnerystės įstatymą. Ir siekis įdiegti nepriimtiną politiką Lietuvos piliečiams metų, ar dviejų metų bėgyje skubos tvarka yra beprotybė.

Galiu drąsiai konstatuoti, kad dabartinė dauguma vykdo kažkieno užsakymą, kad galutinai sunaikinti šitą valstybę arba dirba, kaip sakoma, niekas negali paneigti, kad tai finansuojama dideliais pinigais tam tikrų organizacijų“, – laidoje savo poziciją dėstė „Didžiojo Šeimos gynimo maršo“ vienas iš organizatorių R. Grinevičius.

Policija pranešė po mitingų prie Seimo ir Vyriausybės pradėjusi kelias teisenas dėl galimo Susirinkimų įstatymo ir viešosios tvarkos pažeidimo.