Ruošiasi pasirašyti sutartį su konkursą laimėjusia bendrove

Nuo 2014 metų nuolat strigusi Lietuvos zoologijos sodo rekonstrukcija, panašu, prasidės jau netrukus.

Zoologijos sodo direktorė Gintarė Stankevičė portalą „Delfi“ informavo, kad baigtas viešųjų pirkimų konkursas, paaiškėjo laimėtojas, su kuriuo artimiausiu metu bus pasirašyta sutartis, o zoologijos sodas užsidarys ir lankytojų nepriims.

Lietuvos zoologijos sodas

Rekonstrukciją, kuri kainuos 14,6 mln. eurų planuojama baigti iki 2023 balandžio 30 dienos. Lėšos bus skiriamos iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

„Kai tik su rangovu bus pasirašyta sutartis, surengsime šventę ir užsidarysime“, – sakė vienintelio šalyje valstybinio zoologijos sodo vadovė G. Stankevičė.

Gali būti, jog zoologijos sodas duris lankytojams užvers jau liepos pradžioje.

Beveik visi pastatai bus griaunami

Zoologijos sodo direktorė minėjo, jog rekonstrukcijos metu bus griaunami senieji pastatai ir voljerai, vietoje jų statomi nauji, atitiksiantys tarptautinius reikalavimus.

„Bus maksimaliai padidinti visi voljerai, pastatytas naujas pastatas, jame bus ir džiunglės, ir savana, edukacinės erdvės, infocentras, kurio dabar neturime.

Lietuvos zoologijos sodas

Pasikeis iš esmės viskas. Visi pastatai bus griaunami, statomi nauji. Senieji, tarpukariu statyti liūtų voljerai išliks, jie bus restauruoti. Šlaite įrengsime liftą, pažintinį taką“, – pasakojo zoologijos sodo direktorė.

Išliks ir statinys, kuriame gyveno baltoji meška. Po rekonstrukcijos jame planuojama apgyvendinti beždžiones anubius.

Pagal projektą turėtų būti pastatyti nauji voljerai stumbrams, lokiams ir vilkams, lūšims, ūdroms, beždžionėms, gepardams ir kitiems gyvūnams.

Lietuvos zoologijos sodas

Bus statomi ir mišrių ekspozicijų voljerai – kengūros gyvens su juodosiomis gulbėmis ir stručiais emu, rudasis lokys su pilkaisiais vilkais ir kt.

Atsiras vaikams skirta erdvė „Mažylių zoo“, kurioje gyvens triušiai, ožkos, naminiai paukščiai.

Dėl apgailėtinos būklės neteko narystės tarptautinėje organizacijoje

„Tai paskutinis šansas, nes visas šis projektas turėjo būti pradėtas dar 2014 metais. Žmonės buvo bauginami, kad zoologijos sodą norima uždaryti. Tokių kalbų tikrai nėra, tikrai niekur neišsikraustome, netrukus bus pasirašyta rangos sutartis“, – sakė G. Stankevičė.

Darbų pradžia vis strigo zoologijos sodui nesugebant organizuoti viešųjų pirkimų konkurso, galiausiai šią funkciją iš kauniečių perėmė Aplinkos ministerija. Dėl netinkamai organizuoto rekonstrukcijos projekto 2019 metais iš pareigų atleistas zoologijos sodo direktorius Aurimas Didžiokas.

Lietuvos zoologijos sodas

Zoologijos sodas Kaune atidarytas 1938 metais, šiuo metu 16 hektarų teritorijoje gyvena apie 250 skirtingų gyvūnų rūšių ir apie 2 tūkst. gyvūnų.

Tarpukariu įrengtas zoologijos sodas dėl blogų gyvūnų laikymo sąlygų jau ne kartą yra sulaukęs kritikos. 2013 metais dėl prastos būklės Europos zoologijos sodų ir akvariumų asociacija panaikino Lietuvos zoologijos sodo, kaip pilnateisio nario, statusą ir pakeitė jį į kandidato.

Zoologijos sodo direktorė G. Stankevičė minėjo, kad baigus rekonstrukciją bus pakviesta ekspertų komisija ir sodas vėl taps pilnateisiu tarptautinės organizacijos nariu.

Vieni gyvūnai perkeliami į užsienio šalis, kiti lieka Kaune

Ruošiantis „amžiaus projektu“ vadinamai zoologijos sodo rekonstrukcijai nemažai gyvūnų jau perkeliami į kitų šalių zoologijos sodus.

„Snieginiai leopardai išvyko į Vengriją, gavome nuotraukas, jie ten puikiai jaučiasi. Dvi antilopės gnu jau išvažiavo, kitos dvi išvyksta kitą savaitę. Nykštukinė begemotė netrukus išskris į Pietų Afrikos respubliką, turime visus dokumentus, užsakome reisus.

Lietuvos zoologijos sodas

Paukščiai, žirafos lieka pas mus, joms bus statomas laikinas, visus reikalavimus atitiksiantis statinys. Jame bus įrengta ir ventiliacija, iš apšvietimas, ir šildymas.

Gyvūnai į Kauną nebesugrįš

Laikini voljerai įrengiami kupranugariams bei antilopėms, Kaune taip pat lieka ir mūsų liūtas. Birželio pabaigoje organizuojame šventę ruoniui, jis išvyksta į Kaliningradą“, – sakė G. Stankevičė.

Lietuvos zoologijos sodo direktorė patikslino, kad gyvūnų perkėlimu rūpinasi Europos zoologijos sodų ir akvariumų asociacija, kurios koordinatoriai vertina zoologijos sodų turimas sąlygas bei galimybes.

„Visi zoologijos sodai mums atsiunčia nuotraukas, kad žinotumėm, kokiose sąlygose mūsų gyvūnai gyvens“, – sakė G. Stankevičė.

Ji minėjo, kad į užsienio šalių zoologijos sodus iškeliaujantys augintiniai į Kauną jau nebesugrįš. Baigus rekonstrukcijos darbus bus formuojama nauja Lietuvos zoologijos sodo gyvūnų kolekcija, parengtas jos sudarymo planas.

Lietuvos zoologijos sodas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)