„Aš pasiliksiu balsavimą sau šiuo atveju“, – prieš Seimo posėdį atsakinėdama į žurnalistų klausimus sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė taip pat patikslino, kad Liberalų sąjūdžio frakcija nepriėmė vieningo sprendimo, ar remti šią kandidatę, todėl šios politinės jėgos parlamentarai galės apsispręsti laisvai. Visgi politikė patikslino, kad kandidatę teigiamai įvertino pagrindiniu šiam klausimui paskirto Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai.

„Aš manau, kad netrukus pamatysime, koks bus balsavimas. Girdžiu įvairių nuomonių. Teisės ir teisėtvarkos komitetas teigiamai įvertino šią kandidatę, jos patirtį, įdirbį“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Nors Seimo pirmininkė neatskleidė, ar palaikys D. Jočienę, praėjusį ketvirtadienį, prieš kandidatės prisistatymą Seime, V. Čmilytė-Nielsen teigė, kad galima kelti klausimą, ar tikslinga KT vadovu skirti teisėją, kuri vadovautų trumpiau negu dvejus metus.

„Taip, termino klausimas yra vienas iš tų klausimų, kuris galėtų kelti šiokių tokių abejonių, tačiau šiandien kandidatė prisistatys Seimo nariams. Net neabejoju, kad bus daug klausimų, ir tuomet Seimas apsispręs“, – žurnalistams Seime praėjusį ketvirtadienį sakė Seimo pirmininkė.

Šalies vadovas Gitanas Nausėda, vadovaudamasis Konstitucija, dekretą, kuriuo teikia D. Jočienės kandidatūrą, pasirašė praėjusį trečiadienį.

Pasak prezidento, D. Jočienės profesionalumas ir sukaupta vadovaujamo darbo patirtis įvairiose Lietuvos ir užsienio institucijose vertintini kaip neabejotini kandidatės privalumai, siekiant eiti Konstitucinio Teismo pirmininko pareigas ir sėkmingai vadovauti šiam teismui.

Konstitucinio Teismo teisėja D. Jočienė paskirta 2014 m. kovo mėnesį.

D. Jočienė 1994–2003 m. buvo Vilniaus universiteto Teisės fakulteto asistentė, docentė, prodekanė, nuo 2014 m. – Mykolo Romerio universiteto Teisės mokyklos Tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės instituto docentė, profesorė. 1997–2001 m. ji buvo Europos teisės departamento prie Vyriausybės ekspertė, stažavosi įvairiose užsienio ir tarptautinėse institucijose. 2003–2004 m.

D. Jočienė buvo Vyriausybės atstovė Europos Žmogaus Teisių Teisme ir Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitete, 2004–2013 m. – Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėja, 2011–2013 m. – šio teismo II skyriaus pirmininko pavaduotoja.

Konstitucinį Teismą sudaro 9 teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai. Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu. Po tris kandidatus į Konstitucinio Teismo teisėjus skiria Seimas iš kandidatų, kuriuos pateikia prezidentas, Seimo pirmininkas ir Aukščiausiojo Teismo pirmininkas, o teisėjais juos skiria Seimas. KT pirmininką iš šio teismo teisėjų skiria Seimas prezidento teikimu.