Socialdemokratai teigia, kad Ingridos Šimonytės ministrų kabinetas, nepaisydamas tarptautinių ekspertų rekomendacijų, formuoja prociklinę fiskalinę politiką, nors ekonomikai kaistant Vyriausybės paprastai imasi vadinamųjų anticiklinių priemonių.

„Tarptautinio valiutos fondo (TVF) atstovai teigia, kad dabar valstybė neturėtų žarstyti mokesčių mokėtojų pinigų nuo pandemijos mažai nukentėjusiems sektoriams. Lėšos turi būti kreipiamos apsaugoti žmonių pajamoms, išmokoms, pensijoms jas atitinkamai indeksuojant. Tuo tarpu matome visišką Vyriausybės neveiklumą, todėl ir kreipiamės“, – sako buvusi finansų ministrė, Seimo narė Rasa Budbergytė.

„Paramos prabangiems automobiliams kampanija turi baigtis. O gyventojų pajamų padidinimu turėjo būti pasirūpinta jau vakar“, – priduria ji.

R. Budbergytė primena, kad Seime valdančiųjų palaikymo nesulaukė opozicijos teikiamas projektas dėl PVM lengvatos būtiniausiems maisto produktams, galiausiai prezidento Gitano Nausėdos siūlymas didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) Vyriausybės paramos nesulaukė.

„Minėti siūlymai padėtų mažiausiai uždirbantiesiems, tačiau valdantieji viskam pasakė „ne“. Komentuodama elektros ir dujų brangimą premjerė yra sakiusi, esą tai „nuo Vyriausybės nepriklauso ir Vyriausybė į tą procesą nesikiša“. Čia premjerei derėtų priminti, kad energijos išteklių kainos didėja ne vien dėl tarptautinių priežasčių, bet ir dėl politinių sprendimų“, – vertina socialdemokratė.

Tuo metu Seimo Ekonomikos komiteto vicepirmininkas Gintautas Paluckas sako, kad Vyriausybė, jo nuomone, sąmoningai nesiima jokių veiksmų stabdyti kainų augimui. Esą auganti infliacija mažina valstybės skolą ir biudžeto deficitą.

Parlamentaro nuomone, dėl infliacijos labiausiai nukentės gyventojai, kurių pajamos yra fiksuotos: gaunantys negalios, socialinės paramos ar vaiko išmokas, pensininkai, gaunantys šalpos pensijas, galiausiai valstybės tarnautojai, kurių atlyginimai taip pat fiksuoti.

Socialdemokratai primena, kad gegužės mėn. metinė infliacija pagal vartotojų kainų indeksą sudarė 3,6 proc.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) gegužės mėn. pabaigoje patvirtino, kad elektra daugumai vartotojų nuo liepos brangs vidutiniškai apie 8 proc., o dujos namų ūkiams – 26-50 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)