„Rusijai turi būti nusiųsta aiški žinutė, kad ji neturi veto teisės dėl konkrečių šalių narystės NATO, dėl kurios jos gali kreiptis. Nes dabar atrodo, kad būtent taip yra. Taip pat NATO šalys, JAV, visas demokratinis pasaulis turėtų patikinti, kad mes gerbiame žmonių pasirinkimą dėl jų pačių ir jų šalių ateities“, - interviu sakė ministras G. Landsbergis.

Primename, kad JAV prezidentas Bidenas sako, kad pagrindinis jo tikslas yra paprasčiausiai nubrėžti aiškias „raudonas linijas“ ir pasakyti, kokių Rusijos veiksmų Vašingtonas daugiau netoleruos.

„Nesiekiu konflikto“, – sakė jis Briuselyje po NATO viršūnių susitikimo, tačiau pridūrė: „Mes atsakysime, jeigu Rusija tęs savo žalingus veiksmus.“

J. Bidenas anksčiau V. Putiną yra prilyginęs žudikui, bet dabar pavadino jį „kietu“ ir „vertu priešininku“.

Prieš nekantriai laukiamą pirmąją tiesioginę jų akistatą Ženevoje J. Bidenas akcentavo užsitikrinęs savo partnerių Vakaruose paramą.

Rusija buvo tarp pagrindinių temų per NATO viršūnių susitikimą Briuselyje. Jo metu Aljansas įspėjo, kad Rusijos pajėgų telkimas ir provokacinis elgesys prie NATO rytinių sienų „kelia vis didesnę grėsmę euroatlantinės zonos saugumui ir prisideda prie nestabilumo šalia NATO sienų ir kitur“.

Tačiau nepaisydami tokios retorikos Baltieji rūmai ir Kremlius sako neatmetantys galimybės bendradarbiauti kai kuriose srityse. Pareigūnai kaip sėkmingos diplomatijos pavyzdį nurodo naujosios Strateginės ginkluotės mažinimo sutarties (START) – paskutinio tebegaliojančio ginklų kontrolės pakto tarp buvusių Šaltojo karo varžovių – pratęsimą.

Rusijos ir JAV pareigūnai sako, kad vienas galimas mažas žingsnelis būtų abiejų šalių ambasadorių, šiemet grįžusių namo dėl išaugusios įtampos, sugrąžinimas.

Abiejų šalių pareigūnai nurodo, kad J. Bidenas ir V. Putinas iš pradžių bendraus dalyvaujant tik vertėjams ir JAV valstybės sekretoriui Antony Blinkenui bei Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui. Vėliau bus pereita prie platesnio formato.

Tačiau ne taip kaip 2018 metais, kai J. Bideno pirmtakas Donaldas Trumpas susitiko su V. Putinu Helsinkyje, bendros spaudos konferencijos po derybų nebus.

Amerikiečiai aiškiai nori išvengti J. Bideno buvimo su Rusijos prezidentu tokioje platformoje vaizdo.

2018-aisiais D. Trumpas sukėlė pasipiktinimą savo paties stovykloje, kai spaudos konferencijoje šalia stovint V. Putinui, regis, atmetė Amerikos žvalgybos bendruomenės išvadą, kad Rusija kišosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus, sutikdamas su Kremliaus lyderio išsakytu paneigimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)