Tvora, pasak L. Kasčiūno, kaip rodo Vengrijos pavyzdys, gerokai gelbsti kontroliuojant nelegalių migrantų srautus.

„Rimta sistema veikia. Aišku, tam tikri ramsčiai turi būti susiję – yra tvora su stebėjimo integruota sistema, apie kurią aš nuolat kalbu. Ji yra dviguba, yra per vidury kelias manevravimui, neleidžiantis greičiau judėti. Kartu yra pajėgumai ir grąžinimas – jie sulaiko už tvoros ir pasiūlo kreiptis oficialiai į atstovybes.

Tvora yra labai svarbus elementas. Aš manau, kad, jeigu mes nusiteikę rimtai sulaikyti nelegalius migrantus, tokia infrastruktūra būtų labai reikalinga Lietuvai“, – Delfi sakė NSGK pirmininkas.

Jis pažymėjo, kad apie galimą tvoros pasienyje statybą valdžios institucijose yra kalbama.

„Yra kalbama, bet reikia apsispręsti Vidaus reikalų ministerijai. Aš tai siūlau apsispręsti drąsiau“, – akcentavo L. Kasčiūnas.

Daugiau įspūdžių iš Vengrijos pasienio NSGK pirmininkas pasidalino savo feisbuke.

„Vengrijos valstybinę sieną saugo speciali tvora nutiesta 170 km pasienyje. Ji yra 1 – 2 km nuo geografinės sienos su Serbija į Vengrijos teritorijos gylį. Tvoros aukštis mažiausiai 2,5 m arba daugiau (tai priklauso nuo reljefo).

Ši speciali tvora integruota su sienos stebėjimo sistema. Vengrijos – Serbijos 170 km ruože yra įrengtos kameros, leidžiančios procesus stebėti bei pažeidimus veiksmingai fiksuoti ir naktį“, – rašė L. Kasčiūnas.

Jo pasakojimu, minėta tvora yra dviguba, jos išorinėje yra instaliuotas optinis kabelis bei elektrinė signalizacijos sistema – visa tai veikia autonomiškai ir apie sienos pažeidimus perduoda informaciją į duomenų centrą.

„Vidinė tvora papildyta geležiniais karkasais, kurie neleidžia lengvai perkirpti tvoros. Tarp jų šių tvorų yra „manevro kelias“, padedantis pasieniečiams operatyviai reaguoti į sienos pažeidimus. Reagavimo greitis juo pažeidimo momento 2-5 minutės.

Fiksavus pažeidimą suveikia instaliuota garso sistema, kuri 7 skirtingomis kalbomis perspėja apie tai, kad nelegaliai kertama valstybinė Vengrijos siena“, – pažymėjo L. Kasčiūnas.

Nelegalūs migrantai, pasak Seimo nario, sienos įveikimui naudoja ilgas aliumines kopėčias arba kasa požeminius tunelius.

„Sienos apsauga yra efektyvi, nes veikia trijų ramsčių sistema (trinarė sistema): pirma – tvoros infrastruktūra, antra – pasienio tarnybos pajėgumai, reagavimo greitis bei teisinės grąžinimo procedūros: visi, kurie yra sulaikomi nelegiai kirtę sieną yra gražinami pro vartus atgal ir jiems pasiūlomas legalus migracijos kelias – prašyti prieglobsčio Vengrijos atstovybėse užsienyje“, – rašė NSGK pirmininkas.

„Per dieną bandymų kirsti sieną fiksuojama apie 200-300 atvejų. Iki 2015 metų, kai buvo įrengta tvora – nelegali migracija siekė 10 000 per dieną. Po šios infrastruktūros įrengimo nelegalios migracijos srautai krito 80-95 proc.“, – pridūrė L. Kasčiūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)