„Jeigu kratos veiksmas nėra filmuojamas, turi dalyvauti kviestiniai. Dalyvavo ir žmonės, kurie objektyviai stebėjo aplinką, stebėjo, kas vyksta, ir mes turime jų paaiškinimus. Tačiau vertinimo aš dabar neskubėčiau pasakyti, nes turėsiu priimti sprendimą, kai bus užbaigtas vidaus tyrimas“, – „Delfi TV“ laidoje „Faktai ir nuomonės“ sakė Ž. Bartkus.

Jis teigia matęs ir vaizdo įrašą, kurį, kaip sakė M. Puidokas, padarė jo advokatas. Ši medžiaga, pasak Ž. Bartkaus, taip pat bus vertinama: „Vaizdo įrašą, kuris yra tiktai fragmentas viso proceso, kas vyko tuo metu toje vietoje, aš matęs ir jį lygiai taip pat vertinsime vidaus tyrime.“

Anot Ž. Bartkaus, kol kas sunku pasakyti, ar minėtoje situacijoje buvo prarastas šaltas protas.

„Matyt, kad kiekvienas iš mūsų šiandien galėtume pasakyti, kad tikrai galima buvo suveikti geriau, bet pareigūnai tuo metu buvę vietoje priėmė tokį sprendimą atsižvelgdami į situaciją, aplinkybes, elgesį būtent toje vietoje būtent tuo metu“, – kalbėjo STT vadovas.

Jo teigimu, pareigūnai, atlikdami savo darbą, turi elgtis taip, kad tai nesukeltų konfliktinės situacijos ir neiškeltų nereikalingų klausimų, bet, pabrėžia Ž. Bartkus, šiuo atveju pareigūnai turėjo pareigą ir įvykdyti teismo nutartį.

„Turime žinoti, kad tai yra tiriamas sunkus korupcinis nusikaltimas, kuris galimai buvo įvykdytas Seimo rūmuose – Seimo nariui galimai buvo pasiūlytas kyšis. Tam, kad būtų įrodytas toks nusikaltimas, turi būti surinkti įrodymai. Tai pareigūnas veikė turėdamas pareigą įvykdyti teismo nutartį ir parnešti tuos daiktus, kurie buvo teismo nutartyje“, – sakė STT vadovas.

„Nuoširdžiai norėčiau, kad jokia situacija nevirstų konfliktine ir, manau, kiekvienas iš mūsų to norėtų. Sakyčiau, kad tai jau yra išimtis iš mūsų darbo. Nesakyčiau iš karto, kad tai yra operacijos brokas, nes šiuo metu mes atliekame vidinį tyrimą, bandome atkurti įvykius, kas tuo metu vyko“, – kalbėjo jis.

Tyrimo išvados – dar šią savaitę

Nors filmuoti tokio proceso šiuo metu nėra būtina, tačiau siekiant išvengti panašių situacijų ateityje, anot Ž. Bartkaus, tvarka gali būti keičiama.

„Procesiškai jie (pareigūnai – „Delfi“) elgėsi teisingai, nes yra arba filmuojama, arba pasikviečiami kviestiniai. Nėra pareigos filmuoti. Tačiau reputacine prasme, savisaugos, pareigūnų veiksmų vertinimo prasme taip, be jokios abejonės būtų geriau, jei mes turėtume viso veiksmo įrašą. Tada galėtume atsisėsti, pasižiūrėti ir pasakyti, kas iš veiksmo dalyvių yra teisus, o kas – neteisus“, – sakė jis.

„Matyt, kad ateityje mes koreguosime savo vidaus tvarkas vėlgi saugodami save.
Turėdami argumentus turėtume galimybę greitai atsakyti į iškilusius klausimus“, – pridūrė Ž. Bartkus.

Pasak jo, STT verdikto vidiniame tyrime turėtume sulaukti dar šią savaitę.

Tuo metu tai, kad tyrimą dėl galimo M. Maldeikio papirkimo perėmė Generalinė prokuratūra, Ž. Bartkus sako vertinantis kaip teisingą žingsnį.

„Mes kalbame apie kofliktinę situaciją, įvykusią procesinio veiksmo atlikimo metu. Konfliktinė situacija gali sukelti įspūdį, kad tyrimas toliau gali būti atliekamas neobjektyviai, tai paėmimas tyrimas į Generalinę prokuratūrą mūsų yra vertinamas teigiamai kaip savalaikis ir tikrai geras žingsnis tam, kad abejonių dėl tyrimo objektyvumo nekiltų niekam“, – „Delfi TV“ laidoje „Faktai ir nuomonės“ teigė STT vadovas.

Primename, kad ketvirtadienį STT pranešė pradėjusi tyrimą prieš M. Puidoko padėjėją Kęstutį Motiečių, kuris įtariamas prieš mėnesį konservatoriui Matui Maldeikiui siūlęs 50 tūkst. eurų kyšį. M. Puidokas tuo metu apkaltino STT pareigūnus smurtu – neva buvo smaugtas, suplėšyti jo drabužiai, iki kraujo sudraskyta jo ranka, atimti asmeniniai daiktai. Pareigūnai teigia prievarta paėmę telefonus iš M. Puidoko, nes šis nevykdė teisėtų reikalavimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (456)