„Nereikia čia specialiai važiuoti, kad žinotume, kokios yra problemos, tą žinome. Dabar biudžeto svarstymo kontekste, kai vyksta biudžeto tikslinimas, tai ne tik jau metų eigoje Vidaus reikalų ministerija savo vidiniais resursais numatė lėšų VSAT, kad būtų greičiau įrengiama sienos kontrolės sistema, bet taip pat dar papildomos lėšos bus numatytos Vyriausybės siūlymu tame biudžete, kuris Seimui bus grąžintas rytoj“, – antradienį apsilankiusi Varėnoje esančioje VSAT užkardoje žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Jos teigimu, į priemones investuoti verta, nes jos yra efektyvios. Visgi, pripažino premjerė, situacija yra neprognozuojama.

„Jeigu konkrečiai apie šį nelegalios migracijos paūmėjimą, veiksmai priklauso nuo aplinkybių. Tarnyba dirba, koordinuoja savo veiksmus su kitomis institucijomis. (…) Situacija yra tokia, kaip kovidas, ją tiesiog reikia valdyti čia ir dabar, pagal tai, kokia ji yra. Nuspėti labai tiksliai, kokia situacija bus po savaitės, manau, tiesiog neįmanoma. Reikia būti pasiruošus įvairiems netikėtumams“, – pripažino I. Šimonytė.

Situaciją premjerė pakomentavo ir angliškai – į nelegalių migrantų gabenimo organizavimą, pasak jos, gali būti įsitraukusios ir baltarusiškos turizmo agentūros.
„Mes matome vis daugiau ir daugiau tokių atvejų pasienyje. Turime pagrindo manyti, kad kai kurios institucijos ar turizmo agentūros taip pat gali būti įsitraukusios į šią Baltarusijos režimo veiklą“, – sakė I. Šimonytė.

VSAT vadas: situacija labai dinamiška

Savo ruožtu Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas taip pat antrino, kad situacija lieka įtempta.

„Mes manome, kad situacija labai sunkiai prognozuojama – savaitgalį turėjome rekordą, kai per vieną parą buvo sulaikyta virš 50 nelegalių migrantų, tai absoliutus rekordas. Po dviejų dienų matome, kad tie srautai sumažėjo, tačiau žinome, kad situacija prie sienos yra labai dinamiška, nelegalūs migrantai pasirodys, be jokios abejonės“, – sakė generolas.

Kaip pasakojo R. Liubajevas, stebima, kad nelegalūs migrantai pastaruoju metu sieną kerta įvairiuose ruožuose.

„Mes turime keletą scenarijų ir pagal juos planuojame savo veiksmus“, – pažymėjo VSAT vadas.

Jis teigė, kad tarnyba nuolat bendradarbiauja su kitų kaimyninių šalių pasieniečiais, su kuriais koordinuoja savo veiksmus.

„Manome, kad tokiomis priemonėmis pavyktų sumažinti norą ir motyvaciją vykti per Lietuvos teritoriją, kadangi matome, jog jų interesas yra vykti toliau“, – teigė R. Liubajevas.

Vado tvirtinimu, gauti papildomi finansiniai srautai iš nacionalinio biudžeto bus skirti naujų stebėjimo sistemų diegimui.

„Pagal mūsų optimistinius planus, per šiuos ir kitus metus mes pilnai galėtume įrengti sienos stebėjimo sistemą prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos. Tai pakankamai sudėtingas tikslas, tačiau man atrodo, kad jį mums pavyks įgyvendinti“, – pažymėjo R. Liubajevas.

Europos Sąjungos finansiniai srautai, pasak jo, būtų panaudojami platesniems sienos apsaugos stiprinimo elementams ir jų atnaujinimui.

Minske – didelė grupė nelegalių migrantų

VSAT vado teigimu, turima duomenų apie didelę nelegalių migrantų, besiruošiančių kirsti Lietuvos valstybės sieną, grupę Minske.

„Pagal mūsų informaciją, Minske susikaupė pakankamai didelė grupė nelegalių migrantų, ji nuolat papildoma atvykstančiais iš Bagdado arba Stambulo. Tai yra didelė grupė nelegalių migrantų, kurie bet kuriuo momentu gali pradėti judėti sienos link“, – akcentavo R. Liubajevas.

Jis teigė, kad Minske tokių užsieniečių skaičius siekia 1-1,5 tūkst. VSAT pareigūnai, pabrėžė generolas, pilnai susitvarko su užduotimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (635)