Kaip rašo dw.com, Vokietija iš Lietuvos atšaukė keturis šalies karius, priklausančius NATO kariniam kontingentui „Enhanced Forward Presence“ (liet. NATO priešakinių pajėgų batalionas). Skelbiama, kad sprendimas priimtas atsižvelgiant į faktą, jog Vokietijos piliečiai galimai įvykdė net kelis nusikaltimus. Apie tai pirmadienį pranešė Vokietijos gynybos ministerija.

Portale pabrėžiama, kad, remiantis turima informacija, aiškinamasi, ar Vokietijos kariai Lietuvoje užsiėmė seksualiniu priekabiavimu ir dainavo antisemitines ir radikalias dainas. Kaip informuoja „Der Spiegel“, incidentas, apie kurį kalbama, įvyko balandžio pabaigoje viename iš viešbučių. Birželio pradžioje vienas iš jame dalyvavusių karių apie tai informavo vadovybę. Keli kariai laikomi nukentėjusiais, vienas iš jų po konsultacijų su karo psichologais buvo išsiųstas atgal į Vokietiją.

Kaip skelbia dw.com, Vokietijos parlamentaras ir Laisvosios demokratinės partijos pirmininkas gynybos klausimais Alexanderis Mulleris pareiškė, kad tos „klaidos nedovanotinos“ ir reikalauja „disciplinuoto tyrimo“. Nepaisant to, nederamas pavienių karių elgesys neturėtų mesti šešėlio ant viso kontingento.

NATO Priešakinių pajėgų bataliono misija vykdoma rotacijos principu visose trijose Baltijos valstybėse ir Lenkijoje, ji inicijuota po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos. Vokietijai skirta pareiga vadovauti Lietuvoje misiją atliekančiam tūkstančio karių batalionui. Iš jų – beveik 450 Vokietijos ginkluotųjų pajėgų karių.

Kariuomenės vado atstovė spaudai kapitonė Rūta Montvilė „Delfi“ patvirtino, kad toks incidentas buvo.

„Tą straipsnį irgi skaitėme, su situacija susipažinome. Tiek patys vokiečiai, tiek batalionas mus informavo apie tyrimą. Dabar vyksta tyrimas. Tyrimas kol kas yra tik iš jų pusės. Žiūrėsime, ką mes darysime. Tačiau galiu patvirtinti, kad taip buvo. Kol kas visas detales dar aiškinamės“, - sakė R. Montvilė.

Tyrimą atlieka Vokietijos kariuomenė

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigė, kad vidinį tyrimą dėl šio incidento atlieka Vokietijos kariuomenė.

„Kadangi vykdomas nacionalinis Vokietijos tyrimas, mes nesame informuojami apie to tyrimo detales. Tai informacija, kuri yra viešumoje, tai yra vokiečių žurnalistų surinkta ir pateikta. Kiek ji gali pasitvirtinti, parodys jų pačių vidinis tyrimas. Lietuvos kariuomenė į tą tyrimą nėra ir negali būti įtraukta“, - sakė A. Anušauskas.

Vokietijos kariuomenė informavo Lietuvą apie keturių karių išsiuntimą. Ministras teigė anksčiau apie tokio tipo indicentus tarp kontingento karių nėra girdėjęs.

„Daugiau man neteko girdėti. Bet, jeigu atsiversite Rusijos žiniasklaidą, tai ten rasite daugybę aprašymų, kurie, kaip taisyklė, yra melagienos“, - sakė A. Anušauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (252)