Vilniaus miesto apylinkės teismas birželio 8 dieną tenkino E47 ieškinį ir priteisė iš „BAA Training“ 24,6 tūkst. eurų skolą, 547 eurus kompensuojamųjų palūkanų, taip pat 6 proc. dydžio metines palūkanas nuo bylos iškėlimo teisme iki teismo sprendimo visiško įvykdymo. E47 taip pat priteista 3,5 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

E47 teismui nurodė, kad sutartis su „BAA Training“ buvo pasirašyta 2019-ųjų gruodį, tačiau nuo praėjusių metų kovo „BAA Training“ nustojo mokėti už suteiktas paslaugas.

„BAA Training“ tvirtino, dėl koronaviruso pandemijos ir paskelbto karantino, kuris atitinka nenugalimos jėgos įstatymo keliamas sąlygas, klientai atšaukė mokymų sesijas, dėl to įmonė negavo planuotų pajamų, o E47 nesutiko su pasiūlymu skolos mokėjimą išdėstyti dalimis. Bendrovė teismui pateikė priešieškinį, kuriuo prašė pakeisti sutartį su E47 numatant, kad už suteiktas paslaugas bus atsiskaityta per 18 mėnesių nuo 2021 metų pradžios.

Teismas pažymėjo, kad „BAA Training“ nepateikė jokių rašytinių įrodymų, jog dėl susiklosčiusios padėminės situacijos ir karantino apribojimų sutarties negalima vykdyti.

„Nors „BAA Training“ pateikė į bylą rašytinius įrodymus apie ženklų savo klientų sumažėjimą, tačiau (...) „BAA Training“ turtinė padėtis yra gera, duomenų, kad šiuo metu atsakovė dirbtų nuostolingai, byloje nėra, ir atsakovė tokių aplinkybių byloje neįrodinėjo. (...) Prašomas atsiskaitymo termino atidėjimas 18 mėnesių neatitiktų teisingumo ir protingumo principų, nes esant gerai „BAA Training“ turtinei padėčiai, toks atsiskaitymo atidėjimas reikštų atsakovės nemokamą kreditavimą neprotingai ilgam laikotarpiui“, – rašoma teismo nutartyje.

Teismas taip pat pažymėjo, kad „BAA Training“ pagal sutartį prisiimtų įsipareigojimų tinkamai nevykdė nuo pat sutarties sudarymo 2019-ųjų gruodžio 19 dieną, nes dalį prašomo priteisti įsiskolinimo sudaro 2020 metų sausio ir vasario mėnesiai išrašytos ir nepamokėtos sąskaitos, tuo metu karantinas Lietuvoje paskelbtas tik praėjusių metų kovo 16 dieną.

„Tarp šalių nesant ginčo dėl E47 suteiktų ir neapmokėtų paslaugų dydžio, teismui nenustačius nenugalimos jėgos aplinkybių ir atmetus „BAA Training“ reikalavimą dėl mokėjimo terminų atidėjimo, ieškinys tenkintinas pilnai“, – nurodė teismas.

Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimas per 30 dienų dar gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)