Nuo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos – iki Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pareigūnų.
Į tiek tarnybų akiratį pakliuvo Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės Gerdos Daugėlaitės veikla, kurią moteris vykdė greta savo tiesioginių pareigų.

Neatmetama, kad aiškinantis aplinkybes pareigūnų dėmesio sulauks ir savivaldybei priklausanti biudžetinė įstaiga Lazdijų rajono priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba, ir pati Lazdijų rajono savivaldybės administracija.

Susidomėjimo objektas – Lazdijų rajono savivaldybės ugniagesių įstaigos vykdytas viešasis pirkimas, kurio metu iš G. Daugėlaitės buvo nupirktos viešųjų pirkimų konsultacijų teikimo paslaugos ugniagesių vykdytame projekte, kurio finansavimui buvo gautos Europos Sąjungos lėšos.

Sutartis su G. Daugėlaite Lazdijų savivaldybės ugniagesių tarnybos vadovo Mariaus Varnelio pasirašyta pernai metų lapkričio 20-ą dieną.

Joje pagal savo tiesiogines pareigas savivaldybėje viešuosius pirkimus vykdanti ir juos prižiūrinti G. Daugėlaitė įsipareigojo savivaldybės biudžetinę įstaigą Lazdijų savivaldybės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba konsultuoti viešųjų pirkimų vykdymo ir organizavimo klausimais.

Sutarties suma – 5 tūkst. eurų. Konsultacijos teiktos savivaldybės ugniagesių įstaigos vykdomo projekto „Pagalba ir apsauga pasienio bendruomenėms“ metu.

Kaip matyti iš viešai Centriniame viešųjų pirkimų portale skelbiamos sutarties turinio, sutartis galiojo iki šių metų balandžio 1-os dienos.

Iš viso buvo numatyta nupirkti 125 konsultacijas, už kiekvieną jų sumokant po 40 eurų.

G. Daugėlaitė yra valstybės tarnybos pareigūnė, kuriai yra privaloma deklaruoti viešuosius ir privačiuosius interesus ir galimą jų konfliktą.

Moteris, turinti aukštąjį teisės išsilavinimą, savo paslaugų ir vykdomos individualios konsultacinės veiklos pagal pažymą Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai nėra deklaravusi.

Tai matyti iš viešai skelbiamos G. Daugėlaitės interesų deklaracijos.

Sakė, kad tarėsi ir neįžvelgė problemų

Pati G. Daugėlaitė žurnalistei teigė, kad prieš pasirašydama sutartį su savivaldybės biudžetine įstaiga, ji telefonu konsultavosi su neprisistačiusia VTEK pareigūne, kuri esą patikino, kad interesų konflikto dėl viešųjų pirkimų specialistės einamų pareigų Lazdijų rajono savivaldybės administracijoje ir tokio paties pobūdžio konsultacijų teikimo privačiai tos pačios savivaldybės biudžetinei įstaigai esą nekyla.

Todėl moteris teigia savo papildomos veiklos nedeklaravusi, nors įstatymas tokią prievolę valstybės tarnautojams numato imperatyviai.

Dar daugiau – gali būti, kad savivaldybės teisininkė privačias konsultacijas už atlygį savivaldybės biudžetinei įstaigai teikė tuo metu, kai tokias paslaugas privalėjo teikti nemokamai pagal savo tiesiogines pareigas Lazdijų rajono savivaldybės administracijoje.

Lazdijų rajono savivaldybės interneto svetainėje viešai skelbiamame Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės Gerdos Daugėlaitės pareigybės aprašyme nurodoma, kad šio valstybės tarnautojo veiklos sritis yra viešieji pirkimai, jų organizavimas ir valdymas.

Čia svarbu paminėti, kad sutarties su ugniagesių tarnyba pasirašymo metu G. Daugėlaitės pareigybės aprašymas buvo vienoks, o sutarčiai įpusėjus – jame neliko labai svarbių formuluočių.

Pasirašymo metu galiojo Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorės Ilonos Šaparauskienės 2019 m. spalio 25 d. įsakymu Nr. 10V-932 patvirtintas pareigybės aprašymas, kuriame, be kitų, buvo nurodomos šios pareigos ir prievolės: konsultuoja teisiniais klausimais, procedūriniais viešųjų pirkimų vykdymo klausimais ir kitais skyriaus kompetencijai priskirtais klausimais savivaldybės ir savivaldybės administracijos vadovus, savivaldybės tarybos narius, savivaldybės administracijos darbuotojus, savivaldybės įstaigų ir savivaldybės valdomų įmonių darbuotojus; bendradarbiauja ir teikia informaciją bei pasiūlymus savivaldybės administracijos padaliniams, valstybinėmis institucijoms ir kitoms įstaigoms bei organizacijoms pagal savo kompetenciją.

Tai reiškia, kad tuo metu teikti konsultacijas savivaldybės biudžetinei įstaigai G. Daugėlaitė privalėjo pagal savo tiesiogines pareigas Lazdijų rajono savivaldybės administracijoje.

Tačiau vėliau, 2021 m. sausio 13 d. įsakymu Nr. 10V-58 patvirtintame pareigybės aprašyme šių formuluočių jau neliko.

Kaip redakciją informavo Valstybinės mokesčių inspekcijos Strateginės komunikacijos skyriaus vadovė Rūta Asadauskaitė, iš VMI turimos informacijos matyti, kad G. Daugėlaitė konsultacinę verslo ir kito valdymo veiklą (EVRK kodas 702200) vykdė nuo 2020 m. lapkričio 4 d. iki 2021 m. gegužės 31 d. Šią dieną veikla nutraukta ir šiuo metu G. Daugėlaitė jos nebevykdo.

Daugėlaitė pateikė savo paaiškinimus

Ar toks datų sutapimas su savivaldybės biudžetinės įstaigos sutarties pasiūlymu – atsitiktinis?

Pati G. Daugėlaitė teigė, kad sutartis su savivaldybės įstaiga buvo jos pirmoji ir vienintelė sutartis, kurią ji vykdė pagal individualios veiklos pažymą.

Nuo 2020 m. spalio 1-os dienos Lazdijų rajono savivaldybė per biudžetinę įstaigą Lazdijų rajono priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba kartu su Lenkijos Tikocino savivaldybe įgyvendino Interreg V–A Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo programos projektą „Pagalba ir apsauga pasienio bendruomenėms“, skirtą apsaugoti vietos bendruomenes, organizuojant ugniagesių savanorių mokymus, pasienio pratybas, sukuriant bendras ekstremalių situacijų valdymo gaires, siekiant sustiprinti viešųjų paslaugų teikimą.

Penkiolika mėnesių trukusio projekto metu įgyvendintos šios veiklos: mokymų programos sukūrimas ir mokymų pravedimas, skirtas savanorių ugniagesių paruošimui, bendrų pratybų organizavimas, projekto viešinimas, partnerių susitikimai.

Bendras projekto biudžetas - 647 783,30 euro. Investicijų dalis, tekusi Lazdijų rajono savivaldybės priešgaisrinei tarnybai - 356 837,43 euro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)