„Jauniklis šiųmetinis, gal buvo kažkur jo urvas, gal šis gaisras kiek palietė ir dėl to jis blaškosi. Matote, nebijo nei žmonių, nieko ir sėdi toje pačioje vietoje, aplink vaikšto“, – kalbėjo gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas.

Ugnis Palangos pliažo kopose įsiplieskė popietę. Dūmus ir ugnį greit pastebėjo gelbėtojai ir puolė gesinti. Kai kurie poilsiautojai irgi talkon kibo. Anot liudytojų, neabejingų buvo kone tuzinas.

„Mačiau, kad visi bėgo ir su smėliu pylė, ir moteriškės vandenuką norėjo nešti. (…) Gelbėtojai atvažiavo, tai greitai lokalizavo, tik aišku, nelabai buvo jauku“, – sakė įvykį mačiusį moteris.

Gelbėtojai sako, kad suskubti teko, nes ugnis tokią karštą dieną per kopų sausą žolę greit keliavo. Laimei, smarkus vėjas jos papildomai nekurstė.

„Labai greitai, akimirka ir iš karto greitai. Gerai, kad buvo žmonių, dar kiti padėjo smėlį pilti, viską. Matote, kai sausra, labai sausa ir jeigu laiku nesureaguotų, neaišku, kuo galėtų pasibaigti“, – paaiškino J. Pirožnikas.

Kopas padegė iš Jonavos atvykęs poilsiautojas, jis pats prisipažino tai padaręs. Vyras, anot liudytojų, su kompanija kopose deginosi ir dėl to, kas nutiko, išgyveno.

„Buvo tas žmogus, kuris tą padarė t. y. padegė, ir sakė, kad prisidegė cigaretę ir užsidegė. Bet jis nebėgo, nesipriešino, stovėjo pasimetęs“, – sakė J. Pirožnikas.

Jonaviškis apklaustas policijos, pareigūnams paaiškino kopas padegęs netyčia, sausa žolė esą užsiliepsnojo nuo numestos nuorūkos.

„Čia jau seniai yra draudžiama rūkyti – ir paplūdimyje, ir kopose, bet tie, kurie suvokia, tikrai nerūko. Čia jau nuo žmogaus priklauso“, – komentavo poilsiautoja.

Kiti poilsiautojai vertino įvairiai rūkymą paplūdimyje – kiti griežtai nepritarė, kiti sakė, kad nuo vienos cigaretės taip negali atsitikti.

Gamtai padarytą žalą vertina aplinkosaugininkai – jie ir baus neatsargų poilsiautoją. Gelbėtojai pripažįsta, kad gaisrą Palangos kopose matė pirmą kartą.

„Man dirbant 14 metų paplūdimyje vadovu, tai čia yra pirmas kartas, kad taip būtų“, – prisiminė J. Pirožnikas.

Gelbėtojai įspėja poilsiautojus būti budrius ir kopose nerūkyti. Ragina rūkalius dūmą traukti saugiose vietose, geriausia, pliažo kavinėse.