Aklinoje tamsoje pasieniečiai stebi situaciją. Vienas iš jų LNK kalbėjo, jog greičiausiai sieną kirtę asmenys laukia, kol juos suras.

„Tikriausiai jie pereina (per sieną, aut. p.) ir laukia, kol juos suras. Vis tiek, jeigu suaugęs žmogus, jei jis eitų, jis žinotų, kur eiti. O vaikai kur eis?“ – LNK pasakojo vienas iš pasieniečių.

Jis teigė, jog vaikai džiaugiasi.

„Jie džiaugiasi, kad surado juos, vis tiek šalta. Džiaugiasi, kad atvežam, vandens duodam, parodom, kaip virdulį kurti“, – sakė jis.

Pasienietis pasakojo, kad sieną kirtę asmenys šaukiasi pagalbos, sieną kerta ir nėščios moterys.

„Atrodo, kad juos išvedė, paliko, parodė kryptį kuria eiti, nes ten juos suras“, – kalbėjo pasienietis.

Jo kolegos suradę vieną sieną kirtusių asmenų grupė išgirdo pasakojimą, kad šeimas iki sienos atvežė uniformuoti pareigūnai su kaukėmis.

Pasieniečiai naktį į orą kelia ir dronus, jis keliamas žemiausiose vietose ir bus tikrinama valstybės siena, ieškoma šilumos taškų.

„Dažnai būna sušalę, kai miške juos randame. Dažnai būna su mažamečiais vaikais“, – pasakojo pasienietis.

Pasienio ruože, kuriame nėra tvoros yra paruošta speciali žemė – ant jos galima pamatyti pėdsakus, jei žmonės sieną kerta.

„Anksčiau jie labiau bendraudavo, dabar tik pasisveikina ir viskas“, – kalbėjo 14 metų pasienio priežiūra užsiimantis pasienietis.

Apie 5 ryto, visiškai prašvitus, prie pasieniečių prisijungia ir dar vienas ekipažas – kinologas.

Šuo gali užuosti žmonių pėdsakus, kurių pareigūnas gali ir nepastebėti.

Kinologas tikrindamas pasienio ruožą teigė, kad paskutiniu metu prie sienos mažėja baltarusių pasienio pareigūnų.

„Kažkaip nesikalba jie, kažkaip mažiau. Dabar tik pasisveikiname, bet dabar ir taip nenoriai. Anksčiau ir šiaip daugiau kalbėdavo. Dažniausiai apie situaciją kalbėdavome prie sienos“, – sakė kinologas.

Jis sakė galvojantis, kad kirsti sieną pabėgėliams padeda.

„Labai nustebau, kai netoli perėjų matosi pasienio užkarda ir jie be jokių problemų perėjo“, – kalbėjo kinologas.

LNK žurnalistas P. Skučas bandė kalbėtis ir su Baltarusijos pasienyje dirbančiais pasieniečiais. Jie pasisveikino, bet didesnio kontakto nerodė. Paklausti, ar jie žino ką nors apie migrantus, keliaujančius iš jų šalies, pasakė, kad jokių komentarų nebus.