Ketvirtadienį už Konstitucijos 74 straipsnio pakeitimo projektą, kurį pateikė Seimo Ateities komiteto pirmininkas Raimundas Lopata, po pateikimo balsavo 73 Seimo nariai, balsavusių prieš ir susilaikiusių nebuvo. Šiam dokumentui svarstyti pagrindiniu paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Konstitucijos pataisą, leisiančią R. Paksui siekti ne tik Seimo nario, bet ir prezidento posto, Seimas toliau ketina svarstyti rudenį.

Priėmus Konstitucijos pataisą, bus sudarytos teisinės prielaidos asmeniui, praėjus 10 metų po konstitucinės sankcijos pritaikymo, t. y. po pašalinimo iš einamų pareigų ar Seimo nario mandato panaikinimo apkaltos proceso tvarka už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą arba priesaikos sulaužymą, vėl įgyti teisę užimti Konstitucijoje nurodytas pareigas, kurių ėjimo pradžia pagal Konstituciją yra susieta su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu.

Tai reikštų, kad R. Paksas vėl galėtų siekti prezidento, Seimo ar Vyriausybės nario posto.

Seimo narys R. Lopata sakė, kad pasirinktas pakankamas ilgas - dešimties metų terminas. Jo nuomone, kai vis dažniau pradedame kalbėti apie žmogaus teisių pažeidimus kaimyninėse valstybėse, "mums reikia pašalinti tuos darbus, kurie ilgą laiką buvo nepadaryti".

Konstitucijos 74 straipsnio pakeitimo projektą, leisiantį įgyvendinti EŽTT sprendimą R. Pakso byloje, inicijavo 48 įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujantys Seimo nariai.

Konstitucijos pataisos turi būti svarstomos ir dėl jų balsuojama Seime du kartus. Tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka. Įstatymo projektas dėl Konstitucijos keitimo laikomas Seimo priimtu, jeigu kiekvieno balsavimo metu už tai balsavo ne mažiau kaip 2/3 visų Seimo narių.

ELTA primena, kad dar praeitos kadencijos Seime, pernai birželio 29 d. Seime planuotas Konstitucijos pataisos, kuri atvertų R. Paksui kelią į Seimą, svarstymas nebuvo rezultatyvus. Seimas grąžino ją Teisės ir teisėtvarkos komitetui svarstyti iš naujo. Ši Konstitucijos pataisa iš išburto rato neišlipdavo – ji nuolat strigdavo.

EŽTT 2011 m. konstatavo, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R. Paksui yra neproporcingas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)