„Palapinių aikštelei pagrindas yra paruoštas. Mano žiniomis, įrengimas trunka iki trijų parų (...), paskaičiuota, kiek reikia papildomai lėšų, kiek reikėtų administracinių resursų, kad suvaldytumėme situaciją papildomai apgyvendinant užsieniečius Užsieniečių registracijos centre“, – žurnalistams Pabradėje ketvirtadienį sakė A. Kislovas.

Pasak jo, įrengus palapines, papildomai reikėtų 25 apsaugos darbuotojų, Tyrimų skyriui talkins Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai iš Vilniaus ir Varėnos rinktinių. Tuo metu socialinių darbuotojų papildomai priimti neketinama – prireikus, esami darbuotojai dirbs viršvalandžius, tačiau prašoma ir nevyriausybinių organizacijų savanorių pagalbos.

Pasak A. Kislovo, miestelyje gyventų pavieniai migrantai, po 15 asmenų palapinėse, tuo metu centro pastatuose liktų pažeidžiami asmenys ir šeimos. Artimiausiu metu dėl situacijos ir jų apgyvendinimo galimybių ketinama tartis su Migracijos departamentu bei Ruklos Pabėgėlių priėmimo centru.

Šiuo metu URC gyvena 164 užsieniečiai, daugiausia – vyrai, taip pat 41 jų – vaikai. 56 užsieniečiai yra Irako piliečiai, 25 – Rusijos, 24 – Irano, 23 Sirijos ir 15 Baltarusijos piliečių. Papildomai atlaisvinus vieną iš sektorių, centro patalpose planuojama apgyvendinti dar apie 20 pavienių užsieniečių, bet ne šeimų. Atskiras pastatas skirtas asmenų karantinavimui dėl COVID-19, jie jame praleidžia dešimt dienų, yra testuojami.

Anot URC vadovo, migrantų istorijos yra labai panašios, didžiausią dalį centro gyventojų sudarantys Irako piliečiai teigia į Baltarusiją atskridę iš Bagdado su turistinėmis vizomis ir nusprendę nelegaliai keliauti į Europos Sąjungą.

A. Kislovas patvirtino, kad migrantams yra padedama, bet sako negalintis atsakyti, ar tai daro Baltarusijos pasieniečiai.

Centro vadovas sako, kad užsieniečiai nuolat pasišalina iš patalpų – per pastarąsias dešimt dienų savavališkai išvyko 10 užsieniečių, praėjusį mėnesį – apie 30 gyventojų. Neabejojama, kad jie išvyko į kitas ES valstybes.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos duomenimis, šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos jau bandė neteisėtai patekti beveik 300 migrantų, dauguma jų – Irako piliečiai. Tai yra pusketvirto karto daugiau nei per visus 2020 metus.

Gegužės pabaigoje Baltarusijos parlamente Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad po tarptautinės reakcijos į priverstinį keleivinio lėktuvo nutupdymą Minske Baltarusija migrantų nebestabdys, Lietuva tai vertina kaip sąmoningą Minsko režimo veikimą prieš Vilnių, stipriai remiantį demokratinius procesus Baltarusijoje.