Apie tai jis pranešė ketvirtadienį per plenarinį Seimo posėdį.

M. Puidokas Seime posėdžio metu ketvirtadienį pareiškė, jog prieš jį smurtavo STT pareigūnai.

„Įvyko precendento neturintis atvejis parlamentarizmo istorijoje. Savo kabinete buvo prieš mane smurtaujama STT agentų, buvau smaugiamas, suplėšė rūbus, be jokio teisinio statuso pagal jų nutartis, nes nesu nei liudininkas, nei įtariamasis. Iš manęs buvo atimti asmeniniai daiktai jėga, buvo iki kraujo rankos sudraskytos, trūko oro. Sakiau, kad aš dūstu, bet mane toliau smaugė. Savo veiksmų jie nenutraukė. Tikrai kreipiuosi į Seimo pirmininkę, kas vyksta. Nes tokių dalykų Seime neturėtų vykti“, – sakė parlamentaras.

Po šio pareiškimo Seimo narys M. Puidokas žurnalistams paaiškino, kas atsitiko.

„Aš iš karto jų paklausiau, kodėl buvo ateita, buvo kalbėta labai miglotai. Pareikalavau advokato, jo labai nenorėta suteikti ir duoti. Net buvo nenorima manęs išleisti iki tualeto, nors aš jokio teisinio statuso neturėjau. Aš leidau apieškoti kabinetą, kabinetų pats nerakinu, bet kas ten gali įeiti“, – sakė M. Puidokas.

Jis teigė, kad nežino, ko jo kabinete ieškojo STT pareigūnai.

„Nežinau, kai atėjo advokatas, jis išsakė, kokias teises aš turiu. Išsiaiškinome, kad aš nesu nei įtariamasis, nei liudytojas, nei specialusis liudytojas. Sakė, kad Seimo narys turi teisę eiti į posėdžių salę, jie sakė, kad neleis ir mane apieškos. Tai, užuot apieškoję, mano smaugė – ranka kruvina, kelnės suplėšytos. Ar mes esame Aliaksandro Lukašenkos Baltarusijoje?“ – klausimus kėlė parlamentaras.

Jis teigė, kad iš jo buvo atimti mobilieji telefonai.

Dėl incidento M. Puidoko kabinete į Seimą pakviestas Generalinės prokuratūros atstovas

Po Seimo nario darbiečio Mindaugo Puidoko pareiškimo, kad savo kabinete patyrė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentų smurtą, į parlamentą ketvirtadienį iškviestas Generalinės prokuratūros atstovas.

„Susisiekėme su Generaline prokuratūra ir artimiausiu metu – manau, kad per valandą, – atvyks Generalinės prokuratūros atstovas ir „padarys“ pareiškimą Seimo posėdžių salėje“, – žurnalistams sakė parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Pirminiais duomenimis, prokuratūros atstovas Seime kalbės 13.30 val.

V. Čmilytė-Nielsen teigė, kad Seimo kanceliarija buvo informuota, jog STT pareigūnai Seimo rūmuose atliks procesinius veiksmus.

Parlamento vadovė teigė kol kas neturinti informacijos, ar kanceliarijos darbuotojai matė pareigūnų veiksmus.

„Mano žiniomis, vyksta ikiteisminis tyrimas dėl M. Puidoko padėjėjo veiksmų“, – teigė Seimo vadovė.

„Suprantu, kad taip, įvyko procesiniai veiksmai Seime, M. Puidoko kabinete. Dėl tų veiksmų, apie kuriuos kalba Seimo narys, kol kas girdėjau tik vieną pusę, jo versiją. Siūlyčiau tiesiog palaukti informacijos“, – pridūrė ji.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė nieko negirdėjusi apie kažkokius užkulisinius veiksmus dėl įstatymo priėmimo.

„Aš labai mažai dabar būnu Seime, kad jausčiau povandeninius judesius. Girdėjau tik tiek, kad vyko specialiųjų tarnybų veiksmai Seime, kuo vienas Seimo narys pasipiktino. Nieko negaliu pasakyti apie tai, ar jo teisės buvo pažeistos. Kiek suprantu, bus prokurorė tribūnoje ir atsakys į klausimus. Neturiu jokios informacijos, kuria galėčiau pasidalinti“, – sakė I. Šimonytė.

Poziciją pateikė STT

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Centrinė tyrimų valdyba, gavusi Lietuvos Respublikos Seimo nario Mato Maldeikio pranešimą apie bandymą jį papirkti, pradėjo ikiteisminį tyrimą. Šiandien sulaikytas Seimo nario Mindaugo Puidoko padėjėjas K. M., kuris yra įtariamas papirkimu ir prekyba poveikiu, teigiama pranešime spaudai.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, K. M. Lietuvos Respublikos Seimo patalpose pasiūlė Seimo nariui M. Maldeikiui 50 tūkst. Eur kyšį, už kurį, kaip įtariama, siekė, kad Seimo narys asmeniškai palaikytų ir paveiktų kitus Seimo narius, jog būtų sustabdytas ir (ar) atidėtas neribotam laikui Lietuvos Respublikos loterijų ir lošimų mokesčio įstatymo pakeitimo projektas.

Šį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Atliekant ikiteisminio tyrimo veiksmus, buvo atliktos kratos Lietuvos Respublikos Seime, kitose tyrimui reikšmingose vietose. Buvo atlikta krata Seimo nario M. Puidoko kabinete. Taip pat buvo atlikta jo asmens krata. Jos metu siekiant paimti tyrimui reikšmingus daiktus (mobiliuosius telefonus), nebuvo vykdyti pareigūnų teisėti reikalavimai ir jiems buvo pasipriešinta. Dėl šios priežasties tyrimui reikšmingi daiktai buvo paimti prievarta.

Maldeikis: kyšis buvo pasiūlytas prieš mėnesį

Žiniasklaidai situaciją ketvirtadienį pakomentavo ir pats M. Maldeikis. Jis teigė, jog kol kas negali atskleisti daugiau įvykio detalių.

„Galiu patvirtinti tai, kas buvo STT pranešime. Šiuo metu esu pasirašęs daug teisės aktų, kad negaliu viešinti visos informacijos, kreipsiuosi artimiausiu metu į prokurorą, kad jei tai jau buvo paviešinta, jog man būtų suteikta galimybė jums papasakoti, kas buvo, kodėl, kaip ir už ką, kiek ir visus kitus dalykus“, – sakė jis.

„Aš labai pasitikiu STT, mačiau, kaip tie pareigūnai dirba. Viskas buvo labai profesionalu ir labai teisinga. Aš manau, kad mes ne toje epochoje gyvename, kad galėtume tokias banalias korupcines schemas [vykdyti – aut. past.]“, – teigė M. Maldeikis.

Jis teigė, kad jam kyšis buvo pasiūlytas prieš mėnesį.

Parlamentaras M. Maldeikis aptarė ir santykius su M. Puidoku.

„Manau, kad jis įsivaizdavo, jog mane neblogai pažįsta, nes mes buvome viename kurse. Jis buvo atėjęs dėl vieno teisės akto projekto, kurį mes teikėme, tai tiek“, – aiškino politikas.

M. Maldeikis teigė, kad informaciją apie šį įvykį jis teisėsaugai perdavė iš karto.

Puidokas: tai yra visiškas briedas

STT jau paskelbė, jog M. Puidoko patarėjas įtariamas bandęs papirkti Seimo narį Matą Maldeikį. M. Puidokas tai įvertino taip – briedas.

„Manau, kad tai yra visiškas briedas. Man labai liūdna dėl Mato tokio elgesio, mes su juo esame grupiokai, 4 metus mokėmės Vytauto Didžiojo universitete (VDU). Na, labai keista situacija, tai, ką jis kalba.

Man labai gaila, kad jis, šmeiždamas prezidentą ir elgdamasis taip su savo draugu, šmeiždamas jo patarėją, taip elgiasi. Tai nėra garbingas ir gražus elgesys. Man labai gaila, kad jis taip pasikeitė nuo to laiko, kai mokėmės“, – žurnalistams prie savo kabineto sakė M. Puidokas.

„Tai kaip dabar vertinti? Kaltina [mano – aut. past.] patarėją, bet muša ir smaugia mane?“ – klausimą kėlė politikas.

M. Puidokas svarstė, „koks sveiko proto žmogus“ galėjo siūlyti kyšį M. Maldeikiui.

„Čia ieškojimas sensacijos ir garbės ten, kur jos negalima rasti“, – sakė politikas.

M. Puidokas tikino, kad jo patarėjas „tikrai negalėjo siūlyti kyšio“.

„Man sunku kalbėti už kitą žmogų, jis pas mane dirba neseniai, tik nuo šios kadencijos pradžios, bet aš jį vertinu kaip protingą ir išmintingą žmogų, kuris niekada taip nesielgtų. Nes toks elgesys ne tik skandalingas, bet tai užtraukia dėmę ir patarėjui, ir man pačiam“, – tikino jis.

Darbo frakcijos atstovas M. Puidokas svarstė, kad natūralu, jog jo patarėjas ir konservatorius M. Maldeikis galėjo būti susitikę, nes dirba jie „tame pačiame koridoriuje“.

„Einam į tualetą, einam arbatos, natūralu, kad prasilenkiam“, – sakė darbietis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1143)