J.-C. K. Brou išvyko į Malį kartu su ECOWAS delegacija, išsiųsta pulkininkui Assimi Goita gegužės 24 dieną nušalinus laikinuosius civilius lyderius.

A. Goita, vadovavęs ir ankstesniam perversmui, įvykdytam pernai rugpjūtį, antradienį buvo prisaikdintas laikinuoju Malio prezidentu.

Chuntai paskyrus civilinį premjerą, pulkininkas pažadėjo ateinančių metų vasarį surengti visuotinius rinkimus.

„Pereinamojo laikotarpio prezidentas ir ministras pirmininkas mus įtikino, kalbant apie esminius klausimus“, – žurnalistams sostinėje Bamake sakė J.-C. K. Brou.

Gegužę įvykdytas perversmas – antras pučas per pastaruosius devynis mėnesius – išprovokavo diplomatinį skandalą.

Pernai rugpjūtį A. Goita kartu su kitais jaunais karininkais nuvertė prezidentą Ibrahimą Boubacarą Keitą po kelias savaites vykusių protestų prieš numanomą korupciją ir pažangos stoką malšinant kruviną džihadistų sukilimą.

ECOWAS paskelbus sankcijų Bamakui, karinė chunta perdavė valdžią civilių vadovaujamai pereinamojo laikotarpio vyriausybei. Ši pažadėjo atkurti visavertį civilinį valdymą 2022 metų vasarį.

Tačiau praėjusį mėnesį A. Goita nušalino ir šiuos lyderius, laikinajam premjerui atlikus prieštaringai vertintą kabineto pertvarką.

Reaguodamos į antrąjį perversmą, tiek Afrikos Sąjunga, tiek ECOWAS sustabdė Malio narystę ir paragino laikytis anksčiau suderinto civilinio valdymo atkūrimo grafiko.

Prancūzija taip pat sustabdė bendras karines operacijas su Malio pajėgomis ir nusprendė nebeteikti šaliai karinio instruktavimo.

Sausringame Sachelio regione buvusi jo kolonijinė valdytoja yra dislokavusi tūkstančių karių, siekdama padėti kovoti su džihadistais, siautėjančiais Malyje nuo 2012 metų ir ėmusiais kelti grėsmę visam regionui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)