„Metų pradžioje švietimo, mokslo ir sporto ministrei pasirašius įsakymą, kai kurių universitetinių studijų norminės kainos kilo ir 4085 eurais arba beveik 50 proc. Kainų kilimas palietė visas studijų kryptis, nuo medicinos iki architektūros. Antai, architektūros, kraštovaizdžio architektūros grupė brango 1731 euru, odontologija – 3335 eurais. Tokios sumos, įvertinus po karantino susiklosčiusią ekonominę situaciją, kai daug žmonių prarado darbus, reiškia, kad moksleiviai ar jų tėvai vien dėl finansinių sunkumų negalės sumokėti už studijas, neteks galimybių mokytis, o galbūt – netgi emigruos. Antra vertus, švietimo mokslo ir sporto ministrės įsakymas priimtas praleidus įstatyme nustatytą terminą. Taigi, pažeisti teisėti moksleivių ir jų tėvų lūkesčiai, kad studijų kaina yra stabili ir nedidės. Dėl to šešėlinio ministrų kabineto nariai ir kreipėsi į LVAT ginčydami teisės akto teisėtumą“, – sako „valstiečių“ šešėlinis premjeras R. Karbauskis.

R. Karbauskis pažymi, kad LVŽS visuomet siekė ir sieks, kad Lietuvoje bakalauro studijos būtų nemokamos.

„Tam buvo sukurti visi instrumentai, rezervuotos lėšos. Tačiau tomis galimybėmis, deja, bet nepasinaudojo rinkimus laimėjusių konservatorių ir liberalų suformuota Vyriausybė. Ji pasielgė priešingai – vos pradėjusi veiklą užsimojo didinti kainas net nesivargindama pagrįsti tokio smarkaus jų šuolio“, – sako R. Karbauskis.

LVŽS šešėliniam ministrų kabinetui priklausančių Seimo narių prašyme ištirti ministrės pasirašyto įsakymo teisėtumą prašoma, kad LVAT įvertintų, ar įsakymas atitinka Švietimo ir mokslo įstatymo 83 str. 4 d. bei konstitucinius įstatymo viršenybės, teisėtų lūkesčių apsaugos ir atsakingo valdymo (gero administravimo) principus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)