Apie šiandienines ir buvusias politikos aktualijas ekspremjeras, LVŽS frakcijos narys S. Skvernelis antradienį kalbėjo „Žinių radijo“ laidoje „Persona grata“.

Prezidento metinį pranešimą įvertino teigiamai

Laidoje S. Skvernelis buvo kalbintas netrukus po prezidento Gitano Nausėdos metinio pranešimo Seime. Politikas prisiminė kaip, jau būdamas premjeru, pirmą kartą klausėsi prezidentės Dalios Grybauskaitės metinio pranešimo.

„Labai dažnai prezidento metiniuose pranešimuose yra daug taikoma Vyriausybei – ir tarp eilučių, ir tiesiogiai. Tų pranešimų buvo įvairiausių. Pats pirmas buvo, kai apie pusmetį mes Vyriausybėje buvome išdirbę, tada prezidentė pačiame pirmame pranešime riebius tekstus sudėliojo“, – prisiminė S. Skvernelis.

Jis neslėpė, kad, vadovaujant Vyriausybei, metiniuose pranešimuose išsakoma kritika gali užgauti.

„Tu įsižeisti negali, bet tave užgauna, ypatingai tais atvejais, kai tai yra nepamatuota, neargumentuota, be jokio pagrindo esanti kritika ar pastebėjimai. Tada užgauna tave, bet šiaip nėra taip, jog klausai ir nekreipi dėmesio. Šiandien aš klausiau atsipalaidavęs, buvo labai geras pranešimas, palietė visas gyvenimo sritis“, – kalbėjo Seimo narys.

Politikui patiko šalies vadovo akcentai, kuriuose buvo sakoma, kad, prisidengus pandemija, niekas daugiau šalyje nevyksta. S. Skvernelio nuomone, prezidentas G. Nausėda teisingai sudėliojo svarbiausius taškus.

Gitanas Nausėda

„Labai taikliai buvo pastebėta tuometinės opozicijos, kuri dabar valdančioji, transformacija – kaip keitėsi kalbos, veiksmai ir darbai. (...) Dviveidiškumas parodytas“, – pažymėjo buvęs premjeras.

Paklaustas, ar G. Nausėdos ir D. Grybauskaitės darbo metodai labai smarkiai skiriasi, S. Skvernelis atsakė teigiamai, pabrėždamas, kad tai apskritai yra skirtingų charakterių žmonės.

„Daug kas galvojo, kad su ana prezidente labai sudėtinga dirbti – ji griežta ir panašiai. Ne, prezidentė turėjo tvirtą charakterį, bet ji, kaip supratau ir mačiau, nemėgo tų, kurie yra bailiai. Su ta nuomone ji galbūt nesutikdavo, bet tam tikra pagarba buvo. Tai buvo nelengvo charakterio žmogus, o su prezidentu tikrai žmogiškai bendrauti yra visiškai kitaip, bet vėlgi – ko tu politikoje sieki: aišku, tai labai svarbu, bet turbūt ne pirmoje vietoje yra tarpasmeniniai santykiai“, – svarstė S. Skvernelis.

Vis dėlto jis pripažino, kad D. Grybauskaitei, pasak politiko, savo žodžius palydėti veiksmais ir pasiekti rezultatų pavykdavo geriau.

Ryškus pokytis pasikeitus pareigoms

S. Skvernelio teigimu, pasikeitus jo pareigoms, gyvenimo rutina taip pat smarkiai pasikeitė.

„Premjero darbas yra sunkiausias ir atsakingiausias šalyje, čia turbūt tą visi pripažįsta: nuo prezidento iki Seimo pirmininko ir ministro. Tai didžiausia atsakomybė, kada tu turi visais gyvenimo atvejais žinoti, kokių sprendimų reikia. Galiausiai, jei ne žinoti, tai pasikonsultuoti, bet vis tiek priimti galutinai sprendimus. Esi atsakingas už viską – už ką nesi atsakingas, vis tiek esi atsakingas“, – pažymėjo jis.

Dabar, pasak politiko, jis darbe gali jaustis šiek tiek labiau atsipalaidavęs, nebeturi nuolatinio streso.

„Dabar nebėra tų įtampų, nuolatinio (…) streso, kuris išlenda per kitus galus. Nėra dabar apsaugos – gal kažkam atrodo, kad labai patinka, važiuoji su švyturėliais, čia labai malonu. Nėra taip“, – kalbėjo buvęs Vyriausybės vadovas.

S. Skvernelis prisiminė, kad, dirbdamas ministru pirmininku, stengėsi per daug nenutolti nuo įprasto gyvenimo – vyko į parduotuves, lankėsi renginiuose, sportavo. Kitiems premjerams, anot jo, grįžti į normalų gyvenimą būna sunku.

„Jei tie žmonės, o žinau, kad taip yra buvę, tame burbule praleidžia keturis metus, tai po to grįžti į normalų gyvenimą yra iššūkis ir tai niekam neįdomu. Tu dar gruodžio 10 dieną esi premjeras, 11 esi niekas. Atrodo, kad viskas taip paprasta. Net yra toks paradoksas: tave saugo dar iki gruodžio 10 dienos nuo įvairių grėsmių, kurios niekur gruodžio 11 dieną nedingsta“, – atkreipė dėmesį parlamentaras.

Pasitraukimui iš Vyriausybės vadovo pareigų, praėjus kadencijai, pažymėjo S. Skvernelis, jis ruošėsi.

„Galbūt man buvo paprasčiau, aš viduje buvau su tuo susitaikęs ir tam nusiteikęs, bet tai visiškai nepalyginamas gyvenime. Tu dabar savarankiškas, tu sėdi, sugalvojai, namie kažką darei ir pieno pritrūko – sėdi į automobilį ir nuvažiavai. Negalėjai to padaryti – turi susiderinti, kad važiuosi, kad tau reikės išvykti, turi susirinkti apsaugą“, – prisiminė politikas.

Nebuvo pasirengęs pranešti apie ligą

2019 m. rugpjūtį S. Skvernelis žurnalistams pripažino, kad jam buvo diagnozuota pirmos stadijos limfoma ir taikomas gydymas – chemoterapija ir imunoterapija. Laidoje antradienį tai prisiminęs politikas neslėpė, kad tuo metu svarstė apie darbo metimą.

„Po to įsiklausiau į tuos žmones, kurie patarė, kad darbas daug gali padėti. Kada tu lieki vienas su savo liga, kasdien galvoji, tai nepadeda kovoti. Pirmiausia tai žmogus ir jo psichologinė būklė, pats žmogus kovoja, toliau gydytojai, kurie gydo – tada yra komanda bendram rezultatui“, – pažymėjo parlamentaras.

S. Skvernelio tikinimu, nepasiduoti jam padėjo ir kitų žmonių pavyzdys.

„Beveik visą ciklą, kurį teko praeiti, man (liga – aut.p.) nekenkė, netrukdė. Taip, tai yra iššūkis, tai nėra paprasta, chemija nėra tabletė nuo skausmo – jei ne tam tikros komplikacijos, kurios natūraliai tokiam procese iškyla, tai yra įmanoma. Nereikia stigmatizuoti ir pasakyti, kad onkologiniai ligoniai negali dirbti“, – teigė parlamentaras.

Jis prisiminė, kad tuomet kai kurie apžvalgininkai, ekspertai ir politikai viešai kalbėjo, kad S. Skverneliui sunku suderinti darbą ir ligą.

„Tai šlykštūs žmonės ir šlykštūs poelgiai, kitaip jų negaliu įvardinti. Galiu pasidžiaugti, kad tokių buvo nedaug, sulaukiau palaikymo, solidarumo – tai buvo labai svarbu. Esu be galo dėkingas medikams, kurie manimi rūpinosi, šeimai, draugams, artimiesiems, kolegoms Seime, ministrams, kuriems teko prisitaikyti prie kitokio režimo“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Paklaustas, ar tuo metu pyko ant žiniasklaidos, kuri prispaudė jį prisipažinti apie ligą, S. Skvernelis atsakė, kad tam paprasčiausiai dar nebuvo morališkai pasiruošęs.

„Norėjosi, kad vaikai išvengtų ažiotažo ir dėmesio. Mažiukas nieko nesuprato, o dukra suprato – sako, kad tai neišvengiama. Aš privalėjau paskelbti savo diagnozę, bet kai pasipylė antraštės, kad Skvernelis serga vėžiu, tai buvo mokykloj pokalbiai tarp klasiokų“, – pripažino politikas.

Todėl, pasak jo, buvo laukta tinkamo momento, kada visuomenei paskelbti šią žinią.

„Buvau išprievartautas tą pasakyti, gerokai per anksti, manau“, – sakė buvęs premjeras.

Buvusią Vyriausybę krėtusius skandalus vadina išpūstu burbulu

Prisimindamas buvusią Vyriausybę krėtusius skandalus, S. Skvernelis teigė, kad jie buvo išpūsti, dalis jų – inicijuoti politinių oponentų.

„Jei reikėtų dabar pajuokauti – padaryčiau kitaip: tame dalyvaučiau ir padaryčiau, kad tas kelias būtų išasfaltuotas. Niekam nebeįdomu, kad ten tik dalis padaryta. (…) Tai melas, kad tai buvo į premjero namus, kitų sąskaita, kad keli kaimai ir tie žmonės neturi tokios teisės“, – žymiąją kelio asfaltavimo istoriją prisiminė politikas.

Jo teigimu, minėta kelio dalimi, kuri yra išasfaltuota, dabar naudojasi daug žmonių – dviratininkai, žvejai, gyventojai.

Išpūstais skandalais S. Skvernelis vadina ir buvusio susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus situaciją.

„Tai yra graži pasaka. Dabar kam nors įdomu, kuo ta „pasaka“ baigėsi? Narkevičiaus tyrimai visi nutraukti, jokių pretenzijų nei teisėsaugos, nei mokesčių, (…) nėra. Žmogus buvo apšmeižtas, norint pakenkti visai Vyriausybei. Tas niekalas baigėsi niekuo“, – pabrėžė S. Skvernelis.

Nors prezidentas G. Nausėda ne vieną kartą spaudė S. Skvernelį atleisti J. Narkevičių ir pareigų, buvęs premjeras nesigaili to nedaręs. Tam, pasak jo, tiesiog nebuvo argumentų.

„Negalima daryti ir kelti savo politinius reitingus be apčiuopiamo pagrindo arba turi dėti ant stalo medžiagą“, – komentavo politikas.

Pakomentavo santykį su Karbauskiu: viena tema atsakymų dar negavo

Paklaustas, ar planuoja stoti į LVŽS, S. Skvernelis atsakė neigiamai, tačiau frakcijoje, anot jo, toliau dirbs.

„Nesu partijos narys. Jeigu būtų labai lipę ir prilipę, tai, matyt, būčiau buvęs partijos narys. Yra daugybę niuansų, kurie, atrodo, situacija klostosi vienaip, po to atsiranda kitokios priežastys... Bet aš dirbu frakcijoje, ten tikrai nemažai žmonių, kurie nėra partijoje, mes esame frakcijos kolegos, su absoliučia dauguma man malonu bendrauti ir formaliai, ir neformaliai“, – pasakojo jis.

Vis dėlto su kai kuriais „valstiečių“ frakcijos nariais, pripažino S. Skvernelis, jis nepalaiko bendravimo.

„Tai natūralu, žmonių santykiai yra įvairūs. (…) Nevartokime to žodžio „susipykstame“. Tai yra politika, tai yra požiūrio klausimas, yra vertybiniai, taktiniai dalykai, jau nekalbu apie strateginius. Visko būna“, – įvertino LVŽS frakcijos narys.

Į klausimą apie savo ir valstiečių-žaliųjų partijos pirmininko R. Sarbauskio santykį, S. Skvernelis atsakė pažymėdamas, kad jie išlaiko vienas kitam pagarbą.

Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis

„Tie metai, kur buvom kartu, ypatingai tie keturi metai, kai teko daug bendrauti, nes Ramūnas buvo Seime, buvo ir aštresnių kampų, bet aš manau, kad mes vieną kitą gerbiame, ta pagarba išlieka ir visą laiką išliks. Kažkur nusileidžiame vienas kitam, kažkur nesutinka mūsų pozicijos, kažkur kardinaliai išsiskiria – tarkime, kokią krepšinio komandą palaikyti. Esame kolegos ir vertinu, kad tie metai, kuriais mes buvome Seime, nebuvo beprasmiai“, – komentavo politikas.

Šiuo metu jų bendravimas, pasak S. Skvernelio, yra retesnis, nes R. Karbauskis nebedirba Seime.

„Dabar mes esame kitoje situacijoje – yra opozicija, visai kitas žanras. Nelabai reikėtų sureikšminti, ar mes apsišlifavę ar ne“, – tęsė parlamentaras.

Vis dėlto viena tema, pripažino S. Skvernelis, jis iš R. Karbauskio visų atsakymų dar nėra gavęs. Tiesa, politikas neatskleidė, su kuo tai yra susiję.

„Per tuos ketverius metus visko buvo. Na, gal vienoje temoje aš dar neturiu atsakymų, bet mes gal dviese kažkada vis tiek išsiaiškinsime, kur išlikus gili abejonė. Aišku, visko buvo, tai yra politika: buvo ir šiltesnių laikų, ir karštesnių, ir šaltesnių.

Ypač po prezidento rinkimų buvo situacija sudėtinga dėl įvairių priežasčių, Vyriausybės perpatvirtinimas – irgi nebuvo lengva. Visokių minčių ir pas mane buvo kilusių, tai natūralu, bet nepamirškime, kad tuo metu buvo dar vienas svarbus faktorius – mano asmeninės problemos“, – pridūrė S. Skvernelis.