„Mums daugiau paskambina tie senjorai, kurie jau išėjo į pensiją, ir ieško kitų prasmingų veiklų savo gyvenime. Jie taip ir sako, kad norėtų prisijungti prie mūsų savanorystės bendruomenės, ir prisidėti kažkuo naudingu prie kitų senjorų gyvenimo – pakalbinti juos, bendrauti su jais ir galbūt padėti jiems tą pokytį išgyventi kartu“, – pasakojo viena iš skambučių linijos senjorams „Sidabrinė linija“ įkūrėjų Kristina Čiuželienė.

Pasak laidos pašnekovės, kita dalis senjorų, kurie skambina, patys būna labai aktyvūs, turi daug veiklų, ir dalinasi džiaugsmais, istorijomis, yra daug rašančių, kuriančių senjorų.

Senjorams trūksta bendravimo

„Sidabrinės linijos“ skambučių centro vadovė išskyrė du aspektus, kuriuos žmonės dažnai mini paskambinę. Vienas jų yra jausmas ir noras būti reikalingais.

„Jie staiga pasijaučia tarsi niekam nereikalingi“, – pasakojo K. Čiuželienė.

Pašnekovė pasakojo, kad senjorai taip pat skundžiasi, kad jiems trūksta bendravimo.

„Žinote, jeigu turėjai gerus kolegas, ir su jais palaikydavai darbinius santykius, staiga jų neliko. Arba galbūt turėjai gerą santykį su vadovu, ir jo netekai. Bendravimo bendrąja prasme žmonės labai pasigenda vyresniame amžiuje“, – sakė K. Čiuželienė.

Užsibuvimas neviltyje kenkia sveikatai

Pasak pašnekovės, visa tai turi įtakos tiek emocinei, tiek fizinei sveikatai.

„Nesaugumas, nerimas dėl ateities, jeigu žmogus jame užsibūna, ir nepereina į veiksmo stadiją, o tik reaguoja į pokytį emociškai, atsiliepia ilgainiui visapusei sveikatai“, – sakė K. Čiuželienė.

Ji sakė, kad ir patys senjorai tuo dalinasi, kad „buvo sveikas, o dabar jau ir tas, ir anas išlindo“.

„Tokių komentarų išgirstame labai daug“, – pasakojo K. Čiuželienė.

Pašnekovė sakė, kad senjorai iš visuomenės pasigenda nuoširdaus kvietimo prisidėti, kad jie yra laukiami, kad su jais bus smagu kažką veikti kartu.

„Jie pasigenda jausmo, kad jie yra laukiami ir norimi. Išėjus į pensiją dažnas patiria jausmą, kad „esu nebereikalingas“. Reiškia, jeigu „esu nebereikalingas“, tai „kur aš pasidėsiu, sėdžiu namie, ir laukiu mirties“, – kalbėjo K. Čiuželienė.

Pasak laidos pašnekovės, didžioji dalis jiems skambinančių pajamomis nesiskundžia, bet labai atvirai prisipažįsta, kad saugumo jausmas arba norų ir galimybių suderinimas priklauso ne tik nuo finansų, bet ir nuo sveikatos būklės.

„Kitaip tariant, jeigu esi jaunas, turi pinigų, svajonių ir tikslų, tai eini ir sieki, nes žinai, kad rytoj atsikelsi ir būsi sveikas. Senyvame amžiuje yra kitaip. Nebežinai, kaip bus rytoj, ar tu atsikelsi, ar paeisi. Prognozės apie ateitį yra kuklesnės. Žinoma, didesni finansai suteikia saugumo ir galimybių daugiau, bet sveikata yra lygiai taip pat svarbus faktorius, kad senatvėje žmogus galėtų jaustis gerai“, – sakė K. Čiuželienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (259)