„Pasigedau realistiškesnio įvertinimo, kokiomis sąlygomis pradėjo dirbti ši Vyriausybė, kokią pandeminę situaciją paveldėjo iš praeitos, todėl tie skaičiai, kuriuos šiandieną matome, aš juos vertinčiau kaip didžiulį pasiekimą. Dėmesio tam prezidento kalboje pasigedau“, – antradienį žurnalistams Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Šalies vadovas G. Nausėda antradienį skaitydamas metinį pranešimą Seime teigė, kad koronaviruso pandemija tapo ne tik visuomenės sveikatos, bet ir pasitikėjimo bei sugyvenimo krize, kritikavo politikus dėl neįsiklausymo, keičiamų sprendimų.

„Matome, kad visuomenės sveikatos krizė prislėgė ne tik ekonomiką, bet ir švietimą, o galų gale – virto sugyvenimo, pasitikėjimo krize. Kantrybe ir ištverme apdovanoti Lietuvos žmonės stebėjo, kaip klumpa politikai – bevaisių rietenų, neįsiklausymo pasirinkimuose“, – antradienį per savo antrąjį metinį pranešimą teigė valstybės vadovas.

„Tiek, kiek valdžia demonstruoja neužtikrintumą, blaškosi, keičia sprendimus, negeba planuoti žingsnių į priekį, tiek auga visuomenei tenkanti našta“, – tvirtino jis.

Komentuodama šalies vadovo metinį pranešimą V. Čmilytė-Nielsen taip pat teigė, kad ją pradžiugino tai, jog G. Nausėda „daug kalbėjo apie civilizuotą diskusiją, pagarbą“.

„Tai tikrai labai sutampa su valdančiosios koalicijos prioritetais, ir tame aš matau pritarimą mūsų žmogaus teisių darbotvarkei, kaip darbotvarkei, skirtai tam, kad nebūtų diskriminuojamų grupių, kad pagarba mūsų visuomenėje būtų visų atžvilgiu“, – sakė parlamento vadovė.

Ji taip pat džiaugėsi prezidento parama jos inicijuotai Konstitucijos pataisai dėl amžiaus cenzo kandidatuojant į Seimą mažinimo nuo 25 iki 21 metų, tačiau buvo skeptiška dėl G. Nausėdos siūlymo dažniau rengti referendumus.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, visuomenė savo nuomonę pareiškia per rinkimus, deleguodama į parlamentą savo išrinktus atstovus.

„Aš laikausi savo nuomonės, kad visai neseniai atsiklausėme rinkėjų nuomonės, per Seimo rinkimus praėjusį rudenį, ir dabar yra tas laikas, kai mes turime pateisinti rinkėjų pasitikėjimą arba ne, ir per kitus rinkimus rinkėjai pasakys savo verdiktą“, – teigė Seimo pirmininkė.

Prezidentas G. Nausėda Seime skaitė antrąjį savo metinį pranešimą. Tokią pareigą šalies vadovui numato Konstitucija.