ES skaitmeninis COVID–19 pažymėjimas bus išduodamas persirgusiems, paskiepytiems arba išsityrusiems dėl koronaviruso žmonėms, siekiant supaprastinti patikrinimo procedūras pasieniuose. Tačiau kiekviena šalis galės nustatyti savo reikalavimus, keliamus atvykstantiems žmonėms.

Kaip spaudos konferencijoje sakė CGI Lithuania direktorius Karolis Baltrušaitis, sertifikatas sugeneruojamas ir gavus tik vieną vakciną.

„Labai svarbu uždėti akcentą, kad (sertifikatas, aut. p.) atsiras ir kai yra viena vakcina (yra, aut. p.). Bet tada reikia pasitikrinti, ar toje šalyje būsite priimti su viena vakcina. Nes sertifikatas sugeneruoja informaciją, ką jūs turite“, – surengtoje spaudos konferencijoje sakė K. Baltrušaitis.

Skaitmeninis sertifikatas.

Jis teigė, kad sertifikato nereikės atnaujinti kas 7 dienas, kaip kad reikia Galimybių pasą – šalies viduje galiojantį dokumentą. Visgi, sertifikatą reikės atnaujinti, jei bus atnaujinama informacija apie turimą imunitetą – po skiepo, persirgus, po atlikto testo.

Pirmadienį sertifikatas buvo sugeneruotas 300 tūkstančių šalies gyventojų. Kaip teigė Registrų centro generalinis direktorius Saulius Urbanavičius, visas procesas turėtų užtrukti kelias savaites.

Pirmiausia šie dokumentai bus generuojami paskiepytiems, tada koronavirusu persirgusiems ir tik tada testuotiems asmenims.

Visgi, kiekviena šalis apsispręs dėl konkrečių reikalavimų atvykstantiems turistams. Konkrečių reikalavimų sąrašą galima rasti čia.

Delfi primena, kad liepos 1 dieną prie šios sistemos prisijungs visa Europos Sąjunga.

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančius reikalavimus, papildomi apribojimai netaikomi nuo koronaviruso paskiepytiems atvykstantiems ar grįžtantiems asmenims, praėjus savaitei po vakcinacijos antrąja „Pfizer“ doze, dviem savaitėms – po antrosios „Modernos“ dozės, 15 parų – po antrosios „AstraZenecos“ dozės bei dviem savaitėms – po „Johnson & Johnson“ dozės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)