ES skaitmeninis COVID pažymėjimas bus išduodamas persirgusiems, paskiepytiems arba išsityrusiems dėl koronaviruso žmonėms, siekiant supaprastinti patikrinimo procedūras pasieniuose. Tačiau kiekviena šalis galės nustatyti savo reikalavimus, keliamus atvykstantiems žmonėms.

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančius reikalavimus, papildomi apribojimai netaikomi nuo koronaviruso paskiepytiems atvykstantiems ar grįžtantiems asmenims, praėjus savaitei po vakcinacijos antrąja „Pfizer“ doze, dviem savaitėms – po antrosios „Modernos“ dozės, 15 parų – po antrosios „AstraZenecos“ dozės bei dviem savaitėms – po „Johnson & Johnson“ dozės.

Skaitmeninis sertifikatas.

Kaip surengtoje spaudos konferencijoje sakė sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė, Lietuva šį procesą pradeda šiandien, nors bendras ES startas – liepos 1 diena.

„Lietuva ėmėsi iniciatyvos ir mes startuojame su šiuo skaitmeniniu pažymėjimu šiandien. Labai svarbu atkreipti dėmesį, nuolatos vyksta naujų duomenų kėlimas, tad šiai akimirkai šį pažymėjimą gali išsiimti tik 300 tūkst. Lietuvos gyventojų. Tas procesas nuolatos vyksta“, – sakė viceministrė.

Ji kalbėjo, kad maksimaliai per artimiausias kelias savaites pažymėjimą galės gauti jau visi galintys tai padaryti.

SAM viceministrė priminė, jog kiekviena šalis apsispręs dėl konkrečių reikalavimų.

„Kiekviena šalis apsisprendžia dėl konkrečių reikalavimų. Kas yra derinama ES lygiu – kad būtų sutarta dėl vieningų reikalavimų. Ar pavyks, negalėčiau dabar pasakyti. Mes kaip šalis narė darome viską, kad galiotų tokie patys reikalavimai“, – sakė Ž. Simonaitytė.

Ji teigė, kad reikalavimai dabar derinami su kitomis Baltijos šalimis.

„Mes darbuojamės, kad dėl izoliacijos, testavimo reikalavimai būtų identiški tarp šitų valstybių“, – sakė ji.

Duomenis keliami dalimis

Registrų centras generalinis direktorius Saulius Urbanavičius teigė, kad šį sertifikatą atsispausdinti arba išsisaugoti šį kompiuterį yra labai paprasta.

„Kas negali to padaryti, tikrai gali pagelbėti ir šeimos gydytojai. Šiai dienai turime jau apie 300 tūkst. sugeneruotų sertifikatų. Saugodami esveikatos.lt sistemą, duomenis keliame tam tikromis dalimis. Labai tikimės, kad jei vyks sklandus procesas, artimiausiu metu sugeneruosime visus sertifikatus“, – žadėjo jis.

S. Urbanavičius teigė, jog iki liepos 1 dienos turėtų startuoti ir sertifikato tikrinimo programėlė.

„Ją gal šiek tiek anksčiau galėsime pradėti naudoti“, – spaudos konferencijoje sakė Registrų centro generalinis direktorius.

Jis teigė, kad pirmiausia bus sukelti duomenis apie vakcinuotus, tada persirgusius ir tik tada testuotus asmenis.

Sertifikatas bus sukuriamas ir po vienos vakcinos

CGI Lithuania direktorius Karolis Baltrušaitis teigė, jog dokumentas bus sugeneruojamas ir gavus tik vieną vakcinos dozę.

„Labai svarbu uždėti akcentą, kad (sertifikatas, aut. p.) atsiras ir kai yra viena vakcina. Bet tada reikia pasitikrinti, ar toje šalyje būsite priimti su viena vakcina. Nes sertifikatas sugeneruoja informaciją, ką jūs turite“, – surengtoje spaudos konferencijoje sakė K. Baltrušaitis.

Jis teigė, kad sertifikato nereikės atsinaujinti periodiškai.

Skaitmeninis sertifikatas.

E.sveikata platformoje išduodami trijų tipų pažymėjimai:

  • ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas (vakcinavimo);
  • ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas (PGR tyrimo rezultatų);
  • ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas (persirgimo fakto).

Atkreipiame dėmesį, kad valstybės dar nėra sutarusios dėl bendrų taisyklių keliautojams, todėl prieš vykstant į užsienį būtina pasidomėti, kokias atvykimo ir buvimo šalyje sąlygas taiko valstybė, į kurią vykstama. Šią informaciją galima rasti tinklalapyje reopen.europa.eu arba šalies į kurią vykstate ambasados ar atstovybės interneto svetainėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)