Teisėjų taryba pirmadienį surengė neeilinį posėdį, skirtą apsvarstyti prezidento Gitano Nausėdos siūlymą atleisti iš pareigų neblaivų vairavusį LAT teisėją Arvydą Daugėlą.

Šalies vadovas siūlo jį atleisti pažeminus teisėjo vardą.

„Teisėjo reputacija negali būti matuojama promilėmis. (..) Girtumo faktas yra nesuderinamas su pareigomis“, – per posėdį prezidento nuomonę perdavė jo patarėja Jūratė Šovienė.

Anot G. Nausėdos, teisėjams keliami ne tik ypač aukšti profesionalumo, bet ir elgesio, moralės reikalavimai. Teisėjų reputacija privalo būti nepriekaištinga, o elgesys, susijęs ne tik su tiesioginių pareigų atlikimu, bet ir su darbu nesusijusioje aplinkoje, neturi kelti jokių abejonių.

A. Daugėla neblaivus prie vairo policijai įkliuvo Kauno rajone birželio 1 dieną, jam nustatytas 1,82 promilės girtumas.

„Apgailestauju dėl savęs, dėl jūsų, kad man reikia būti prieš jus dėl minėtos priežasties“, – per posėdį sakė A. Daugėla.

Dalis posėdžio buvo nevieša, joje A. Daugėla nurodė kalbėsiantis apie ypač jautrius asmeninius išgyvenimus. Kai kurie tarybos nariai teigė nenorintys girdėti, išgyventi kolegos asmeninio pobūdžio sukrėtimų.

A. Daugėla pasakojo, kad birželio 1 dieną, apie 14 val., iš Klaipėdos į Vilnių vyko suplanuotai, beveik dvejus metus taip važinėja.

„Kelionė buvo be incidentų. Medžiagoje minima, kad pilietis pastebėjo keistai judantį mano automobilį. Man sunku spręsti, man atrodo normaliai, visą laiką laikiausi greičio, esu ramaus būdo vairuotojas“, – teigė teisėjas.

Pasak jo, kai sustabdė policija ir parodė alkoholio kiekio matuoklio rodmenis, jam buvo didelis šokas. A. Daugėla stebėjosi, kad buvo labai saugomas policijos, pareigūnai net lydėjo, kai jis panoro pasiimti vandens iš savo automobilio.

Teisėjas pripažino, kad dėl asmeninis stresinės situacijos kelias dienas iki įvykio vartojo alkoholį.

Kauno apygardos prokuratūra dėl įvykio atlieka ikiteisminį tyrimą.

Pagal Konstituciją ir Teismų įstatymą prezidentas priima dekretą kreiptis į Teisėjų tarybą dėl patarimo atleisti teisėją iš pareigų pažeminus teisėjo vardą. Teisėjo įgaliojimai sustabdomi, kol bus priimtas sprendimas dėl teisėjo atleidimo iš pareigų.

LAT teisėjus skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)