Kaip anksčiau sakė sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė, tokia galimybė e. sveikatos sistemoje atsiras jau pirmadienį.

ES skaitmeninis COVID pažymėjimas bus išduodamas persirgusiems, paskiepytiems arba išsityrusiems dėl koronaviruso žmonėms, siekiant supaprastinti patikrinimo procedūras pasieniuose. Tačiau kiekviena šalis galės nustatyti savo reikalavimus, keliamus atvykstantiems žmonėms.

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančius reikalavimus, papildomi apribojimai netaikomi nuo koronaviruso paskiepytiems atvykstantiems ar grįžtantiems asmenims, praėjus savaitei po vakcinacijos antrąja „Pfizer“ doze, dviem savaitėms – po antrosios „Modernos“ dozės, 15 parų – po antrosios „AstraZenecos“ dozės bei dviem savaitėms – po „Johnson & Johnson“ dozės.

Taip pat apribojimai netaikomi persirgusiems žmonėms, jei nepraėjo 180 dienų nuo COVID-19 ligos diagnozės (nustatytos tiek po PGR tyrimo, tiek po antigeno testo). Tiesa, ES skaitmeniniame COVID pažymėjime persirgimo faktas užfiksuojamas tik po teigiamo PGR tyrimo rezultato.

Viceministrė pirmadienio rytą pasidalijo nuotrauką, kaip sertifikatas atrodys.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pirmadienį rengia spaudos konferenciją dėl ES skaitmeninio COVID pažymėjimo Lietuvos gyventojams, kuris palengvins saugų ir laisvą piliečių judėjimą ES per COVID-19 pandemiją.

Nurodoma, kad ES skaitmeninis COVID pažymėjimas Lietuvoje apima visas laisves, kurias numato Galimybių pasas, ir papildomai suteikia teisę keliauti ES šalyse bei naudotis jose leidžiamomis paslaugomis (priklauso nuo šalies, į kurią keliaujama, apsisprendimo).

Tačiau ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas yra griežčiau reglamentuojamas, todėl gyventojams bus paprasčiau, jei Lietuvoje jie naudosis Galimybių pasu, o keliaudami naudos ES skaitmeninį COVID pažymėjimą.

Skaitmeninis sertifikatas.

Kas yra ES skaitmeninis COVID pažymėjimas?

ES skaitmeninis COVID pažymėjimas yra dokumentas, kurio savininkas gali laisviau keliauti ES šalyse ir naudotis paslaugomis, jei tai yra numačiusi valstybė, į kurią vykstama. Tai skaitmeninis įrodymas, kad asmuo buvo paskiepytas nuo COVID-19, yra persirgęs COVID-19 arba turi neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą.

Ar ES skaitmeninis COVID pažymėjimas yra leidimas keliauti?

ES skaitmeninis COVID pažymėjimas yra gerokai platesnio funkcionalumo dokumentas nei vien leidimas keliauti. Pažymėjimas gali sudaryti sąlygas naudotis visomis paslaugomis, leidžiamomis šalyje, kurioje tuo metu yra pažymėjimo savininkas, tačiau tai priklausys nuo šalies apsisprendimo – ar bus tik kaip leidimas keliauti, ar bus galima pasinaudoti ir sušvelnintomis karantino sąlygomis šalies viduje.

Pažymėjimas yra pagalbinė priemonė, tačiau ji nepaneigia galiojančių teisės aktų reikalavimų laikytis izoliacijos režimo sergant COVID-19 liga, turėjus didelės rizikos sąlytį ar reikalavimų į Lietuvą atvykstantiems keliautojams.

Nors skaitmeninį COVID pažymėjimą galima naudoti ir Lietuvoje, šalies viduje patogesnis ir rekomenduotinas yra Galimybių pasas, nes pasitelkus mobiliąją programėlę tikrinti ir pateikti atsakymą dėl galimybės pasinaudoti švelnesnėmis karantino režimo priemonėmis greičiau ir paprasčiau. ES skaitmeninio COVID pažymėjimo domenų atitiktis Galimybių paso reikalavimams turės būti atlikta tikrintojo be mobiliosios programėlės, t. y. taip pat kaip kitą skiepą dėl COVID-19, persirgimą COVID-19 liga ar neigiamą tyrimo rezultatą patvirtinantį dokumentą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (365)