Kai britų Vyriausybė į žaliąjį kelionių sąrašą įtraukė Portugaliją, saulėtus šalies paplūdimius užtvindė poilsio pasiilgę britai. Tačiau neilgam, nes atostogų planus pakeitė galvos skausmas kaip kuo greičiau nešdintis iš Portugalijos.

„Galvojau, kad galime bent savaitei pabėgti, laikantis saugumo reikalavimų, visiškai pasiskiepijus, už viską sumokėti ir čia atvažiuoti. Pabuvome čia tik 12 valandų ir dabar mums liepa grįžti“, – pasakojo vienas keliautojas.

Kadangi Anglijos valdžia nusprendė iš „žaliųjų šalių sąrašo“ pašalinti Portugaliją, tai supykdė visų turizmo sektorių, o atostogaujančius paliko nežinioje. Portugalija buvo įtraukta į raudoną šalių sąrašą.

Portugalijos atvejų skaičius išlieka žemas, bet užsikrėtimų kasdien vis daugėja, ypač neramina plintanti indiškoji koronaviruso mutacija. To užteko, kad Jungtinės Karalystės Vyriausybė pareikalautų viešbutyje karantinuotis 10 dienų, laiko jie turi iki antradienio.

Todėl skubantys grįžti turistai tiesiog užtvindė oro uostus, avialinijos jau paskelbė, jog pasiųs talpesnius lėktuvus. Bet bilieto kaina namo šoktelėjo iki pusės tūkstančio svarų.

„Perkėlėme skrydį į šiandien, kad su vyru kuo greičiau grįžti į darbą, labai nuvylė, tikrai nemalonu. Norėjome pasilikti ilgiau, čia aplankėme mano tėtį“, – sakė į Didžiąją Britaniją keliaujanti moteris.

„Turi būti labai nemalonu ką tik atvažiavusiems, bent jau galėjo iš anksto perspėti“, – teigė kita moteris.

Žaliajame britų kelionių sąraše buvo Islandija, Izraelis, Folklando salos ir Portugalija. Todėl pastaroji šalis buvo pigiausia ir šilčiausia kelionių kryptis britams.

„Nežinome, kaip ir kada grįšime namo, ar reikės izoliuotis“, – kalbėjo moteris.

Įpykę ir portugalai. Šalies užsienio reikalų ministras britų sprendime logikos nemato. Bet Portugalijos turizmo sektorių maitina daugiausiai iš Didžiosios Karalystės.

„Įprastai britai sudaro apie 80 procentų šios kavinės klientų“, – teigė vietinės kavinės savininkas.

Britų Vyriausybė sako šį sprendimą priėmusi nenoriai, tačiau jis būtinas siekiant apsaugoti įsibėgėjusią skiepų programą Jungtinėje Karalystėje.

Delfi primena, jog praėjusią savaitę Jungtinė Karalystė nusprendė sugriežtinti sienų apsaugą dėl sunkesnę koronaviruso ligos formą sukeliančios viruso atmainos, rašė „The Guardian“.

Kadangi Anglijos valdžia nusprendė iš „žaliųjų šalių sąrašo“ pašalinti Portugaliją ir perkelti ją į raudoną, tai supykdė visą turizmo sektorių, o atostogaujančius paliko nežinioje. Anksčiau šia kryptimi britų turistai galėjo keliauti be privalomo karantino.