Kaip anksčiau sakė sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė, tokia galimybė e.sveikatos sistemoje turėtų atsirasti jau pirmadienį.

ES skaitmeninis COVID pažymėjimas bus išduodamas persirgusiems, paskiepytiems arba išsityrusiems dėl koronaviruso žmonėms, siekiant supaprastinti patikrinimo procedūras pasieniuose. Tačiau kiekviena šalis galės nustatyti savo reikalavimus, keliamus atvykstantiems žmonėms.

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančius reikalavimus, papildomi apribojimai netaikomi nuo koronaviruso paskiepytiems atvykstantiesiems ar grįžtantiesiems, praėjus savaitei po vakcinacijos antrąja „Pfizer“ doze, dviem savaitėms po antrosios „Moderna“ dozės, 15 parų po antrosios „AstraZeneca“ dozės bei dviem savaitėms po „Johnson & Johnson“ dozės.

Taip pat apribojimai netaikomi persirgusiems žmonėms, jei nepraėjo 180 dienų nuo COVID-19 ligos diagnozės (nustatytos tiek po PGR tyrimo, tiek po antigeno testo). Tiesa, ES skaitmeniniame COVID pažymėjime persirgimo faktas užfiksuojamas tik po teigiamo PGR tyrimo rezultato.

Jei žmogus neatitinka numatytų skiepijimo ar persirgimo terminų, prieš atvykstant į Lietuvą būtina turėti neigiamą testą, atliktą ne seniau kaip 72 val. iki kelionės, jam taip pat taikoma izoliacija.

Nuo birželio pradžios tokį pažymėjimą išsiimti galima maždaug dešimtyje ES šalių, visos Bendrijos ir Šengeno erdvės valstybės prie šios sistemos prisijungti turėtų iki liepos pradžios.

Lietuvoje atvykstantieji, kurie turi ES skaitmeninį COVID pažymėjimą, šiuo metu tikrinami įprastu būdu – taip, kaip ir turintys nacionalinį skiepijimo ar persirgimo faktą patvirtinantį dokumentą. Iki liepos pirmos Registrų centras planuoja pateikti skaitmeninę tikrinimo programėlę, nuskaitančią QR kodą.

Skaitmeninis COVID pažymėjimas nurodo tik būtiną pagrindinę informaciją: vardą ir pavardę, gimimo datą, atitinkamą informaciją apie vakciną, tyrimą arba persirgimą ir unikalų identifikatorių. Šalys, kuriose lankomasi, šios informacijos saugoti negali. Tikrinimo tikslais patvirtinamas tik pažymėjimo galiojimas ir autentiškumas. Visi sveikatos duomenys lieka valstybės narės, kuri išdavė skaitmeninį pažymėjimą, žinioje.

Lietuvos gyventojų ES skaitmeninis COVID-19 pažymėjimas bus skirtas ne tik kelionėms į ES šalis, bet galios ir šalies viduje, suteikdamas tuos pačius privalumus, kokius suteikia galimybių pasas. Vis dėlto kol kas Lietuvoje vidaus naudojimui gyventojai raginami naudotis galimybių pasu dėl paprastesnio tikrinimo proceso ir švelnesnių reikalavimų paskiepytiems žmonėms.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)