V. Adamkaus bibliotekos-muziejaus ir Danos Gedvilienės fondo premija – 5 tūkst. eurų – M. Survilai įteikta už filmą „Sengirė“.

„Nuoširdžiai sveikinu šių metų premijos laureatą Mindaugą Survilą, kuris savo kūryba atveria gyvosios gamtos paslaptis. Akyla ir nešališka jo kameros akis mums parodo, kiek daug ir kokios įvairios gyvybės yra čia pat, šalia mūsų, ir primena, kad turime ją išsaugoti ateities kartoms“, – sveikindamas laureatą kalbėjo šalies vadovas.

G. Nausėda padėkojo V. Adamkui, Gabrieliui Gedvilai ir Danos Gedvilienės fondui už jų indėlį užtikrinant, kad V. Adamkaus premija ir toliau burtų gyvenamajai aplinkai neabejingus žmones. G. Nausėdos teigimu, V. Adamkaus darbai puoselėjant JAV ir Lietuvos aplinką ne tik įkvepia, bet ir įpareigoja.

Renginyje taip pat dalyvavo ir režisierių sveikino Vytauto Didžiojo universiteto rektorius profesorius Juozas Augutis, Europos Komisijos vicepirmininkas Fransas Timmermansas, Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius, aplinkos ministras Simonas Gentvilas, JAV ambasadorius Robertas S. Gilchristas, Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Premiją M. Survilai įteikęs V Adamkus sakė, kad Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, aplinkosaugos problemos išlieka vienu opiausių klausimų.

„Turime rimtų problemų, su kuriomis Lietuva susiduria nuolat: nuo Kuršių marių taršos iki klimato kaitos, nuo atliekų perdirbimo problemų iki pavojų vertingiausiems Lietuvos miško plotams. Be galo svarbu kartu su tarptautine bendruomene dėti visas pastangas, kad ateities kartoms būtų užtikrinta geresnė ekologinė būklė“, – teigė V. Adamkus.

„Džiaugdamasis stebiu Europos Sąjungos lyderių ryžtą vesti Pasaulį Žaliąja kryptimi ir norėčiau, kad šiame darbe Lietuva taptų sektinu pavyzdžiu. Galime būti ambicingesni, turime labiau pasitempti“, – pridūrė jis.

Danos Gedvilienės fondo valdytojas G. Gedvila, kuris yra V. Adamkaus ilgametis draugas bei jo rinkiminio štabo, kuomet V. Adamkus kandidatavo į Čikagos Sanitarijos Rajono patikėtinių tarybą 1968 metais, vadovas, norėdamas įprasminti bei atkreipti dėmesį į aplinkosauginius pasiekimus Lietuvoje bei pagerbti velionės žmonos Danos atminimą, įsteigė 100 tūkst. dolerių fondą, kurio lėšos nuo šiol bus V. Adamkaus premijai.

M. Survila apdovanojimą, skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio sukurtą Gervės skulptūrą, atsiėmė iš V. Adamkaus rankų. Gamtininkas ir režisierius, sužinojęs apie jam paskirtą premiją, yra sakęs, kad yra gavęs įvairių apdovanojimų, tačiau šis jam iš tiesų reiškia labai daug ir yra skirtas ne jam asmeniškai, bet visai „Sengirės“ filmo ir „Sengirės fondo“ komandai, kurioje savanoriškai dirba virš 40-ies aktyvių žmonių.

„Labai džiaugiuosi, kad likimas mus suvedė ir galiu su jais būti bei mokytis iš nuostabios komandos. Šis įvertinimas – lyg užtaisas daugeliui metų eiti į priekį ir bus kaip priminimas nesustoti, kai būna sunku. Lietuvoje yra labai daug gamtai nusipelniusių žmonių ir tikrai nesijaučiu išskirtinis. Esame skirtingi, dirbame skirtingais metodais, tačiau dėl vieno bendro tikslo – natūralios gamtos išsaugojimo“, – teigė M. Survila.

V. Adamkaus premija už pasiekimus aplinkosaugos srityje įsteigta pernai.