„Prezidentas planuoja Valstybės gynimo tarybą sukviesti dar birželio mėnesį, nes yra visas kompleksas klausimų, susijusių su Baltarusija. Migracija tikriausiai būtų vienas iš jų, tačiau ne vienintelis. Taip pat yra oro erdvės klausimai, yra Astravo klausimas. Kaip žinoma, Astravas gavo licenciją veikti ir tai turėtume aptarti. Tad dar šį mėnesį toks posėdis bus sušauktas“, – penktadienio vakarą po prezidento susitikimo su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadu Rustamu Liubajevu sakė A. Skaisgirytė.

Penktadienį Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje A. Skaisgirytė ir A. Bilotaitė žurnalistams teigė, kad Baltarusija prieš Lietuvą pastaruoju metu vykdo hibridinį spaudimą ir karą.

Valstybės sienos apsaugos tarnybai signalizuojant apie pastarosiomis dienomis rekordiškai išaugusius nelegalios migracijos srautus iš Baltarusijos, A. Bilotaitė tikina, kad Lietuva situaciją kontroliuoja ir yra pasiruošusi į iššūkius reaguoti.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) duomenimis, šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti apie pustrečio šimto neteisėtų migrantų, daugiausiai Irako piliečiai. Tai tris kartus daugiau nei per visus 2020-uosius.

Santykiai tarp Lietuvos ir Baltarusijos ėmė aštrėti po tarptautinį skandalą sukėlusio Minsko sprendimo

Lietuvos ir Baltarusijos santykius pastarosiomis savaitėmis aštrino Aliaksandro Lukašenkos sprendimas priverstinai nutupdyti į Vilnių skridusį keleivinį lėktuvą. Tuomet Baltarusijos pareigūnai sulaikė juo skridusį opozicijos aktyvistą Ramaną Pratasevičių ir jo draugę Sofiją Sapegą. Į tai reaguodamos ES šalys uždarė savo oro erdvę lėktuvams iš Baltarusijos ir uždraudė jiems leistis Bendrijos šalių oro uostuose. Tikimasi, kad ES ryšis priimti sprendimų, numatančių ir daugiau sankcijų Baltarusijos režimui. Lietuva buvo viena iš aktyviausių ir labiausiai girdimų valstybių, raginančių ES ir tarptautinę bendruomenę griežtai reaguoti į nedemokratiško režimo veiksmus.

Prieš savaitę Lietuva išsiuntė du Baltarusijos ambasados darbuotojus

Prieš savaitę Lietuva iš šalies nusprendė išsiųsti du Baltarusijos ambasados Lietuvoje darbuotojus. Tuomet Baltarusijos atstovui įteiktoje notoje šie du darbuotojai buvo įvardinti nepageidaujamais asmenimis dėl veiklos, nesuderinamos su diplomato statusu. Šiuo sprendimu Lietuva taip pat solidarizavosi su Latvija, kurios ambasados Minske diplomatus ir darbuotojus Baltarusija buvo iš šalies išsiuntusi kiek anksčiau.

„Du Baltarusijos žvalgybos pareigūnai, dirbantys po diplomatine priedanga, buvo paprašyti palikti Lietuvą. Ne ačiū ir viso gero“, – savo socialinio tviterio tinklo paskyroje tuomet rašė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Į tai atsakydama Baltarusijos užsienio reikalų ministerija Lietuvai įteikė notą dėl dviejų Lietuvos atstovybės diplomatų išsiuntimo.

Po A. Lukašenkos grasinimų pranešta apie per sieną su Baltarusija plūstančius nelegalius migrantus

Priverstiniam „Ryanair“ lėktuvo nutupdymui sukėlus tarptautinės bendruomenės nepasitenkinimą, režimo lyderis A. Lukašenka pastarąją savaitę pareiškė, kad Minskas, iki šiol stabdęs „narkotikus ir migrantus“ pasienyje, to nebedarys.

„Dabar jūs patys juos valgysite ir gaudysite“, – Baltarusijos parlamente sakė jis.

Šią savaitę vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė teigė, kad, lyginant su 2020 metais, jau kuris laikas fiksuojamas dvigubai išaugęs nelegalių migrantų srautas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)