Pasak Lazdijų konservatorių lyderio, buvusio rajono vicemero Audriaus Klėjaus, sprendimas trauktis iš valdančiosios koalicijos rajono savivaldybės taryboje „vienbalsiai buvo priimtas birželio 1-ą dieną vykusiame skyriaus tarybos ir savivaldybės frakcijos narių posėdyje“.

Pasak A. Klėjaus, tokį TS-LKD sprendimą lėmė daugiau nei metus laiko trunkantis politinio dialogo trūkumas su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija bei koalicinės veiklos susitarimų nesilaikymas.

„TS-LKD negali tęsti darbo, kuris paremtas merės Ausmos Miškinienės vienasmeniais ir vienašališkais sprendimais, kuriančiais įtampą savivaldybės institucijų ir politikų veikloje“, – teigia A. Klėjus.

Lazdijų rajono savivaldybės tarybos vadovė ir savivaldybės merė, „valstiečių“ partijos atstovė Ausma Miškinienė teigė šią žinią sužinojusi iš žiniasklaidos.

„Man labai apmaudu. Apmaudu, kad asmeninės ambicijos vieno politiko padarė įkaitais visa partijos skyrių, o kartu ir visa konservatorių partiją. Partiją, kurioje aš matau daug puikių, kompetentingų, pagarbos vertų žmonių. Tiesą sakant, skaudžiausia yra net ne Audriaus išdavystė, o jo baimė – baimė pasakyti sprendimą tiesiai į akis. Nei aš, nei koalicijoje esantys liberalai, socialdemokratai ir „tvarkietis“ nieko nežinojome iki jūsų skambučio. Tiesą sakant, gal reikėjo nujausti, nes šį trečiadienį konservatoriai nei vienas nedalyvavo nuotoliniame koalicijos pasitarime. Pasielgė lyg koks vagis, slapčia, tai gal ir pačiam gėda dėl tokio sprendimo“, – sakė merė.

Tuo tarpu konservatoriai teigia, kad tokiam sprendimui įtakos turėjo ir „valstiečių“ pozicija balsuojant dėl A. Klėjaus atleidimo iš vicemero pareigų praėjusią savaitę vykusiame Lazdijų rajono savivaldybės tarybos posėdyje.

„Tai nebuvo skubotas sprendimas. Paskutinius metus ieškojome sąlyčio taškų, tačiau pagrindinių koalicijos partnerių supratimas ir darbo komandoje principai yra visiškai kitokie. Praėjusią savaitę išreikštas nepasitikėjimas manimi bei visa TS-LKD frakcija tik patvirtino ilgai vyravusią nuojautą dėl galimybės toliau dirbti koalicijoje. Asmeninės ambicijos, vienasmeniai sprendimai kuria įtampą ir nepagarbą partneriams. Priimami sprendimai dėl struktūrinių pokyčių, biudžeto lėšų perskirstymo nėra išdiskutuojami, neatsižvelgiama į mūsų nuomones“, – teigia TS-LKD frakcijos seniūnas A. Klėjus.

Merė A. Miškinienė tokius priekaištus atmeta ir sako, kad į visus konservatorių siūlymus buvo atsižvelgta. Ji patvirtino, kad kiti koalicijos partneriai lieka dirbti toliau.

Tą patvirtino ir socialdemokratų bei liberalų skyrių pirmininkai Saulius Petrauskas ir Arūnas Markūnas. Jie teigia, kad konservatorių sprendimas rodo, kad jų lyderio asmeninės ambicijos buvo iškeltos aukščiau partijos ir jos įsipareigojimų rinkėjams klausimų.

„Mūsų yra dvylika iš trylikos, kurių reikia daugumai. Nuoširdžiai tikiu, kad ne visi konservatorių frakcijos nariai atsisako savo pažadų rinkėjams ir atiduoda valdžią. Išeitų, kad Audrius pasirinko dirbti opozicijoje su savo didžiausiu politiniu priešu Artūru Margeliu. Keistas sprendimas, įdomu, ką apie tai manys eiliniai partijos nariai. Tiesą sakant, dabar net neturiu žodžių, ši žinia man labai netikėta. Tikrai ne tokios laukiau. Tačiau taip kaip iki šiol, dar sykį sakau – kviečiu visus išrinktus politikus, visų pirma, konservatorių frakcijos narius, jungtis ir dirbti toliau Lazdijų rajono gyventojų labui“, – teigė A. Miškinienė.

Tuo tarpu savivaldybės taryboje esantys konservatoriai merę kaltina įtampos kėlimu ir nesiskaitymu su kitų nuomonėmis.

„TS-LKD frakcija nesutinka su merės požiūriu į įstaigų vadovų, skyrių vedėjų ar kitų darbuotojų darbą, kas vėliau lemia, kad daugelis kompetentingų vadovų ir darbuotojų palieka mūsų rajoną. Svarbūs klausimai taryboje yra dažnai nepamatuojami ir stumiami per prievartą“, – pranešime spaudai dėl traukimosi iš koalicijos cituojamas TS-LKD frakcijos narys Romas Leščinskas.

„Merės kaltinimai TS-LKD frakcijos nariams dėl visiškai nepagrįstų dalykų tiesiog kelia nepasitikėjimą ir didelę nepagarbą. Gaila, kad praėjus pusei kadencijos tenka žengti tokį žingsnį, tačiau tikrai tikiu, kad šis sprendimas yra teisingas ir reikalingas mūsų rajono politikai bei rajono ateičiai“, – pranešime teigė ir frakcijos narė Jūratė Juodzevičienė.

Redakcija primena, kad trintis Lazdijų valdžios koalicijoje prasidėjo po to, kai paaiškėjo, jog karantino metu, pažeisdami galiojančias tvarkas, keliolika lazdijiečių, jų tarpe ir tuometinis vicemeras A. Klėjus, sportavo savivaldybei priklausančio sporto centro treniruoklių salėje.

Apie tai pranešė Delfi. Šiuo metu dėl karantino pažeidimų atliekamas tyrimas Lazdijų rajono policijos komisariate.

Kilus skandalui ir opozicijai paraginus A. Klėjų trauktis iš pareigų, politikas parašė prašymą atleisti jį iš vicemero pozicijų.

Šis jo prašymas buvo svarstomas savivaldybės taryboje praėjusį penktadienį.

Posėdžio metu paaiškėjo, kad iš vakaro prieš posėdį, apie 22 valandą, A. Klėjus pateikė savivaldybės dokumentų valdymo sistemoje naują prašymą – prašė laikyti ankstesnį prašymą dėl atleidimo iš pareigų negaliojančiu.

Tačiau posėdžio metu paaiškėjo, kad tokio prašymo nebuvo galima įtraukti į darbotvarkės svarstymą dėl procedūrinių dalykų.

Iš pareigų vicemeras atleistas praėjusį penktadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)