Odeta ir jos mama į Austrijos sostinę Vieną emigravo 2007 m. Ten mergina išmoko kalbėti vokiškai, o 2013 m. kolegės šventėje sutiko Hasaną, už kurio 2014 m. nedidelėse vestuvėse ištekėjo. Ji greitai suprato, kad jos santykius su musulmonu ne visi priims, bet tai nuo meilės neatbaidė.

Taip pat moterims, kurios dėl panašios situacijos nori išsikalbėti ir rasti bendraminčių, ji įkūrė ir privačią feisbuko grupę pavadinimu „Moterų ratas“. Tuo pačiu „Instagram“ dalijasi nuotaikingais ir šmaikščiais vaizdeliais iš jų poros bendro gyvenimo.

Pradėjo nuosavą verslą

Taigi, kas pasikeitė per tuos metus, kad Odeta nusprendė vėl susisiekti su redakcija ir pasidalyti savo asmeninio gyvenimo istorija? Merginos teigimu, tiesiog norėjo savo istorija motyvuoti siekti savo tikslų tuos žmones, iš kurių galbūt šiuo metu yra šaipomasi ir sakoma, kad jiems niekas nepavyks.

Nors anksčiau ji pasakojo, kad iki pirmojo karantino galvojo apie persikėlimą gyventi į kitą šalį, bet vis dar gyvena Austrijoje. Turėjo planų pradėti ir verslą Lietuvoje, bet kol kas šią idėją atidėjo 2023 m.

„Dėl tos pandemijos mūsų visi planai pasikeitė. Mes žadėjome kažką savo atsidaryti Vilniaus „Akropolyje“, bet planai pasikeitė. Teko savo verslo idėją įgyvendinti Vienoje. Mes atsidarėme čia savo kavinę, kurioje prekiaujame greitu maistu.

Tai būtų kebabai, picos ir pan. Iš tikrųjų, mus nustebino tai, kaip mums puikiai sekasi. Dabar prie mūsų kebabinės visada nusidriekusios eilės žmonių. Mus tai labai džiugina“, – apie naują patirtį kalbėjo ji.

Pasak Odetos, ji yra viena pirmųjų lietuvių, kuri pradėjo tokį verslą Vienoje. Tačiau pridūrė, kad 2023 m. yra užsisakę vietą Vilniaus „Akropolyje“ ir tikisi, kad pavyks išplėsti verslą ir į Lietuvą.

Ašaros ir investuoti visi pinigai

Vis dėlto moteris pripažįsta, kad norint pasiekti tokios sėkmės, teko atlaikyti lietuvių šmeižtą, patyčias ir išlieti ne vieną ašarą. Jos teigimu, tautiečiai po pernai pasirodžiusio straipsnio netapo labiau tolerantiškesni, privačiose žinutėse linkėjo, kad nesisektų.

„Kita vertus, visa tai mums iš tikrųjų padėjo ir tie sunkumai tik dar labiau motyvavo nesustoti ir judėti į priekį. Svarbiausia, nenustoti svajoti. Viskas susiklostė taip, kaip ir turėjo būti. Kitaip nežinau, ar būtų užtekę tos motyvacijos viskam susikurti.

Dabar irgi sulaukiame tų grasinimų, kuriuose būna parašyta, kad „padegsime“, kitokių visokių įžeidimų, bet aš į tai žiūriu jau nebe taip, kaip anksčiau. Ką aš šiuo metu matau, kad mums sekasi. Mus labai palaiko šeimos ir tai labai daug ką reiškia. Stengiamės mažiau kreipti dėmesio į atkeliavusias piktas žinutes iš kito pasaulio galo“, – tikino ji.

Tačiau neslėpė, kad nerimą kėlė tai, jog visus taupytus pinigus turėjo investuoti į verslą ir bijojo, kad pirmiesiems klientams neturės net iš ko duoti grąžos.

„Tačiau su Hasanu taupėme kiaulėje-taupyklėje „juodai“ dienai ir nusprendėme, kad dabar yra tas laikas, kai reikia ją sudaužyti. Taip radome sprendimą, iš kur turėti grąžai pinigų. Tiesa, buvo baisu, kaip seksis, kai visi pinigai buvo investuoti. Teko ir šiek tiek ašarų išlieti“, – prisiminė mergina.

Neigiama nuomonė, nes nesidomi

Pasiteiravus Odetos, kodėl, jos nuomone, lietuviams kartais yra sunku priimti santuokas su musulmonais, sako, kad turbūt dėl to, jog jie per mažai tuo domisi.

„Turbūt daugiau atsižvelgia į tai, kas rašoma spaudoje, mitus, kurie sklando internete, o pabendrauti ir išklausyti tų pačių moterų nenori. Kai paklausi kai kurių tautiečių, iš kur jie girdėjo neigiamų atsiliepimų apie musulmonus, tai dažniausiai sako, kad kažkur skaitė ar girdėjo.

Pavyzdžiui, matė per televizorių, skaitė internete, ar pan. Dažniausi pasakymai, kuriuos girdžiu, kad atims vaiką, išsiveš pas save ir uždės „skarą“. Tačiau tai man kelia juoką, nes aš tokių dalykų nesu nei patyrusi, nei girdėjusi iš aplinkinių rato. Aš visa tai esu girdėjusi tik iš lietuviškų medijų.“

Mergina akcentavo, kad jai vyras niekada nėra nieko draudęs daryti ir tikras musulmonas net negali versti jos dėvėti hidžabo ar nikabo.

„Islamo religija draudžia tokius dalykus ir tik jeigu pati žmona to nori, tuomet gali rinktis, ar dėvėti tokius drabužius.“

Tačiau Odeta neslepia, kad ir jai pačiai nekilo daug problemų su šeima dėl išrinktojo, tačiau kartais gauna moterų žinučių, kurios bijo dėl tokių santykių prisipažinti artimiesiems.

„Dar yra toks likęs požiūris į kitataučius ir gal net nuo tų „rusų laikų“. Tai netgi perduodama ir iš kartos į kartą, dėl to tos moterys ir bijo pasisakyti savo šeimai, bijo dėl jų reakcijos ir bijo, kad paskui jų nepriims. Tikrai tokių moterų yra nemažai.

Tiesa, yra daug ir tokių, kurios pasisako savo šeimai ir kaip aš gyvena įprastą gyvenimą. Tačiau ir jos pripažįsta, kad jaučia šiek tiek kitokį požiūrį. Sako, kad būtų tikrai paprasčiau kurti santykius su mūsų tautiečiu.“

Šiomis temomis diskutuojama ir jos sukurtoje privačioje grupėje „Moterų ratas“, bet sako, kad šiuo metu skiria jos administravimui mažiau laiko, mat reikia rūpintis verslu.

Kai kuriais lietuviais nesididžiuoja

Odeta tikina, kad negali blogai kalbėti apie visą lietuvių tautą, bet yra tokių tautiečių, kurių poelgiais tikrai nesididžiuoja.

„Negaliu didžiuotis ta savo dalimi tautos, kurios požiūris dar yra sustingęs laike. Taip tais, kurie savęs netobulina, o tik sėdi, kritikuoja ir jiems viskas blogai. Taip pat tie patys kritikuotojai stebisi, kaip jiems čia nesiseka, o kitiems gali sektis.“

Pasak jos, kai kurie pila daug purvo ypač ant tų lietuvių, kurie išvažiavo į užsienį ir mano, kad jiems pinigai krenta iš dangaus.

„Jie nežino, kas už viso to slypi. Nesupranta, kad gali būti gražūs santykiai ir nebūtinai turi būti musulmonas, bet gali būti ir lietuvis su lietuve. Taigi, jie nesupranta ir visų užkulisių, bet nebijo drąsiai reikšti savo nuomonės.“

Ji sako, kad paskaičius komentarus po straipsniais apie save ir vyrą visada ima juoktis, nes iš dalies lietuvių sunku kažko kitko ir tikėtis.

„Tai dar kartą patvirtina, kad pati turiu švarią širdį ir iš anksto numačiau, kokie bus komentarai ir koks mūsų žmonių požiūris. Reaguodama į tą pyktį galiu pasakyti, kad vienam žmogui jo duona per sausa, o kitam – deimantas per mažas.

Viskas priklauso nuo paties žmogaus ir manau, kad jeigu jis nėra linkęs į diskusijas, jeigu linkęs ieškoti kažko blogo, jam nereikia ir pandemijos, kad lietųsi blogos emocijos.“

Anot pašnekovės, lietuviai taip pat yra šaltesnio charakterio, todėl lieti pyktį irgi tampa lengviau. Tačiau ji palinkėjo ir kai ką keisti, jeigu nori pakilti iš negatyvumo dugno.

„Mano nuomone, mažiau reikėtų kai kuriems lietuviams susireikšminti ir mažiau domėtis, kas kaip gyvena arba kas ką pasako. Reikėtų daugiau susitelkti į savo tikslus ir savo kelią. Jeigu visada žiūrėsi į kito žmogaus kelią, o nežiūrėsi savo tikslų, tuomet ir stovėsi vietoje.

Žinoma, nebent tie žmonės to nori. Jeigu jiems taip gerai, tai gerai. Vis dėlto visiems linkiu daug sveikatos, nes tai yra šiuo metu svarbiausia. Manau, šiuo metu visiems svarbu likti sveikiems ir sveiko proto“, – sakė ji.

Taip pat sakė, kad turkams nėra sunku apsikabinti, pagirti kitą žmogų ir linkėtų daugiau tokio šilto bendravimo mūsų tautiečiams.

Dalijamės ir vienu iš daugybės nuotaikingų vaizdelių, kuriais pora džiugina savo gerbėjus. Šiame vaizdelyje Odeta prašo palyginti lietuvių ir turkų vyrų kai kuriuos įpročius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)