Kaip pažymėjo R. Liubajevas, praėjusią parą nelegalūs migrantai buvo pasiskirstę į tris grupes.

„Matome, kad nelegalių migrantų srautai auga, mes tokią tendenciją matome nuo praėjusių metų spalio-lapkričio mėnesio. Per pirmą šių metų pusmetį mes turime apie 250 nelegalių migrantų, kurie sulaikyti prie Lietuvos-Baltarusijos sienos. Dalis tų nelegalių migrantų buvo sulaikyti šalies viduje“, – penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė R. Liubajevas.

Tokia tendencija, pasak jo, neramina.

„Per šių metų pirmą pusmetį mes turime daugiau nelegalių migrantų nei per prieš tai buvusius tris metus, visus sudėjus kartu“, – akcentavo pasieniečių vadas.

Generolas informavo, kad šiandien situacijai įvertinti buvo organizuotas VSAT Ekstremalių situacijų centro posėdis.

Nelegalių migrantų sulaikymas

„Pirmiausia buvo padidintas mūsų sienos apsaugos lygis. Šiuo metu aktyviai dislokuojamos papildomos pajėgos prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos – tuose ruožuose, kur vyksta daugiausia pažeidimų. Šiuo atveju kalbame apie VSAT rezervą“, – paaiškino R. Liubajevas.

Į pagalbą pasieniečiams, anot jo, nuo gegužės 28 d. pasitelkiami ir Valstybės apsaugos tarnybos pareigūnai.

„Nuo šios dienos prie mūsų pastangų prisidės ir Šaulių sąjunga. Aktyviai diskutuojama ir planuojamas kariuomenės pasitelkimas, esant tinkamai situacijai“, – pabrėžė R. Liubajevas.

Kontrolę stiprinti planuojama ir prie Lietuvos-Lenkijos sienos.

„Šiuo atveju mes planuojame suaktyvinti mūsų operatyvinę veiklą, deriname veiksmus su Lenkijos Respublikos Sienos apsaugos tarnyba“, – sakė generolas.

Pasienyje su Baltarusija bus dislokuoti ir Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ pareigūnai.

„Iš esmės pasiektas sutarimas. Nuo liepos 1 d. prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos taip pat atsiras ir ES sienos apsaugos pareigūnai“, – teigė VSAT vadas.

Kaip pažymėjo R. Liubajevas, pasienyje planuojama dislokuoti apie 30 „Frontex“ pareigūnų.

„Bus naudojama papildoma stebėjimo įranga. Turiu pasakyti, kad ir dabar mes priėmėme sprendimą skirti daugiau techninių priemonių sienos stebėjimui. Tie įrengimai ir mūsų sistemos šiuo metu tuose ruožuose dar kuriamos, bet mes pasitelksime mobilią techniką, kad būtų galima vykdyti stebėjimą 24 valandas“, – pabrėžė generolas.

Planuojama, esant poreikiui, pasitelkti ir kariuomenę

Iš viso, kaip sakė R. Liubajevas, prie Baltarusijos ir Lietuvos sienos pareigūnų skaičius išaugs trigubai. Vadas pakomentavo ir planus pasitelkti kariškius.

„Su Lietuvos kariuomene mes dabar diskutuojame, planai pasitelkti kariuomenę egzistuoja. Šiuo metu mes kalbame apie dviejų tipų pagalbą: pirmiausia, jei mes matysime ir turėsime poreikį padidinti žmogiškųjų resursų ir stebėjimo gebėjimus prie sienos, mes prašysime kariuomenės mums padėti ir patruliuoti valstybės siena.

Dar vienas elementas – esant dideliam nelegalių migrantų antplūdžiui, svarstytume galimybę pasinaudoti kariuomenės logistikos elementu, steigiant centrus tam, kad būtų galima sulaikyti ir dirbti su nelegaliais migrantais“, – paaiškino VSAT vadas.

R. Liubajevo teigimu, kalba eitų apie stovyklavietę arba esamos VSAT, karinės infrastruktūros panaudojimą.

„Mes šiuo metu jau turime nusimatę vietą, kur būtų galima tokią stovyklą steigti. Šiam momentui mes kol kas dar turime rezervų ir galimybių mūsų esamuose padaliniuose. Paminėčiau Užsieniečių registracijos centrą – tai būtų mūsų pirmas prioritetas.

Taip pat svarstome galimybę panaudoti mūsų Pasieniečių mokyklą tam, kad būtų galima ten apgyvendinti migrantus. Jeigu tie skaičiai tikrai bus dideli, viršys mūsų technines galimybes, mes prašysime pagalbos iš Lietuvos kariuomenės“, – pažymėjo generolas.

R. Liubajevas taip pat pasidžiaugė bendradarbiavimu su nevyriausybinėmis organizacijomis, aprūpinant nelegalius migrantus būtiniausiomis priemonėmis.

Pasieniečių vadas paaiškino, kad šiuo metu dar yra šiek tiek laisvų vietų Užsieniečių registracijos centre. Jame bus apgyvendinti pastarąją parą sulaikytos nelegalių migrantų grupės.

„Tačiau, jeigu rytoj ar poryt mes turėsime dar daugiau grupių nelegalių migrantų, tai mums reikės spręsti klausimą. Greičiausiai apgyvendinimas būtų mūsų Pasieniečių mokyklos patalpose“, – pripažino R. Liubajevas.

Dėl galimos pagalbos ir dėl galimybės apgyvendinti nelegalius migrantus, pasak generolo, aktyviai diskutuojama ir su savivaldybėmis.

Fiksuojamas galimas pasiruošimas „Zapad 21“ pratyboms

VSAT vadas neslepė, kad Baltarusijos pasieniečiai nėra linkę bendradarbiauti.

„Mūsų ir ne tik mūsų praktika rodo, kad efektyviausiai galima užtikrinti valstybės sienos apsaugą, jei bendradarbiavimas iš abiejų pusių vyksta sklandžiai, yra noras bendradarbiauti, tačiau (...) tas bendradarbiavimas mūsų netenkina. Mūsų kolegos pasieniečiai nelabai nori bendradarbiauti su mumis, atsisako vykti į valstybės sienos pažeidimo vietą, vykdyti bendrus tyrimus dėl kiekvieno fakto“, – pasakojo R. Liubajevas.

Rustamas Liubajevas

Jo teigimu, aktyvumas Lietuvos-Baltarusijos pasienyje pastebimas – fiksuojamos ne tik didelės uniformuotų pareigūnų grupės, tačiau ir transporto priemonės.

„Mes manome, kad tai gali būti susiję su šiais metais planuojamomis pratybomis „Zapad 21“. Kaip žinia, tos karinės pratybos planuojamos spalio mėnesį – tai gali būti susiję su pasirengimu toms pratyboms.

Aš taip pat neatmetu galimybės, kad šiuo metu vyksta situacijos stebėjimas iš Baltarusijos pusės. Jie, matyt, irgi nori turėti daugiau informacijos apie tas priemones, kurias taikome mes, vykdydami valstybės sienos apsaugą“, – pažymėjo generolas.

Šią naktį sulaikyti 52 nelegaliai sieną kirtę asmenys, anot R. Liubajevo, yra rekordinis sulaikytų nelegalių migrantų skaičius per penkis metus.

Pareigūnų gretose – ir kinologai

Savo ruožtu VSAT Sienos kontrolės organizavimo valdybos viršininkas Saulius Nekraševičius patikino, kad pasienio pareigūnai dirba ne tik prieš valstybės sienų, tačiau ir šalies viduje.

„Naudojama įvairi technika – tiek mobili, tiek stacionari. Dėl to sieną kirtusiems asmenims likti nepastebėtiems arba pasišalinti į gilumą šansai tikrai yra labai nedideli. Kiekvienu atveju organizuojamos paieškos ir sulaikymo operacijos“, – pasakojo S. Nekraševičius.

Valdybos viršininkas atkreipė dėmesį ir į VSAT kinologų pajėgas.

„Jie iš tikrųjų per pastarąją savaitę, pusantros, kai migrantų skaičius yra išaugęs, parodė savo profesionalumą ir tikrai duoda rezultatus“, – pabrėžė S. Nekraševičiaus.

Nelegalių migrantų sulaikymas

Jis patikino, kad nelegalūs migrantai yra tikrinami ne tik išoriškai, tačiau ir per papildomas informacines bazes, taip siekiant užtikrinti, kad nebūtų keliamas pavojus šalies gyventojams bei pareigūnams.

S. Nekraševičius patvirtino, kad yra duomenų, jog nelegalus migrantų gabenimas yra vykdomas organizuotai.

„Iš turimų atvejų, galime konstatuoti, kad yra atvejai, kai yra vedlių, organizavimo požymių. Taip pat yra sulaikyta asmenų, kurie užsiima ir organizavo tuos neteisėtus asmenų grupių sienos perėjimus, tačiau ne kiekvieną kartą“, – teigė S. Nekraševičius.

Jis pažymėjo, kad kol kas nėra nustatyta, jog prie tokių veiklų prisidėtų lietuviai.

„Paprastai tai yra trečiųjų šalių piliečiai, pakankamai dažnai turintys teisę gyventi ES šalyse“, – paaiškino pareigūnas.

VSAT Sienos kontrolės organizavimo valdybos viršininkas kartu papasakojo, kad dažniausiai nelegalių migrantų grupės yra sulaikomos pakankamai operatyviai. Įprastai, pasak jo, grupės yra sulaikomos, nuo valstybės sienos nuėjus iki kelių kilometrų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (314)